CNN חושפת הבוקר (יום ד') כי איראן נכשלה פעם נוספת בניסיון לשגר לוויין לחלל, אך נערכת כעת לשיגור נוסף בימים או בשבועות הקרובים. ברשת החדשות האמריקנית דיווחו כי ארה"ב עקבה מרחוק אחרי הניסיון הכושל שנערך ב-12 ביוני, ובפנטגון אישרו זאת בהודעה שמסרו לרשת. "פיקוד החלל של ארה"ב מודע לניסיון השיגור הכושל של איראן שאירע ב-12 ביוני", מסר בהודעה תמציתית דובר הפנטגון אוריאן אולנד. גורמים בממשל אמרו ל-CNN כי לא ברור מדוע כשל ניסיון השיגור.
כעת, לפי הדיווח, איראן נערכת לשיגור נוסף, ותמונות לוויין של החברות הפרטיות "מקסאר" ו"פלאנט" מעידות על היערכות לשם כך באתר השיגור "אימאם חומייני", הממוקם כ-320 ק"מ מזרחית לטהרן. התמונות צולמו ב-20 ביוני, יום שבת האחרון, ומראות כי באתר השיגור נמצאים כעת מכלי דלק, רכבי תמיכה שונים ופלטפורמה ניידת. התמונות מעידות גם על פעילות גוברת באתר. מומחים במכון מידלברי ליחסים בינלאומיים אמרו ל-CNN שמדובר בעדות להכנות לשיגור.
גורמי ביטחון שעמם שוחחה CNN אמרו לרשת כי לא הצליחו לזהות את סוג הטיל שניסיון שיגורו כשל מוקדם יותר החודש, אך אחד המומחים ממכון מידלברי, ג'פרי לואיס, אמר שסביר כי מדובר במשגר הטילים האיראני "סימורג", שמורכב משני שלבים נפרדים ומשתמש במנועים רקטיים שמבוססים על עיצוב צפון-קוריאני. לפי לואיס, מדובר בפעם הרביעית ברציפות שניסיון שיגור של הטיל מהסוג הזה כושל: הניסיונות הקודמים נערכו ב-2017, 2019 ו-2020.
"נראה שאיראן מתקשה עם המערכת הספציפית הזו", אמר לואיס ל-CNN. "טילים איראניים מעיצוב אחר היו יותר מוצלחים". למרות הכישלונות הללו, בארה"ב ובמערב מודאגים מעצם ניסיונות השיגור של איראן - ורואים בהם כסות לתוכנית שמטרתה לשפר את היכולות של הטילים הבליסטיים שלה.
"לאיראנים יש היסטוריה ארוכה של ערבוב בין מטרות צבאיות ומסחריות", הסביר בראדלי באומן, מנהל בכיר במרכז לחקר כוח פוליטי וצבאי במכון המחקר "האגודה להגנה על דמוקרטיות". לדבריו, "כל מה שאיראן עושה בחלל מדאיג אותי, בגלל שבעימות הצבאי הם הולכים להשתמש באותן יכולות נגדנו".
ניסיונות השיגור - ואולי יותר חשוב מכך עצם חשיפתם כעת בידי האמריקנים - מגיעים כשברקע שיחות הגרעין הלא-ישירות בווינה בין ארה"ב לאיראן על החזרה להסכם הגרעין. המשא ומתן נמשך כבר מאז אפריל, ולמרות התקדמות משמעותית שהושגה בו הצדדים טרם הצליחו להגיע להסכמה על סוגיות מרכזיות.
בין היתר, כך ציין פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי, האיראנים דורשים שממשלו של ג'ו ביידן יתחייב שאף נשיא אמריקני לא יפרוש בעתיד מההסכם ויחזיר את הסנקציות כמו שעשה ב-2018 הנשיא דאז דונלד טראמפ - דבר שהאמריקנים אומרים כי אינם יכולים לעשות לאור העובדה שההסכם מעולם לא אושר בקונגרס ברוב של שני שלישים. מנגד, ארה"ב דורשת שאיראן תסכים לאחר החזרה להסכם להיכנס למשא ומתן על הסכם "חזק וארוך יותר", כזה שיכלול אולי גם את תוכנית הטילים הבליסטיים שלה.
השיחות בווינה נערכות כשברקע בחירתו של נשיא חדש באיראן: איש הדת השמרן והקיצוני איברהים ראיסי. ראיסי לא התנגד אמנם לשיחות הגרעין, אך אמר שנדרשת לשם כך "ממשלה חזקה". בטהרן טענו לפני הבחירות כי התוצאות לא ישפיעו על עמדתה בכל הנוגע לשיחות בווינה. גם אם יציב דרישות נוקשות יותר, יש לזכור כי המילה האחרונה בתחומים הללו שמורה למנהיג העליון עלי חמינאי, אם כי ראיסי נחשב ממילא לבעל בריתו הקרוב, ואף מסומן כיורש אפשרי של חמינאי כשזה ילך לעולמו. כך או כך, בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית העריכו כי הסכם בשיחות יצטרך להמתין להקמת ממשלה חדשה באיראן: ראיסי יושבע לנשיא רק בתחילת אוגוסט, ורק באמצע אותו החודש הוא צפוי להקים את ממשלתו.
השיגור האחרון של איראן לחלל, או לפחות זה שנחשף בפומבי, נערך באפריל אשתקד. אז טענו משמרות המהפכה כי הם הצליחו לשגר למסלול סביב כדור הארץ לוויין צבאי ראשון, שכונה "נור 1". עם זאת, בארה"ב טענו כי הלוויין אינו שמיש. "איראן אומרת שיש לו (ללוויין) יכולות צילום - למעשה, מדובר במצלמת רשת שמסתחררת בחלל. לא סביר שתספק מודיעין", צייץ אז בטוויטר מפקד פיקוד החלל האמריקני, הגנרל ג'יי ריימונד.