מתווכים אמריקנים פועלים לקידום הסדר בין ישראל לחיזבאללה, שיתחיל בהפסקת אש בת 60 ימים. כך אמרו שני גורמים לסוכנות הידיעות רויטרס, ולמעשה אישרו את חשיפת ynet ו"ידיעות אחרונות" על המו"מ בין הצדדים שנמצא "בשלבי גיבוש מתקדמים".
2 צפייה בגלריה
נאומו של נעים קאסם
נאומו של נעים קאסם
נשא נאום ראשון כמזכ"ל חיזבאללה, ואיים: "נמשיך ליישם את תוכנית המלחמה". קאסם
לפי גורם הבקיא בשיחות ודיפלומט בכיר נוסף שעוסק בנושא הלבנוני, פרק זמן של חודשיים ישמש לסיום יישום מלא של החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם. שני המקורות אמרו לרויטרס כי הפסקת האש ל-60 ימים החליפה הצעה מוקדמת יותר לחידוש הפסקת אש בת 21 ימים, שהוצעה בחודש שעבר, כשלב ראשוני ליישום מלא של 1701.
עם זאת, השניים הזהירו שההסכם עשוי עדיין להתמוטט. "יש דחיפה רצינית להגיע להפסקת אש, אבל קשה לגרום לזה להתממש", אמר הדיפלומט הבכיר. גורם הבקיא בשיחות אמר לרויטרס כי ישראל עדיין דוחפת לכך שתהיה לה יכולת "אכיפה ישירה" של הפסקת האש באמצעות תקיפות אוויריות, או מבצעים צבאיים נגד חיזבאללה, אם הוא יפר את ההסכם.
גורמים רשמיים בלבנון מסרו לרויטרס כי המדינה עדיין לא תודרכה רשמית על ההצעה, ולא יכלה להגיב לפרטיה. בינתיים, מזכ"ל חיזבאללה הטרי נעים קאסם, שמונה אתמול למחליפו של חסן נסראללה שחוסל לפני כחודש, נשא היום נאום ראשון בתפקיד ומיהר להכריז: "תוכנית העבודה שלי היא תוכנית העבודה של נסראללה. נמשיך ליישם את תוכנית המלחמה, שהוא והנהגת חיזבאללה פיתחו". במקביל לנאומו, דווח בלבנון על תקיפות באזור בעלבכ, לאחר אזהרות מצד דובר צה"ל.
הוא התייחס להסדר האפשרי: "אם האויב ירצה לעצור זאת, נקבל תנאים שנראים לנו מתאימים. כל פתרון יהיה באמצעות משא ומתן עקיף. לא נתחנן להפסקת אש". עוד אמר קאסם: "אני מודה לחיזבאללה שהטיל את האחריות הזו עליי. זה נטל כבד וסימן של אמון. הדם של מנהיגינו יישאר ויגביר את נחישותנו להמשיך בדרך זו. התמיכה בעזה הייתה הכרחית כדי להתמודד עם האיום של ישראל על האזור כולו מכיוון עזה. ישראל לא צריכה תירוץ לתוקפנות שלה וההיסטוריה מוכיחה זאת".
קאסם איים על ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואמר כי הכטב"ם ששיגר חיזבאללה פגע בחדר השינה שלו. לדבריו, "הפעם הוא שרד - אבל אי-אפשר לדעת מתי הוא ימות. יכול להיות שישראלי יהרוג אותו, אולי באיזה נאום שלו". לדבריו, דיפלומטים מחו בפני חיזבאללה על כך ש"העזו" לתקוף את ביתו של ראש הממשלה - והוא נימק זאת בכך שישראל חיסלה את נסראללה.
בנוסף, הוא התגאה בהכנסת מיליונים למקלטים בערים כמו חיפה, צפת ועכו. "אתמול משרד הבריאות הישראלי פרסם שאלפים נזקקו לטיפול נפשי מתחילת המלחמה", אמר, והתגאה בנוסף שהוא "מבין בתקשורת הישראלית" כמו נסראללה.
2 צפייה בגלריה
עמוס הוכשטיין
עמוס הוכשטיין
הוכשטיין בביקורו בביירות בשבוע שעבר
(צילום: Anwar AMRO / AFP)
בתוך כך, שליחיו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לאזור, עמוס הוכשטיין וברט מקגורק, יגיעו מחר לביקור בישראל כחלק מהשיחות האינטנסיביות בניסיון להגיע להסדרה בצפון במהרה. הוכשטיין כבר שהה באזור בשבוע שעבר, אז ביקר בביירות, והיה אמור להגיע משם לישראל - אך דחה את ביקורו עד שייווכח ששני הצדדים רציניים, ומעוניינים להגיע להסדר.
בישראל מסבירים כי השיחות להסדרה בצפון קשורות בקשר ישיר לשיחות שמנהלים ראש ה-CIA ביל ברנס ובכירים בקטאר ובמצרים לעסקת חטופים והפסקת אש ברצועת עזה. עוד לפני הגעת השליחים האמריקנים לישראל מחר, ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים מספר התייעצויות שהוגדרו כקריטיות בנושא לבנון ואיראן.
ההערכה בירושלים היא כי חלק מהתנאים שהציבה ישראל עשויים להקשות על לבנון לקבל את ההסדר כפי שהוא. בין היתר, ישראל דורשת לשמר חופש פעולה של צה"ל בלבנון לאכיפת ההסדר, אם צבא לבנון או יוניפי"ל לא יעשו זאת בעצמם. בנוסף דורשת ישראל לחזק את יוניפי"ל, שלא הצליח ליישם את החלטה 1701 שהתקבלה בתום מלחמת לבנון השנייה, ובכך לשפר את המנדט שלו בלבנון.
עוד דורשים בירושלים שצבא לבנון ימשיך בטיפול שהתחיל צה"ל - להשמיד את תשתיות הטרור של חיזבאללה ולדחוק את ארגון הטרור מצפון לנהר הליטאני. כמו כן הציבה ישראל דרישה לפעול למניעת הברחות אמל"ח בגבולות של סוריה ולבנון, כדי למנוע חימוש מחדש של חיזבאללה על-ידי איראן.
העיתון הלבנוני "אל-אחבאר", המזוהה עם חיזבאללה, פרסם הבוקר את עקרונותיו של ארגון הטרור במשא ומתן להסדרה מול ישראל. העקרונות, כך לפי מקורות מדיניים בלבנון, כוללים בין היתר את תמיכת חיזבאללה ב"התנגדות" בעזה. "חיזבאללה לא התחייב בפני אף גורם בלבנון או מחוצה לה לקבל התנתקות בין חזית לבנון לעזה. חיזבאללה לא רואה היגיון באפשרות לעזוב את עזה - זה סותר את החשיבה הפוליטית של הארגון", נכתב.
כמו כן, העיתון דיווח כי "חיזבאללה מקווה שכל הלבנונים יבינו שהנשק של חיזבאללה לא נתון למשא ומתן". בארגון הטרור אף אישרו כי יו"ר הפרלמנט של לבנון נביה ברי מייצג אותו במו"מ, וכי יש לאנשיו קשר גם ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי וגורמים נוספים במדינה. עוד נמסר כי "התקשורת לא פסקה בין חיזבאללה לגורמי חוץ - מצרים, קטאר, אלג'יריה וצרפת", וכי "עצירה מוחלטת של התקיפות היא תנאי חובה לכל שיח".
המסר של הרמטכ"ל ממנהרה בדרום לבנון
(צילום: דובר צה"ל )

בצה"ל טוענים כי סיום הפעולה בלבנון מתקרב

על-פי פרטי ההסכם המסתמן, אם המגעים לא יתפוצצו, צה"ל יתחיל להיפרש מחדש ולצאת מחלק מהנקודות שבהן הושלמה משימתו בתוך שטח דרום לבנון, כך שרוב הכוחות יצאו משטח לבנון. גורמי ביטחון העריכו בשיחה עם ynet אמש שקיים סיכוי שישראל תגיע להסכם כזה, אבל זה לא בטוח. שרים בקבינט אמרו מנגד כי נדרשים עוד כמה שבועות להשלמת המשימות בדרום לבנון - אף שגורמים בצה"ל טוענים כי סיום הפעולה מתקרב.
הדיון המכריע שקיים אמש נתניהו סביב הסדר לסיום המלחמה בצפון, נועד לפי בכירים בצה"ל למפות אפשרויות ליציאה מהמערכה - מתוך הבנה שהצבא מתקרב לסיום פעולות הניקיון בכפרי הכינוס של חיזבאללה, שנמצאים מרחק יריקה מיישובי הגליל. צה"ל הרחיב בימים האחרונים את הפעולה הקרקעית לאזור חשוב למדי מבחינת השבת הביטחון - הרחבה שנובעת מתוך מסגרת התוכנית המקורית.
"ככל שחולף הזמן", אמר בכיר במטכ"ל, "אני מבין שחיזבאללה לא תכנן רק לכבוש את הגליל לזמן קצר אלא לשהות בו חודשים. אתה רואה את כמויות האמל"ח – זה פשוט לא נגמר. איך נרדמנו בשמירה?".