האיש שלנו בהרצליה: גבורתו של אלי כהן, המרגל הישראלי שפעל בסוריה בשנות השישים והוצא להורג בתלייה בדמשק, תונצח במוזיאון חדש שהוקם לזכרו עם פריטים יחודיים ששמרה אלמנתו נדיה כל השנים.
את המוזיאון הקימה עיריית הרצליה ביחד עם עמותת מוזיאון אלי כהן ובסיוע תורמים נוספים, על פי תכנון, עיצוב ואוצרות של האמן דוד גפני בשיתוף פעולה עם נדיה, במטרה לספר את סיפור את הפיכתו של אזרח מן השורה לאיש מודיעין מן השורה הראשונה ולהנחיל את מורשתו לקהל הרחב ולדור הצעיר בפרט.
בין הפריטים שיוצגו במוזיאון, שאליו קיבלנו הצצה ראשונה בסיור עם נדיה כהן, ראש עיריית הרצליה משה פדלון והפרויקטור מטעם העירייה, ששון מועלם, שצמוד בשנים האחרונות לנדיה, נמצאים מכתבים אישיים שכהן כתב למשפחתו בישראל, מגהץ ששימש אותו להעברת מסרים מוצפנים, כותנת שלבש בימיו בדמשק ומזוודה שאותה הביא כשעלה ארצה מאלכסנדריה שבמצרים. המוזיאון ייפתח לקהל הרחב בחודש הבא במעמד נשיא המדינה, יצחק הרצוג.
״החלום של נדיה היה להקים מוזיאון על שם אלי כהן, האיש שתרם כל כך הרבה למדינת ישראל", אמר ראש העירייה פדלון. "אספנו ממנה את הפריטים הביתיים והקמנו את המוזיאון, שבו תוצג המורשת שלו לטובת דור העתיד.
״אני כבר בת 87 ורציתי מאוד להקים את המוזיאון לזכרו של אלי כדי להחיות אותו", אמרה נדיה כשהיא מוקפת בחפצים הישנים. "אני נרגשת מאוד לראות כאן את כל הפריטים שנאספו, הכל נשמר על ידי בקפידה משנות ה-60. אלי הביא איתו לכאן המון מורשת שמוצבת ומוצגת כאן במוזיאון לזכרו, חשוב שכולם ימשיכו ללמוד על פועלו למען המדינה ועתה יראו גם המשכירים הסודיים שאיתם פעל לצד המכתבים שכתב לנו בסתר ושלח לי בשליחותו המסוכנת למען המדינה״.
האוצר והאמן דוד גפני הוסיף: "הקהל שיגיע לכאן יוכל לצפות בתיאורי הגבורה, המסירות, השליחות וההקרבה של גיבור ישראל אלי כהן מיום הולדתו ועד מותו הטרגי באמצעות סיפורה הדרמטי של נדיה רעייתו. הקהל יצפה במוצגים אורגינליים של אלי כהן ונדיה, ויחווה תצוגה המשלבת מולטימדיה וסרטים ב-360 מעלות".
המוזיאון הוקם על-ידי עמותת אלי כהן ז"ל ומשפחת כהן, בשותפות עם עיריית הרצליה ובסיוע משרד ראש הממשלה והמוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים.