עורך דינה של חברת הפרלמנט האירופי אווה קיילי, שנעצרה בפרשת השוחד מקטאר, אמר היום (ג') שהפוליטיקאית היוונייה מכחישה את המיוחס שלה. "העמדה שלה היא שהיא חפה מפשע. אין לה שום קשר לשוחד מקטאר", אמר עורך הדין לטלוויזיה היוונית.
בסוף השבוע נעצרה קיילי בבריסל, במהלך פשיטות שערכה המשטרה הבלגית. קיילי ושלושה עצורים נוספים נאשמים ב"חברות בארגון פשע, שחיתות והלבנת הון". ברשת BBC דווח ששלושת הנאשמים האחרים הם איטלקים, בהם גם בן זוגה של קיילי – פרנצ'סקו ג'ורג'י, שמשמש יועץ בפרלמנט האירופי. שני עצורים נוספים שוחררו אחרי חקירה. אחד מהם הוא אביה של קיילי.
התובעים הבלגים אמרו כי בביתו של אחד העצורים נמצא סכום של 600,000 אירו, ועוד 150,00 אירו התגלו בדירה של אדם שמכהן בפרלמנט האירופי. עוד כמה אלפי אירו נמצאו במזוודה בחדר בית מלון. גורם שמעורב בחקירה אמר לרויטרס כי עד כה התגלה כסף מזומן בשווי כ-1.5 מיליון אירו.
כשעורך דינה של קיילי נשאל על כסף מזומן שהתגלה בביתה הוא אמר: "אני לא מאשר או מכחיש, זה חסוי. אין לי מושג כמה כסף נמצא, אם בכלל". גורם משפטי אמר השבוע לסוכנות הידיעות AFP כי נעצרה אחרי שבביתה היו "שקים של כסף מזומן".
המחוקקת היוונייה בת ה-44 הייתה בעברה מגישת טלוויזיה, ומכהנת בפרלמנט האירופי משנת 2014 מטעם המפלגה הסוציאליסטית "פאסוק". קיילי היא אחת מ-14 הסגניות והסגנים של נשיאת הפרלמנט האירופי, רוברטה מצולה. היום קבעו חברי הפרלמנט כי הסמכויות של קיילי יישללו ממנה.
קיילי תישאר חברת פרלמנט, מה שאמור היה להעניק לה חסינות מהעמדה לדין – אך נטען שמכיוון שהיא נתפסה "בשעת מעשה" עם כסף מזומן היא לא תהיה חסינה ממשפט. מחר הפוליטיקאית היוונייה צפויה להתייצב לשימוע, כדי לקבוע אם היא צריכה להישאר במעצר עד פתיחת המשפט.
משישי ועד שני פשטה המשטרה הבלגית על משרדי הפרלמנט האירופי בבריסל. בנוסף היא ערכה חיפושים ב-19 בתים והחרימה מחשבים, טלפונים ניידים וכסף מזומן. גם באיטליה נערכו חיפושים.
התובעים הבלגים ציינו כי במשך יותר מארבעה חודשים הם חשדו ש"מדינה מפרצית" מעניקה שוחד לגורמים בפרלמנט האירופי, במטרה לקדם את האינטרסים שלה. בהמשך אמרו כמה גורמים כי אותה מדינה היא קטאר, שבימים אלה מארחת את המונדיאל. קיילי ביקרה בקטאר לקראת פתיחת המשחקים, ואמרה שמדובר במדינה מובילה בכל הנוגע לזכויות עובדים.
בנאום בחודש שעבר האשימה קיילי מחוקקים בפרלמנט האירופי באפלייה נגד קטאר ואמרה: "הם מאשימים בשחיתות את כל מי שמדבר איתם". קטאר, נזכיר, קיבלה ב-2010 את זכות האירוח של מונדיאל 2022, ומאז נשמעו טענות רבות שלפיהן זכות האירוח הוענקה לקטארים בחטא ובתמורה למעשי שוחד ושחיתות. בממשלת קטאר הכחישו את הטענות המיוחסות למדינה בפרשה הנוכחית.
פרשת השחיתות עוררה זעם בבריסל, והעלתה חשש בקרב המחוקקים שהאירוע יגרום נזק תדמיתי קשה לאיחוד האירופי – ביבשת ובשאר העולם. אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, אמרה שההאשמות נגד קיילי עלולות לגרום לפגיעה באמון שנותנים אזרחי היבשת במוסדות האיחוד.
הפרלמנט האירופי רואה את עצמו כמצפן מוסרי, ומפרסם הצהרות ביקורתיות על זכויות אדם ועל המצב במדינות החברות באיחוד. הונגריה, שחברה באיחוד ונקלעה לעימותים עם הפרלמנט האירופי, אמרה כעת שהוא איבד את הזכות לדבר על שחיתות.
625 מחוקקים הצביעו היום בעד שלילת הסמכויות של קיילי כסגנית הנשיאה. מחוקק אחד התנגד, ושניים נמנעו. בכינוס בשטרסבורג (המשכן הרשמי של הפרלמנט) אמרה הנשיאה מצולה כי הפרלמנט ישקם את תדמיתו. הפוליטיקאית השמרנית ממלטה הדגישה כי "היושרה של הפרלמנט האירופי קודמת לכול". אתמול אמרה מצולה: "אל תטעו. הפרלמנט האירופי, חברים יקרים, תחת מתקפה. הדמוקרטיה האירופית תחת מתקפה והחברה החופשייה והדמוקרטית שלנו תחת מתקפה".