בריטניה ממשיכה להתכונן להלוויית הענק של אליזבת השנייה שתתקיים ביום שני. היום (ה') פרסמה בריטניה פרטים על טקסי ההלוויה, במרכזם האשכבה שתהיה ב-11:00 (שעון מקומי) במנזר ווסטמינסטר. במנזר יצטופפו כ-2,000 איש, בהם שורת נשיאים, ראשי ממשלות ונציגים ממשפחות מלוכה ברחבי העולם. בראשון בערב המלך צ'רלס יקבל את פני המנהגים בארמון בקינגהאם.
זו תהיה ההלוויה הממלכתית הראשונה בבריטניה מאז מותו של ווינסטון צ'רצ'יל ב-1965. לפי המסורת, מי שאחראי על אירוע הענק הוא אדוארד פיצלן-הווארד – הדוכס ה-18 של נורפוק. מדובר בדוכס הבכיר ביותר באנגליה, שירש את התואר מאביו שהלך לעולמו בשנת 2002. היום הצהיר הדוכס כי הלוויית הענק למי שמלכה על בריטניה במשך 70 שנה תאחד אנשים ברחבי העולם.
הדוכס בן ה-65 אמר כי "הכבוד, ההערצה והחיבה" שקיבלה המלכה אליזבת השנייה הפכו את המשימה של מארגני הטקס למאתגרת במיוחד וכי האחריות היא רבה, וכך גם הצער ברחבי העולם על מותה של מלכת בריטניה. "מותה של הוד מעלתה הותיר אנשים רבים ביבשות רבות עם תחושה של אובדן עמוק", אמר הדוכס של נורפוק.
"למלכה היא תפקיד ייחודי ועל-זמני בכל החיים שלנו. המטרה והאמונה שלנו הן שההלוויה הממלכתית והאירועים שיהיו בימים הקרובים יאחדו אנשים מרחבי העולם, ויעוררו הזדהות בקרב אנשים מכל הדתות".
המלכה אליזבת השנייה הלכה לעולמה ביום חמישי בגיל 96, בטירת בלמורל בסקוטלנד – מעון הקיץ שלה. שלשום הגיע ארונה ללונדון, ואתמול הועבר מארמון בקינגהאם לארמון ווסטמינסטר – כדי לאפשר להמונים לחלוף על פני הארון ולחלוק למלכה כבוד אחרון.
בטקס שבו הועבר אתמול הארון השתתפו המלך צ'רלס, ובניו, הנסיכים ווויליאם והארי שצעדו מאחורי ארונה של המלכה. בבריטניה נזכרו שלפני 25 שנה השתתפו השלושה בטקס דומה, כשצעדו מאחורי הארון של הנסיכה דיאנה, שנהרגה בתאונת דרכים. "הצעידה אתמול הייתה מאתגרת והעלתה כמה זיכרונות", אמר היום הנסיך וויליאם לקהל שניחם אותו ואת רעייתו קייט מידלטון מחוץ לבית סנדרינגהאם במזרח אנגליה, אחד מבתי משפחת המלוכה.
בריטניה מאפשרת להמונים לחלוף על פני ארונה של המלכה בארמון ווסטמינסטר במשך 24 שעות, עד 06:30 ביום שני - יום ההלווייה. הגורמים הרשמיים בבריטניה העריכו השבוע שלפחות 750,000 יחלפו על פני הארון. באדינבורו בירת סקוטלנד, שם הוצב הארון בקתדרלה לפני שהוטס ללונדון, חלפו על פניו יותר מ-33,000 ביממה אחת בלבד.
התור הענקי שמשתרך בגדה הדרומית של נהר התמזה בלונדון הוא יוצא דופן: במזג אוויר גשום הבריטים ממתינים לפחות 7 שעות כדי לחלוף על פני ארונה של המלכה במשך כמה שניות בודדות. בממלכה מתגאים במשמעת לאורך התור ובעובדה שהסדר נשמר. "אזרחי בריטניה מפגינים לא רק את המחויבות ואת הכבוד שלהם למלכה, אלא את הכבוד אחד לשני כשהם עומדים בתור בצורה אחראית כל כך", נמסר מלשכתה של ראש הממשלה ליז טראס.
ביומיים האחרונים בבריטניה מעדכנים בעקביות על אורך התור ועל זמן ההמתנה הממוצע עד למפגש עם ארונה של המלכה בארמון ווסטמינסטר. ערוץ היוטיוב Queue Tracker עדכן הערב כי התור הגיע לאורך של כמעט 8 ק"מ, וכי זמן ההמתנה הממוצע הוא 8 שעות וחצי.
התור הענקי בלונדון מעורר עניין בעולם לאור העובדה שההמתנה הארוכה לא מלווה ברגעים חריגים, ושהסדר נשמר למרות שבכל רגע נתון נמצאים בתור עשרות אלפי בני אדם.
מדובר במבצע לוגיסטי גדול ומורכב: לאורך התור יש עמדות עזרה ראשונה ויותר מ-500 תאי שירותים ניידים. בכל רגע נמצאים באזור כ-1,000 סדרנים. כדי למנוע מאנשים לעקוף בתור הקהל מקבל צמידים בתחילת ההמתנה. כל מי שממתין רשאי להתפנות לשירותים או לקנות אוכל ושתייה - ואז לחזור למקומו בתור.
"אני שמח שיש תור, זה נותן לנו זמן לראות מה נמצא לפנינו, להכין את עצמנו ולספוג את כל האווירה", אומר נימישה מארו בדרך הארוכה והגשומה לארמון ווסטמינסטר. "לא הייתי אוהב את זה אם הייתי צריך למהר". ג'ייקוב לאבוול, צעיר שממתין גם כן בתור, אומר: "אנחנו בריטים, זה מה שאנחנו עושים – לעמוד בתור בגשם".
"האנגלי יעמוד בתור גם כשיהיה לבדו"
עמידה בתורים הפכה במשך השנים לחלק מההווי בממלכה, והבריטים מתייחסים לכך בהומור האופייני להם. ברב מכר שפורסם לראשונה ב-1946 בשם "איך להיות חייזר" כתב המחבר ג'ורג' מייקס – מהגר שנולד בהונגריה – כי עמידה בתור היא "תשוקה לאומית" וכי האנגלי "יעמוד בתור גם כשיהיה לבדו".
"הבריטים התכוננו כל החיים לתור הזה. כל השעות בתורים של סניפי הדואר, בתחנות האוטובוס ובשדות התעופה", כתב אחד הגולשים בטוויטר וכינה את התור לארמון ווסטמינסטר "אם כל התורים". גולש אחר צייץ: "לא ממש אכפת לי מהמלכה. אבל התור? התור הוא ניצחון הבריטיות".
רבים מהאנשים שעומדים בתור מצהירים שהם יחכו כמה שיידרש, ומספרים על אחוות ההמונים בהמתנה הארוכה. "כולם שמחים, כולם כל כך עוזרים", מספרת ליסה דוודסון.
בריטניה אוסרת על הקהל שנכנס לארמון ווסטמינסטר לצלם את ארונה של המלכה, או להתמהמה בקרבתו. אחרי שעות של המתנה, המעמד עצמו נמשך כמה שניות בלבד. ועדיין, הקהל שחלף על פני ארונה של המלכה מתאר את החוויה כאמציונלית במיוחד.
קית' סמארת, מהנדס ואיש צבא לשעבר, מחה את הדמעות כשהוא יצא מארמון ווסטמינסטר. הוא המתין יותר מ-10 שעות כדי להיפרד מהמלכה. "כולם בקהל התנהגו ללא רבב. לא הייתה רשעות, כולם היו חברים, זה היה פנטסטי", הוא מספר. "ואז, להיכנס (לארמון) ולראות את זה, אני פשוט נשברתי שם. לא קדתי קידה, כרעתי ברך והרכנתי את ראשי מול המלכה".
בין ההמונים שממתינים בתור יש גם תיירים שהגיעו במיוחד מחו"ל, וגם הורים עם תינוקות. איימי צאי בת ה-24, הגיעה הקיץ מטייוואן כדי להשתתף בחגיגות שנערכו באדינבורו לציון 70 שנים לכהונת המלכה אליזבת השנייה. "עכשיו אני מחכה בתור כדי לחלוף על פניה. אני פשוט בהלם".