נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה הודיע היום (שבת) על פרישה מהחיים הפוליטיים, לאחר הבחירות שיהיו בשנה הבאה. במדינת האיים תוהים אם הודעתו סוללת את הדרך לריצה של בתו בבחירות.
"היום אני מודיע על פרישה מהפוליטיקה", אמר דוטרטה בן ה-76, לצדו של הסנאטור כריסטופר "בונג" גו, חברו למפלגת השלטון PDP-Laban. גו נרשם היום כמועמד לתפקיד סגן הנשיא בבחירות. באוגוסט הודיע דוטרטה שיתמודד בעצמו על התפקיד – אך היום הפתיע ואמר שאין בכוונתו לעשות זאת. הוא קרא לפיליפינים לתמוך במועמדות של גו, שנחשב ליד ימינו, במירוץ לתפקיד סגן נשיא.
החוקה הפיליפינית קובעת שנשיא המדינה יכול לכהן בתפקיד רק כהונה אחת, בת שש שנים. פיליפינים רבים התנגדו לריצה של דוטרטה לתפקיד סגן הנשיא בבחירות 2022, וטענו שמדובר בהפרה של רוח החוקה. בעבר התמודדו שני נשיאים פיליפינים על תפקידים ציבוריים בסוף כהונתם, אך דוטרטה היה הראשון ששקל להתמודד לתפקיד סגן הנשיא.
"אני מציית לרצון העם", אמר היום דוטרטה. הנשיא הפיליפיני אמר שבסקרים התנגדו אזרחים רבים למועמדות שלו לתפקיד סגן הנשיא. "התחושה הייתה שאני לא מתאים, ושזו תהיה הפרה של החוקה. אני אמלא את בקשתכם, והיום אני מודיע על פרישה מהפוליטיקה", אמר הנשיא.
במאי 2022 יצביעו יותר מ-60 מיליון פיליפינים בבחירות שבהן תבחר המדינה נשיא, סגן נשיא ויותר מ-18,000 מחוקקים, כולל ברשויות המקומיות. החלטתו של דוטרטה לא להתמודד בבחירות תאפשר לבתו, שרה דוטרטה, להתמודד על תפקיד הנשיאה. בחודש שעבר אמרה בתו שהיא לא תתמודד על הנשיאות, מכיוון שהיא ואביה סיכמו שרק אחד מהם יתמודד על תפקיד ציבורי ב-2022.
שרה דוטרטה מכהנת כיום כראש העיר דבאו (העיר השלישית בגודלה בפיליפינים) – תפקיד שאותו מילא אביה בעבר. זמן קצר אחרי הודעת הפרישה של אביה מהחיים הפוליטיים היא נרשמה כמועמדת לבחירות הקרובות לראשות העיר. בכל זאת חלק מהפרשנים מעריכים שהיא תוותר על כהונה נוספת בראשות העיר, ותתמודד על נשיאות המדינה בשנה הבאה.
בתו של הנשיא נהנית מתמיכה ציבורית גדולה, ובחלק מהסקרים על זהות הנשיא הבא היא מגיעה למקום הראשון. הפרשנים מציינים שמבחינת אביה, חשוב שאחד ממקורביו יחליף אותו בתפקיד - כדי לגונן עליו מצעדים משפטיים אפשריים, בפיליפינים או בבית הדין הבינלאומי בהאג. מתנגדיו של דוטרטה מאשימים אותו בפשעי מלחמה, בעקבות הריגתם של אלפי אזרחים במסגרת המלחמה שניהל בסחר בסמים בארצו משנת 2016, אז עלה לשלטון. בהאג פתחו בחקירת הטענות.
דוטרטה, שמרבה להשתמש בשפה בוטה, חיזק בכהונתו את היחסים עם סין והתרחק מארה"ב – בעלת ברית חשובה. הוא עדיין פופולארי בארצו, למרות שמתנגדיו טוענים שהוא דיקטטור לכל דבר.