אלפים רבים השתתפו אחר הצהריים (יום ה') במצעד הגאווה בירושלים, שפותח את אירועי חודש הגאווה, והם התאספו בגן הפעמון שממנו החלו בסביבות 17:30 לצעוד אל עבר גן העצמאות. בצל החשש מפגיעה בצועדים, המשטרה נפרסה ברחבי העיר עם יותר מ-2,000 שוטרים ולוחמי מג"ב, גלויים וסמויים, בסיוע כוחות תגבור ומתנדבים. המפכ"ל יעקב שבתאי הגיע למקום, וגם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר - מי שבעבר הפגין נגד מצעדי הגאווה בירושלים - הגיע לשם כעת כמי שאחראי על האבטחה שלו, וספג קריאות "בושה" כשהלך בסמוך.
"בן אדם שהשווה אותנו לבהמות - לא רצוי שיהיה כאן. הוא שומר עלינו? זה אותו אחד שחוקק חוקים לרעתנו", אמרו כמה ממשתתפי המצעד שזעמו על הגעתו של השר. בן גביר עצמו הצהיר כשהגיע לדיון הערכת מצב בחפ"ק המשטרתי: "בתפקידי כשר לביטחון לאומי אני עושה ואעשה הכול כדי שלא יהיה מקרה מטורף, כמו שהיה ברצח של הנערה שירה בנקי ז"ל. אנחנו מחויבים ואני רוצה ששערה משערות ראשם של אותם הצועדים לא תיפגע, והמשטרה בהיערכות מלאה".
עם זאת, בן גביר הדגיש: "המדיניות שלי היא לתת חופש ביטוי גם לאלה שמתנגדים למצעד, גם לאלה שמדברים נגד המצעד, זאת זכותם כל עוד הם לא עוברים על החוק ואמרתי למשטרה שאני לא רוצה לראות כאן תמונות של חרדים או דתיים, שמסתובבים ברחובות ירושלים ומדירים אותם מהרחובות כי הם דתיים, כי הם חובשים כיפה או כי הן לובשות חצאיות". הוא הוסיף: "שלא תהיה טעות לאף אחד, המטרה הראשונה זה לטפל במחבלים ומחבל שמסתכל על המצעד, מבחינתו כולנו אותו דבר. ימין, שמאל, דתי וחילוני, כולנו אחים והתפקיד שלנו ביום הזה זה לאפשר את המצעד ולאפשר מחאה, זו הדמוקרטיה, זה הפסיפס היפה במדינת ישראל וכך אני פועל כשר לביטחון לאומי".
הפגנת נגד קטנה, ונאומי הפוליטיקאים: "לא ידחקו אותנו חזרה לארון"
לעומת האלפים שהגיעו למצעד, בסמוך נערכה הפגנת-נגד עם עשרות בודדות, כ-40 איש, שאותה הוביל בין היתר מייסד "להב"ה" בנצי גופשטיין, שקרא: "זאת לא גאווה, זאת תועבה. אין מקום לתועבה בירושלים". המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "אין כניסה לארץ הקודש", "ירושלים היא לא סדום" ו"אל תתנו להם ילדים".
לאלפים שהתאספו בגן הפעמון נאמו לפני תחילת הצעדה כמה וכמה פוליטיקאים, בהם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, שסיפר כי נשאל מדוע יש עדיין צורך לערוך מצעדי גאווה, והשיב: "לא נצטרך לצעוד כשבמצעד הזה לא נצטרך אבטחה, לא נצטרך צלפים ושוטרים סמויים. אנחנו לא נצטרך לצעוד כשכל אחת ואחד יוכל ותוכל לצעוד באיזה שכונה שירצו, מחזיקים ידיים כמו כל זוג. לא נצטרך לצעוד כשהומו לא תהיה קללה בבית הספר אלא פשוט הגדרה עצמית, כשכל אחת ואחד יוכל למלא כל טופס ממשלתי לפי מה שהוא, לא בערך, לא ליד, פשוט עצמו".
אחרי שהזכיר בדבריו גם את הצורך בחקיקה שתעגן את הזכות לשוויון ואת זכותם של זוגות חד-מיניים להתחתן בארצם, פנה גנץ לתקוף את הממשלה הנוכחית: "לא נצטרך לצעוד כשראש ממשלה בישראל לא יעלה על דעתו לתת את המפתחות למערכת החינוך לגזען חשוך ולהקצות מאות מיליונים כדי לפקח על תוכניות חינוך ליברליות. אני מתבייש בכך ואני אומר לכם שגם במחיר הפוליטי הקשה ביותר, לעולם לא אעשה דבר כזה. לא נצטרך לצעוד כשבממשלה לא יישבו גזענים. שאנשים כאלה יוקעו ולא היו נבחרי ציבור, לא בגלל חוק – אלא כי אף אחד לא ירצה לבחור בהם. לא נצטרך לצעוד כשאהבה פשוטה לא תהיה מסובכת או שתהיה מסובכת כמו כל אהבה פשוטה".
בהמשך עלתה לנאום גם יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי, והיא ספגה כמו בהפגנות במוצאי השבת נגד המהפכה המשפטית קריאות "לכי הביתה". היא אמרה, בין היתר: "אני רוצה להגיד כאן ועכשיו תודה למשטרת ישראל שדואגת שהמצעד הזה יהיה בטוח, הכי בטוח שאפשר. אבל אנחנו כאן כדי להגיד שאנחנו נאבקים על עולם שיהיה בטוח עבורנו גם בלי שנצטרך משטרה שתאבטח אותנו. עולם שיהיה בטוח לכל אחד ולכל אחת להיות מי שהוא, מי שהיא, מי שהם".
אחריה עלה לנאום ראש האופוזיציה יאיר לפיד, שאמר כי המאבק הוא "על מה שצריך להיות מובן מאליו: אבא ואבא זו משפחה, אמא ואמא זו משפחה, לכל ילד להט"בי בכל מקום מגיעה הגנה מאלימות ודעות קדומות". לדבריו, "המצעד הזה, ההפגנה הזו, הם המסר שלנו לכל ילד כזה, בפריפריה ובמרכז: אתה טוב כמו שאתה, אתה אהוב כמו שאתה, אנחנו עומדים לצדך, אנחנו לעולם לא נפסיק להילחם כדי להגן על הזכויות שלך".
בהמשך דבריו תקף גם לפיד את הממשלה: "בצלאל סמוטריץ', איתמר בן גביר, אבי מעוז, מנסים לדחוק את כולנו בחזרה לארון. לארון החשוך של הדיעות הקדומות שלהם, לארון החשוך של הפחד והשנאה. הם לא יצליחו. אנחנו לא ניתן להם. בשבוע שעבר הקמתי צוות, בראשות ח"כ נאור שירי, שיעסוק רק בדבר אחד: הוא יוודא שהאנשים של אבי מעוז לא ייכנסו לבתי הספר של הילדים שלנו, והתכנים שלהם לא ירעילו את תוכניות הלימוד של הילדים שלנו. אנחנו נעבוד עם ראשי רשויות ומנהלים בכל רחבי המדינה כדי לוודא שזה לא קורה".
לפני המצעד: טקסי חתונה בלשכת סגן ראש העיר
לפני המצעד, שישה זוגות מהקהילה הגאה הגיעו הבוקר ללשכת סגן ראש העיר ירושלים, עו"ד יוסי חביליו. ששת הזוגות שהגיעו ללשכה בבניין העירייה ערכו טקס חתונה וחתמו בפני סגן ראש העיר על הסכם "ידועים בציבור". "אנחנו מקווים שעוד אנשים יוכלו לעמוד כאן ולעשות את מה שאנחנו עושים ומרגישים בנוח", אמרו אחד מהזוגות.
לפני כשבוע, בישיבת מועצת העיר ירושלים, הוצעו שורה של צעדים שנועדו לשפר את מעמדם של קהילת הלהט"ב בעיר. הנושא שעלה לדיון עורר סערה. יוני יוסף, חבר מועצת העיר מטעם רשימת "ירושלים מאוחדת" אמר: "זה נושא שרוב תושבי העיר לא מעוניינים בו. יש פסיכולוגים, יש פסיכיאטרים. למה צריך לכל אחד במיוחד. רק הטיפולים של לגזור ולהוסיף, לשנות מין לילדה בת 9, זה בסדר?".
גם חבר המועצה וסגן ראש עיריית ירושלים אריה קינג התבטא באופן דומה, ואמר: "אם הם (הלהט"בים) נורמלים, למה הם צריכים תקציבים נפרדים?". בעקבות האירוע הזה החליט סגן ראש עיריית ירושלים, יוסי חביליו, לפתוח את לשכתו לזוגות להט"בים שרוצים להינשא. "בכל הקריירה שלי אני תומך בקהילה הגאה כחלק מהאג'נדה של סובלנות וקבלת האחר. נלחמתי שמצעד הגאווה יוכל להתקיים בעיר, ואפילו שילמתי על זה מחיר", אמר חביליו.
הזוג הראשון שהתחתן בלשכה הם גיל יהושע דרייפוס וניב אבודרם. שניהם עמדו בלשכת סגן ראש העיר ירושלים, אמרו כמה דברים אחד לשני וחתמו על טופס "ידועים בציבור". "זו אבן דרך מאוד משמעותית לעשות את זה כאן בירושלים", אמר גיל. "כיף לעשות את זה בבית. יש לנו ילדים, אבל יש עוד אנשים שנאבקים על הדרך שלהם. לנו יש מזל. אנחנו מקווים שעוד אנשים יוכלו לעמוד כאן ולעשות את מה שאנחנו עושים ומרגישים בנוח", הוסיף ניב.
זוג נוסף שהגיע להתחתן הן נעם ואריאל דר סבאג. "זה ממש מרגש. קודם כל זה מרגש בינינו ובכלל כל האירוע שבתוך בניין של עיריית ירושלים זה קורה", אמרה נעם. "אחרי 4 שנים שאנחנו נשואות, אנחנו מקבלים אסמכתא מעיריית ירושלים שאנחנו נשואים. אני רוצה להאמין שירושלים תיפתח עוד לקהילה הגאה", הוסיפה אריאל.
גם שגריר ארצות הברית בישראל, טום ניידס, השתתף במצעד כמחווה לקהילת הלהט"ב בישראל ובירושלים.
בצל החשש הרב מפגיעה בצועדים, המשטרה עיכבה ביממה האחרונה שלושה שלושה חשודים שהתבטאו באופן מאיים כלפי מצעד הגאווה בבירה. שניים מהחשודים הורחקו מירושלים. תושב המועצה האזורית מטה יהודה, בשנות ה-60 לחייו, עוכב אמש לאחר שכתב ברשת בתגובה לפוסט "יאללה עוד בנקי", בהתייחסות לרצח שירה בנקי בת ה-15 במצעד הגאווה בירושלים ב-2015. בחקירתו הכחיש החשוד כי ניסה לאיים או לעודד פגיעה וטען שלא התכוון לכך. בסיום חקירתו נשלח החשוד למעצר בית והורחק מירושלים למשך חמישה ימים.
אלכסנדרה לוקש וניר (שוקו) כהן השתתפו בהכנת הכתבה