בצל החשש מפלישה רוסית למדינה השכנה אוקראינה, פה בישראל נערכו הבוקר (ראשון) לקבל עשרות עולים חדשים שהגיעו בטיסות של הסוכנות היהודית והקרן לידידות מקייב ואודסה לארץ. מדובר בכמה עשרות עולים, בהם משפחות וצעירים, שהמצב המתוח בין רוסיה לאוקראינה דחק בהם לקבל את ההחלטה להעתיק את חייהם לישראל. "אנחנו אוהבים את אוקראינה, אבל המצב הקיים זו אחת הסיבות שבגללן עזבנו", אמרו כמה מהם ל-ynet עם נחיתתם בנתב"ג.
החשש ממלחמה באירופה – עדכונים אחרונים:
• ביידן: משוכנע שפוטין החליט לפלוש, יש סיבה להאמין שקייב תותקף
• מנהיגי העולם מתכנסים ברקע המתיחות
• ירי כבד במזרח אוקראינה, המורדים מפנים תושבים לרוסיה
• מה בעצם רוצה פוטין? מדריך למשבר באוקראינה
במהלך היום ינחתו בישראל בסך הכל חמש טיסות מקייב ואודסה. על סיפונן של אותן טיסות, כמובן, גם ישראלים שחוזרים לארץ, אך גם כ-100 עולים חדשים. אחת מהטיסות הייתה של חברת התעופה "סקיי-אפ" שנחתה בישראל לקראת השעה 12:00 ועליה 75 עולים. חלקם החלו את תהליך העלייה שלהם לישראל עוד קודם למתיחות עם רוסיה.
עד סוף היום, צפויים לעלות עוד כ-30 יהודים לארץ בארבע טיסות נוספות, אם כי מספר זה עשוי להשתנות בשל בדיקות הקורונה שנדרשים לעשות העולים בשדה התעופה המקומי בקייב. כך לדוגמה, עשרה מבין 85 העולים החדשים שהיו אמורים להיות בטיסה הבוקר נותרו באוקראינה לרוע מזלם, לאחר שנמצאו חיוביים לנגיף.
אלה שכן זכו להגיע לישראל, נרגשים ועדיין אחוזים מעט בבהלה, התקבלו בטקס חגיגי שארגן עבורם משרד העלייה והקליטה. את פניהם קיבלה בירידה מהמטוס השרה פנינה תמנו שטה ומנכ"ל משרדה רונן כהן, נשיאת הקרן לידידות, יעל אקשטיין ומנכ"לית הקרן, איילה שילה.
יבגני קובלנקו (28) איש צבא אוקראיני לשעבר ויאנה (27), שיגורו עם הוריהם שעלו לישראל לפני שלוש שנים, סיפרו כי הם נרגשים מאוד להגיע לישראל. הם ביקרו כאן בעבר, אך הפעם הם נוחתים על אדמת ישראל כעולים. השניים ציינו כי "כרגע מפחיד באוקראינה". לדבריהם, "כולם מדברים רק על המלחמה. עד לרגע האחרון דאגנו שהטיסה תבוטל בגלל המצב. אנחנו מאד שמחים על ההזדמנות שיש לנו לעלות לישראל".
יאנה חששה להישאר באוקראינה, בין היתר בשל הפחד שיגייסו את בעלה להילחם עם הכוחות האוקראינים. "אנחנו מקווים שהכל יהיה בסדר שם. ברור שאנחנו מפחדים, אנחנו אוהבים את אוקראינה, אבל המצב הקיים זו אחת הסיבות שבגללן עזבנו", אמרה.
הבעל יבגני סיפר על החברים שהשאירו מאחור, וקיווה שהם לא יצטרכו להילחם על מולדתם. "כמו שאנחנו שמחים שהגענו. הם גם שמחים עבורנו, אבל הם מחכים שנחזור לשם מתישהו".
משפחת זלנסקי עלתה ארצה בהרכב מלא. גם הסבא והסבתא הגיעו לישראל בעקבות החשש מפלישה ומלחמה. לפני כשלוש שנים השניים, ולדימיר ותמרה, עוד גרו בדונייצק שבמזרח אוקראינה, ובנם אלכסנדר עבר יחד עם בת זוגו טטיאנה וילדיהם דניאל ודריל לעיר אחרת במדינה. "אנחנו שמחים מאוד. יש לנו הרבה חברים פה ומלא מידע על כל מה שקורה במדינה", הם סיפרו הבוקר ממש ליד כבס המטוס. "במקביל", ציינו, "אנחנו דואגים לכל מי שנשאר שם".
על הימים האחרונים והלא ברורים לפני העלייה סיפר האב אלכסנדר. "שמענו שמבטלים את הטיסות וזה יצר לחץ אצלנו, אבל אנחנו שמחים מאוד שהצלחנו להגיע", סיפר. הוא בטוח כי "המצב היום באוקראינה מוביל אנשים לחשוב על עלייה. יש לי חברים מהקהילה היהודית שפעם לא חשבו על עליה ועכשיו רוצים לעלות".
גם נטליה וטרס גיצמן, יחד עם שני ילדיהם, החליטו לעלות לארץ. הם לבשו חולצות תואמות עם הנחיתה והתרגשו מהמעבר מהקור בלבוב לחורף החם יחסית בישראל. "המצב באוקראינה נמשך כבר הרבה זמן ואנחנו מדברים על עלייה כבר חמש שנים", סיפר האב טרס. "המצב הזה נתן לנו פוש לעלות. אנחנו מאוד מתרגשים להגיע וזה נורא כיף לקבל כזו קבלת פנים".
"ישראל תמיד תהיה הבית": איפה יגורו העולים?
מתוך כמאה העולים החדשים מאוקראינה, מעל למחצית בחרו להתגורר בצפון הארץ. הערים המובילות בקליטתם הן חיפה והקריות עם 30 עולים. בנהריה יקלטו 15 עולים. עולים נוספים יקלטו בעכו, כרמיאל, נוף הגליל וצפת. במרכז הארץ בחרו להתיישב 35 מהעולים, כשליש מהעולים שעלו היום. נתניה תקלוט 8 מתוכם והשאר ייקלטו בפתח תקווה, בת ים, חולון, לוד, רמת גן, רמלה, ראשון לציון ותל אביב. בדרום הארץ ייקלטו 17 עולים. 9 מהעולים יגורו באשקלון והיתר בערד, אשדוד, דימונה ואופקים.
מי שכאמור קיבלה את העולים היא תמנו שטה שאמרה לתקשורת עוד לפני נחיתת המטוס כי "המסר שלנו ליהודי אוקראינה מאוד ברור - ישראל תמיד תהיה הבית שלהם, השערים שלנו פתוחים עבורם כמו בשגרה גם בחירום".
"אנחנו שמחים היום לקבל את עשרות העולים מאוקראינה, אנחנו ערוכים לקלוט את אלפי העולים שירצו לעלות לישראל. נערכנו בצורה קפדנית לנושא, וכל גורמי העלייה והקליטה ממתינים בזרועות פתוחות. אנחנו עוקבים אחרי מה שקורה באוקראינה ומקווים שהמצב לא יסלים. הנחיתי את כלל הגורמים הרלוונטיים, לעבוד בשיתוף פעולה ולהיות ערוכים לכל תרחיש של עליית בזק מסיבית".
איילת שילה תמיר, מנכ"לית הקרן לידידות, שעוסקת בכל ימות השנה בעליית יהודים מכל העולם אמרה ל-ynet רגע לפני נחיתת המטוס כי "במהלך היום ינחתו בישראל למעלה מ-100 עולים בטיסות מתוכננות מראש של הקרן לידידות והסוכנות היהודית. בין העולים גם צעירים מתחת לגיל 18 שיקלטו ברחבי הארץ וגם משפחות עם ילדים שיצלמו במערכת החינוך הישראלית".
"אנחנו עובדים באוקראינה באופן שוטף אבל אין ספק שהמתיחות באוקראינה כמובן גרמה לעלייה היום להיות מיוחדת. אנחנו ערוכים יחד עם הסוכנות למצבי חירום".
סיון חילאי השתתפה בהכנת הכתבה