שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נאם הלילה (בין ראשון לשני לפי שעון ישראל) בכנס של ארגון הבונדס בוושינגטון בירת ארצות הברית וביקר את הקולות להחרימו. "בשבוע שעבר ובכלל בחודשים האחרונים אנחנו שומעים רטוריקה קשה, שיח של חרמות ושל אלימות. לזה אין מקום. הברית של ישראל וארה"ב היא ברית של ערכים, של שוויון, של דמוקרטיה ושל הכלה", אמר.
במקביל לנאום, מאות ישראלים ואמריקנים הפגינו בכניסה של מלון גרנד הייאט שבו מתקיים הכנס. שבעה מוחים נעצרו על ידי אנשי הביטחון לאחר שהתיישבו על רצפת המלון, התפללו והניפו כרזות כמחאה. לצורך המחאה התאגדו כמה ארגונים יהודיים וישראליים, בהם ג׳יי סטריט, תרועה, רבנים לזכויות אדם, השלוחה האמריקאית של תנועת שלום עכשיו, הקרן החדשה לישראל ופורום מדיניות ישראל.
המפגינים הרימו שלטים שעליהם נכתב: "Shame on Smotrich" וצעקו "בושה". אחת ממארגנות המחאה, הרבה ג'ייל ג'ייקובס, מנכ"לית ארגון תרועה, אמרה כי "לסמוטריץ' אין מה לחפש בארה"ב או בכנסת. יהודי ארה"ב מודיעים שסמוטריץ' ובעלי בריתו מהימין הקיצוני בכנסת, המשחיתים את היהדות כדי להפוך את ישראל לתיאוקרטיה פשיסטית, לא מדברים בשמנו".
על רקע מחאת הארגונים היהודיים, הודעת הבית הלבן שאנשי הממשל לא ייפגשו עם סמוטריץ', בחינת הביטול אשרת הכניסה של השר למדינה וביטול השתתפותם של בכירים יהודים בממשל ביידן בוועידה של הבונדס בעקבות אמירתו של שר האוצר לפני כשבועיים כי יש "למחוק את חווארה", התייחס סמוטריץ' לביקורת והתנצל על דבריו. "אני רוצה להוסיף כמה מילים על הפיל בחדר. כפי שכבר כתבתי, הבעתי חרטה כנה על האמירה על חווארה שיצרה רושם לחלוטין מוטעה".
יממה לאחר התבטאות סמוטריץ', מחלקת המדינה האמריקנית פרסמה גינוי חריף שבו נכתב כי אלו "דברים חסרי-אחריות, פוגעניים ומגעילים". לאחר מכן התנצל סמוטריץ' וטען כי כוונתו לא הייתה למחיקת הכפר, אלא לפגיעה בטרוריסטים בכפר בלבד.
אחרי הכנס, גורמים בארגון הבונדס ובסביבתו של סמוטריץ' הביעו שביעות רצון, וכינו את הסערה סביב ביקורו בארה"ב "תקשורתית בלבד". לדברי נוכחים שהיו באולם, הם כלל לא ידעו על המחאה בכניסה למלון. סמוטריץ' צפוי להגיע היום לניו יורק כדי להיפגש עם ארגונים שהסכימו לפגוש אותו, בהם "ארגון ציוני אמריקה" (ZOA) - ארגון יהודי המזוהה עם הימין הרפובליקני. בסביבתו של שר האוצר טוענים שהוא לא התכוון להיפגש עם אף גורם בממשל ביידן לפני שראש הממשלה בנימין נתניהו יעשה זאת בעצמו, ולכן מעולם לא פנה לאמריקנים ולא "הוחרם".
סמוטריץ' הדגיש בנאומו את הערכים המשותפים בין ישראל לארה"ב, וטען כי אין להם "הרבה שותפים בעולם שהולך ומקצין. אבל הברית הזו היא לא של הרפובליקנים או של הדמוקרטים, לא של השמאלנים או של הימנים - זו ברית של ערכים שנלחמים ברע דרך הוספת אור". לדבריו, "ישנן פעמים שכולנו משלמים על הברית הזו מחירים קשים, אבל שלא יהיה לכם ספק - סופו של האור לנצח".
שר האוצר הודה למשתתפים על תרומתם לישראל ואמר כי "בעזרת השקעות הבונדס אתם מאפשרים למדינה לבנות ולצמוח, ואנחנו מתמידים בהחזר השקעה ובבנייה של מדינה חזקה. חשוב לנו לוודא שאתם יודעים שההשקעה שלכם חזקה, כדאית וטובה". לדבריו, "ההשקעה הזו שולחת מסר לכל תומכי ה-BDS, שהם מבזבזים את זמנם לשווא. מאז תחילת הדרך של הבונדס גייסתם יותר מ-50 מיליארד דולרים ואנחנו בונים מהר וטוב יותר ממה שתנועת ה-BDS משתדלת להרוס ולפגוע. אנחנו בונים את הארץ הזאת עבור כל יושביה. מכל השפע והטוב שמדינת ישראל הביאה לארץ הזאת נהנים יהודים וערבים כאחד. ממשלות ישראל מפתחות את הארץ הזאת ומביאות אותה אל קדמת הבמה העולמית".
בדצמבר האחרון, יותר מ-330 רבנים ומנהיגי קהילות יהודיות ברחבי המדינה, בהם מנהיגי הקהילות הקונסרבטיביות והרפורמיות הגדולות ביותר באזור וושינגטון הבירה, שיקגו ולוס-אנג'לס, הצהירו כי יחרימו את מנהיגי גוש הציונות הדתית בממשלה החדשה, ולא יאפשרו להם לבקר בקהילותיהם או לדבר בבתי הכנסת שלהם. אז טענו כי הצעות שהוצגו מטעם הציונות הדתית "יגרמו נזק בלתי הפיך ליחסי ישראל והתפוצות".
סמוטריץ' התייחס בנאומו הלילה לחשש של הקהילות, ואמר כי "היהדות מאז ראשית ימיה ידעה מחלוקות, אפילו אומר בנויה על מחלוקות. מחלוקת היא לא משהו שצריך להפחיד אותנו, ההפך הוא הנכון היא מפרה אותנו. יש בינינו אנשים דתיים וחילונים, רפורמים, קונסרבטיביים ואחרים". לדבריו, "גם בארץ יש לנו מחלוקות והן גדולות ובנפשנו, אך לרגע אחד אסור לשכוח כי אנשים אחים אנחנו, על אף המחלוקות, על אף הצבעים השונים שמרכיבים את הפסיפס היהודי אנחנו גוף אחד ומיוחד. יש לנו מטרות משותפות של תיקון עולם וכל אחד מאיתנו מבקש להגשים את המטרה בזווית אחרת – יחד אין לי ספק שנצליח".
נסיעתו של סמוטריץ' לארה"ב מתקיימת תחת ביקורת קשה מצמרת משרד האוצר ומפי אנשי כלכלה על כך שייעדר מהארץ למשך כעשרה ימים. "זה לא הזמן להיעדרות כה ממושכת של שר האוצר מהארץ. במשרד מתקיימים דיונים לקראת הבאת תקציב המדינה לאישור הכנסת בשבוע הבא. כל המדינה בוערת, יש כבר פגיעה במשק ודווקא עכשיו שר האוצר נעדר מהארץ כאשר אין מדובר בביקור רב חשיבות בארה"ב. השר יכול היה לנאום לבאי כנס הבונדס ולקהילות יהודיות גם בזום", אמרו אתמול באוצר.
מי צריך את הבונדס?
הבונדס הוא ארגון העוסקת במכירת איגרות חוב של מדינת ישראל ליהודים בתפוצות. אגרת חוב היא למעשה תעודת התחייבות לתשלום חוב - כלי פיננסי בעזרתו לווים כסף גופים שונים, ומדינות.
את הרעיון למכור איגרות חוב של המדינה הצעירה והמרוששת ליהודים עשירים בגולה הגה דוד בן גוריון לאחר מלחמת העצמאות. הסדרה הראשונה הופקה במאי 1951 וגייסה 35 מיליון דולר - הרבה מעבר לציפיות. אלא שבשנים שלאחר מכן התקשה הבונדס לשכנע את יהודי ארצות הברית להשקיע את כספם על ההימור שהוא מדינת ישראל החדשה.
ככל שחלפו השנים, ואיתם גם עלתה הריבית האטרקטיבית בחסות ישראל, גדלו המכירות - במיוחד בתקופות משבר, כמו במהלך מלחמת המפרץ ב-1991, עם מכירות איגרות חוב ביותר ממיליארד דולר. שנת 2020 הסתיימה עם שיא מכירות בארה"ב של למעלה מ-1.5 מיליארד דולר. בעזרת הכסף של הבונדס הוקמו כמה מהפרויקטים הלאומיים הגדולים ביותר בישראל: תחנת הכוח בחדרה, נמלי הים, המוביל הארצי ומפעלי ים המלח. בעשורים האחרונים מושקע עיקר התקציב בפרויקטים של שיפור תשתיות כמו הרחבת נתב״ג ורכבת ישראל וכן בפרויקטים חברתיים כמו תמיכה בעלייה מחבר העמים ומאתיופיה.
למרות ההיסטוריה של הארגון, בשנים האחרונות עולה שוב ושוב שאלת נחיצותו לנוכח עלות ההפצה הגבוהה שמשלמת לו ישראל מדי שנה - כ-40 מיליון דולר, בנוסף לשיעורי הריבית הגבוהים המובטחים באגרות שמהווים נטל על תקציב המדינה. בזמנו, כאשר הארגון הוקם, הוא היה כלי יחידי כמעט לגיוס הון חיצוני למדינת ישראל, אבל מאז שנות ה-90 נפתחו ערוצים רבים אחרים והבונדס נהיה גוף מעט ארכאי של עולם פיננסי ישן הולך ונעלם. מהצד השני, תומכי הארגון טוענים שערכו שווה הרבה מעבר לכסף, כי רוב רוכשי אגרות החוב למעשה קושרים בכך את גורלם למדינת ישראל. בימים של קרע חסר תקדים בין יהדות ארצות הברית לישראל, זהו טיעון כבד משקל.