צה"ל העביר הערב (שני) את הקלטות הקשר למשפחות התצפיתניות שנפלו במוצב נחל עוז בטבח ב-7 באוקטובר, לאחר מאבק ארוך של המשפחות. "זו שעה קשה ומורכבת למשפחות ואנחנו מבקשים לנהוג בשעה זו בכבוד וברגישות המתבקשת כלפי המשפחות וכלפי זכר בנותיהן", מסר עו"ד גלעד יצחק בר-טל, המייצג את משפחות התצפיתניות.
משפחתה של התצפיתנית שי אשרם ז"ל שמעה חלק מההקלטות הערב, ומסרה כי לראשונה מאז 7 באוקטובר - שמעו את קולה של בתם. "שמענו אותה מדווחת במשמרת האחרונה שלה, ביום שישי 6.10 בשעות הבוקר, כמו שהיא עשתה במקצועיות ובאדיקות כל השירות שלה. שמענו אותה צוחקת, אחרי שבפעם האחרונה שדיברנו איתה שמענו אותה בוכה ומפוחדת בבוקר 7.10. חבל לנו שזכינו לשמוע את הקול שלה רק אחרי מאבק של יותר משנה כולל עתירה לבג"ץ".
2 צפייה בגלריה
תצפיתניות שנרצחו במוצב נחל עוז
תצפיתניות שנרצחו במוצב נחל עוז
התצפיתניות שנפלו במוצב נחל עוז, ונועה מרציאנו שנרצחה בשבי
עוד מסרה המשפחה כי "הדבר הכי חשוב עכשיו זה להחזיר את החברות של שי מהשבי: לירי, אגם, דניאלה, קרינה ונעמה וכל החטופות והחטופים מהשבי. אנחנו דורשים מהצבא להציג לנו את התחקירים באופן מיידי ואנחנו דורשים למנות ועדת חקירה ממלכתית. זה המעט שמגיע לנו. המעט שמגיע לתצפיתניות הגיבורות שלנו".
"צה"ל עדכן את משפחות התצפיתניות והסמב"ציות שנפלו במתקפת חמאס במוצב נחל עוז ב-7 באוקטובר 2023, כי הוא ערוך למסור את הקלטות הקשר מהיממה האחרונה לפני נפילתן טרם פרוץ המלחמה, שבהן ניתן לשמוע את קולות יקירותיהן – כפי שצה"ל מסר לבג"ץ ולאחר שהתקבלו הסכמות כלל משפחות התצפיתניות למסירת הקלטות הקשר. ההקלטות יימסרו בהקדם, בתיאום עם המשפחות. צה"ל משתתף בצער המשפחות השכולות וימשיך ללוותן", נמסר מדובר צה"ל.
בספטמבר האחרון עתרו משפחות התצפיתניות לבג"ץ. את העתירה הגישו הורי התצפיתניות המנוחות עדי לנדמן, מיה ויאלובו פולו, שירת ים עמר, שי אשרם, הדר מרים כהן, אביב חג'ג', שחף ניסני, רוני אשל, שיראל מור וים גלס, וכן הוריה של נועה מרציאנו שנחטפה ב-7 באוקטובר מהמוצב ונרצחה לאחר מכן בשבי חמאס בעזה.
ההורים ביקשו לקבל את הקלטות הקשר שבהן נשמעות בנותיהם מהיממה שקדמה לטבח, או מהמשמרת האחרונה של כל אחת מהחיילות. "לא חשבנו שניאלץ להגיע לרגע הזה שבו אנחנו מגישים עתירה לבג"ץ נגד הצבא", אמרו אז המשפחות. "זה יום קשה ועצוב עבורנו מאוד, ואנחנו מקווים שבג"ץ יעמוד לצידנו וינחה את הרמטכ"ל וגורמי הצבא לאפשר לנו לקבל את הקול והצילומים של הבנות שלנו".
2 צפייה בגלריה
חמ"ל התצפיתניות השרוף בנחל עוז
חמ"ל התצפיתניות השרוף בנחל עוז
חמ"ל התצפיתניות השרוף בנחל עוז
(צילום: אייל אשל)
בחודש שעבר, חודשיים וחצי לאחר הגשת העתירה, מסרה המדינה את תגובתה לבג"ץ - והודיעה כי ההקלטות מערב הטבח יועברו רק לאחר אישורן של כל המשפחות. בתגובה המדינה לבג"ץ נכתב אז כי המדינה מבקשת "את הסכמת כלל משפחות התצפיתניות שהיו בחמ"ל, לרבות אלו שאינן מבין העותרים, לכך שכלל המשפחות יקבלו את ההקלטות כולן, מאחר שלא ניתן לזהות באופן ודאי למי מהתצפיתניות שייך כל אחד מהקולות".
עוד צוין כי "העברת הקלטות אלה טרם נעשתה בפועל מאחר שטרם התקבלה הסכמתן של כלל משפחות התצפיתניות שהיו בחמ"ל שאינן מבין העותרות. לכשיתקבלו כלל ההסכמות, יועברו הקלטות".
בנוסף נכתב כי "מעבר להקלטות קשר אלו, אין בנמצא תיעוד מוקלט או מצולם נוסף מתוך חמ"ל נחל עוז מהיממה שקדמה לטבח". ביחס להקלטות שהוקלטו לאחר שהחל הטבח, צוין כי "הטיפול בהקלטות אלו טרם הושלם וכפוף לבחינתם של גורמים רלוונטיים, בין היתר בהיבטי ביטחון מידע והשלמת האישורים הנדרשים".
פורסם לראשונה: 19:05, 23.12.24