בשבועות האחרונים מתפרסמות לקיחות אחריות על ירי כטב"מים לשטח ישראל של קבוצה המכנה את עצמה "ההתנגדות האיסלאמית בארץ שני המסגדים הקדושים". רק שמיליציה כזו, הטוענת כי היא משגרת משטח סעודיה, לא באמת קיימת. מדובר בפעילות נוספת של המיליציות הפרו-איראניות הפועלות בעיראק, ומאוגדות תחת "ההתנגדות האיסלאמית בעיראק".
הכינוי "ארץ המסגדים הקדושים" מתייחס לסעודיה, שבה נמצאים שני המסגדים הקדושים לאיסלאם בערים מכה ואל-מדינה. כך, למעשה, לקיחות האחריות המתפרסמות תחת השם "ההתנגדות האיסלאמית בארץ שני המסגדים הקדושים" - למעשה מנסות ליצור תמונה לפיה קיימת מיליציה המשגרת מתוך שטחי סעודיה.
האמת היא כי מדובר בפעילות נוספת של המיליציות העיראקיות המוכרות, הפרו-איראניות, המאוגדות תחת השם "ההתנגדות האיסלאמית בעיראק", ופועלות כבר חודשים ארוכים נגד ישראל.
לקיחת האחריות הראשונה של ה"מיליציה" על ירי כביכול מסעודיה הופצה ברשתות הערביות ב-26 באוקטובר האחרון. נטען בה כי הקבוצה השיקה את פעילותה ב-25 באוקטובר, יום לפני כן, בירי כטב"ם לעבר ישראל לאות "תמיכה בפלסטין ובלבנון". "המבצע הזה, שביצעה ההתנגדות האיסלאמית מארץ שני המסגדים הקדושים, היא ביטוי לרצון של תושבי חצי האי ערב", נכתב בהודעה ה"רשמית" והובטח כי הפעילות של הקבוצה תימשך ולא תעצור עד "עצירת התוקפנות הציונית נגד עזה ולבנון".
לא רק הודעה פורסמה באותו היום, אלא גם סרטון, שנטען בתחילתו כי הוא מציג את השיגור לעבר ישראל שהתבצע ב-25 באוקטובר. הערוצים הערבים השונים מיהרו לפרסם כי הוקמה מיליציה חדשה בסעודיה, עד שהתבררה האמת.
אחרי מספר שעות מלקיחת האחריות הראשונה של הקבוצה, החלו דיווחים ברשת כי הסרטון שיוחס לאותה המיליציה החדשה לקוח למעשה מפעילות קודמת של "ההתנגדות האיסלאמית בעיראק" שבוצעה בשיתוף פעולה עם החות'ים, ובמסגרתה הותקפה ספינה בשם Olvia ב-15 ביולי האחרון. לפי אחד הדיווחים, בסרטון בוצעו שינויים שמטרתם להטעות את הצופים: חלק ממנו נחתך, חלקים אחרים טושטשו וגם שונו זוויות. לדיווח צורף הסרטון שנטען כי הוא הסרטון המקורי.
גם בעיתון אל-אחבאר הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה, עסקו במיליציה המומצאת. ב-29 באוקטובר פורסם דיווח בעיתון תחת הכותרת: "אין התנגדות בארץ שני המסגדים הקדושים!". בדיווח נכתב כי "אחרי הפצת קטע וידאו של כטב"ם ששוגר לכאורה על-ידי 'ההתנגדות האיסלאמית בארץ שני המסגדים הקדושים' לכיוון ישראל, התברר כי מדובר בסרטון ערוך של "ההתנגדות האיסלאמית בעיראק" שפורסם ביולי". למרות הדיווחים כי לא שוגר דבר מסעודיה, לקיחות אחריות של הגוף המשיכו להתפרסם.
"מכון וושינגטון לחקר מדיניות המזרח התיכון" פרסם ביום שלישי האחרון דיווח בנושא. נכתב בו כי "קבוצה עם שם המקושר לסעודיה טוענת כי ביצעה שש תקיפות לעבר ישראל, אך הן שוגרו ככל הנראה מעיראק באמצעות צוותים המזוהים עם גדודי חיזבאללה (המיליציה הפרו-איראנית) או החות'ים. בדו"ח של המכון פירטו כי שש התקיפות, לפי לקיחות האחריות, בוצעו לעבר "אתר חיוני" בישראל, מתוכן שלוש מטרות בבקעת הירדן, מטרה באילת ומטרה ביפו.
לפי המכון, הקבוצה פרסמה ברשת בסך הכול שלושה סרטונים של התקיפות לכאורה, שניים נראים כי צולמו במהלך היום ואחד נראה כי צולם בלילה. נכתב כי הסרטונים של הקבוצה נראים ככאלה שצולמו בדיונות חוליות, מה שמעיד על אפשרות, או מנסה ליצור רושם, כי מדובר בשיגורים מצפון סעודיה (במכון לא התייחסו לשימוש בסרטון ישן).
המכון הדגיש כי למרות שם הקבוצה, מדובר בגוף השייך למיליציות הפרו-איראניות בעיראק, וכי השפה שנעשה בה שימוש בהצהרות והסרטונים משקפת זאת. המכון ציין כי לפי שמועות, יש במיליציות העיראקיות מספר מצומצם של פעילים סעודים ופעילים מהמפרץ, אך כל מי שמעורב בתקיפות פועל תחת החמושים העיראקים.
דני סיטרנוביץ', חוקר עמית בתוכנית איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS ולשעבר ראש ענף איראן בחטיבת המחקר באמ"ן, חיבר את לקיחות האחריות החדשות ללקיחת אחריות שפורסמה במאי האחרון על-ידי "ההתנגדות האיסלאמית בבחריין". "גם לקיחת האחריות הזו פורסמה ככל הנראה על ידי המיליציות השיעיות בעיראק", אמר.
"יש להן כמה מטרות בסופו של דבר. האחת, להראות ש"ציר ההתנגדות" הוא רחב וכולל לא רק את המדינות השיעיות, אלא גם את הגורמים השיעיים בתוך המדינות הסוניות עצמן, גם בחריין ובוודאי סעודיה". סיטרנוביץ' הוסיף כי "זה נועד גם כדי להעיד על נוכחות ההתנגדות השיעית בתוך סעודיה עצמה. יש בה מיעוט שיעי, בעיקר באזור אל-קטיף". לדבריו, "לקיחות אחריות כאלה מראות כי גם להם יש זרוע צבאית המחוברת לציר ההתנגדות".
סיטרנוביץ' ציין כי לקיחות האחריות לא נועדו רק לקהל הישראלי. "גם בהקשר הפנים מפרצי, זה נועד להראות שגם בבחריין וגם בסעודיה יש נוכחות עצימה של כוחות שיעיים שיש להם יכולות צבאיות משמעותית לפעול נגד ישראל, אבל כמובן גם יכולות לפעול בעתיד כנגד אותם המשטרים עצמם". הוא הוסיף כי "זה גם מחבר מאוד לרעיון של העיראקים, שרוצים ודוחפים להיות ראש החץ בהקשר ציר ההתנגדות, והם למעשה מאגדים תחתיהם את התנועות הרלוונטיות בסעודיה ובבחריין". סיטרנוביץ' ציין כי "זה מתחבר גם לקשר ההדוק בין החות'ים למיליציות השיעיות בעיראק, שמאוד בולט בחודשים האחרונים".
"זה משרת אינטרסים של המיליציות העיראקיות מול ישראל", אמר. "אינטרסים מקומיים שלהן מול המפרץ, בוודאי מול בחריין וסעודיה, אבל גם מול איראן, בכך שהן 'מראות בעלות', ואת העובדה שהן חלוצות של ציר ההתנגדות ומאגדות תנועות במדינות הסוניות במפרץ". לדבריו, "יש פה גם ניסיון להביך את השליטים במדינות המפרץ, להראות שהם לא שולטים ושאין להם יכולת אכיפה מול המיליציות", הוסיף סיטרנוביץ'.