פחות מיממה אחרי שהכריז על הסכם הפסקת האש, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אישר מכירה של נשק בשווי 680 מיליון דולר לישראל - משלוח של נשק מדויק שראש הממשלה בנימין נתניהו ציין אמש בהצהרתו כאחת הסיבות לתמיכה בהסדרה מול חיזבאללה. כך דיווח היום (רביעי) ה"פייננשל טיימס".
גורמים אמריקנים עדכנו לאחרונה את הקונגרס על תוכנית לספק ערכות של תחמושת נוספת לישראל, המוכרת כ-JDAM, מערכת שהופכת פצצות "פשוטות" לפצצות "חכמות" ומדויקות וכן פצצות בקוטר קטן. ב"פייננשל טיימס" ציינו כי חשיפה של מכירה כזו, שהקונגרס עדיין עשוי להעלות התנגדויות מולה, מגיעה בדרך כלל לפני הכרזה על עסקה.
האישור שהעניק ביידן לא סופי, ומגיע כאמור בשעה שהפסקת האש השברירית נבחנת בצפון. אתמול אמר בהצהרתו נתניהו כי אחת הסיבות להסדרה היא "רענון כוחות וחידוש מלאים. זה לא סוד, היו עיכובים גדולים באספקת נשק וחימושים והעיכוב הזה עומד להשתחרר בקרוב, זה ישמור על חיי חיילינו וייתן לנו כוח מחץ להשלים את משימתנו".
אך גורמים אמריקנים הכחישו לאחר מכן שיש קשר ישיר בין הסכם הפסקת האש למשלוחי הנשק לישראל. גורמים המכירים את מסמך ההתחייבות האמריקני לישראל במסגרת ההסדרה אמרו כי הוא אכן מפרט את תמיכתה של וושינגטון ב"חופש פעולה" ישראלי לפעול מול הפרות אך לא כולל התחייבות למכירת נשק.
גורמים אמריקנים גם הכחישו שהיה עיכוב מכוון של משלוחי נשק לישראל מלבד זה של הפצצות הכבדות בעקבות החשש שאלו יגרמו להרוגים רבים ולנזק רב אם ייעשה בהן שימוש באזורים מאוכלסים.
רק לפני שבוע הסנאט האמריקני הצביע ברוב מוחץ נגד שלוש הצעות שהגיש הסנאטור ברני סנדרס, יהודי שנחשב למנהיג המחנה הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית ולאחד ממבקריה החריפים של ישראל בקונגרס - שקראו לעצור העברת נשק אליה בעקבות המלחמה ברצועת עזה.
להצעה הראשונה, שלפיה תיעצר העברת פגזי טנקים לישראל, התנגדו 79 סנאטורים ו-18 הצביעו בעדה. להצעה השנייה, ולפיה תיעצר העברת פצצות מרגמה לישראל, התנגדו 78 סנאטורים ו-10 הצביעו בעדה. להצעה השלישית, ולפיה תיעצר העברת ערכות JDAM - התנגדו 80 סנאטורים ו-17 הצביעו בעדה.
כל הסנאטורים שהצביעו בעד ההחלטות היו מהמפלגה הדמוקרטית, בעוד כאלה משתי המפלגות הצביעו נגד. ממשל ביידן התנגד להן, ובמכתב ששלח לסנאטורים הדמוקרטים לפני ההצבעה נכתב בין היתר כי "אספקת ציוד צבאי לישראל היא השקעה בביטחון לטווח ארוך שלה, שכן היא מתמודדת עם איומים מאיראן וממקומות אחרים". עוד נכתב כי "הממשל עובד כל הזמן כדי לשפר את התנאים בעזה".
השינוי - גם בצרפת
שעות אחרי כניסת הפסקת האש לתוקף, גם בצרפת הראו התגמשות מסוימת מול ישראל - אחרי שבועות של מתיחות בין המדינות. משרד החוץ של צרפת הודיע הבוקר כי נתניהו יהיה חסין ממעצר נוכח הוצאת צו המעצר נגדו על-ידי בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג. שר החוץ הצרפתי ז'אן-נואל בארו הסביר כי הסיבה לכך היא שניתנת חסינות למדינות שאינן צד לבית הדין הבינלאומי, כמו במקרה עם ישראל. "נתניהו נהנה מחסינות, אותה צריך לקחת בחשבון בכל הנוגע לצו המעצר שהוצא נגדו על-ידי בית הדין בהאג", אמר.
בשבוע שעבר, אחרי הוצאת צווי המעצר, הודיע רשמית משרד החוץ הצרפתי כי "פריז תפעל לפי עקרונות בית הדין". גורם מדיני בכיר התייחס שלשום למעורבות צרפת במגעים להפסקת אש ובסוגיית המלחמה בישראל בכלל, בצל הביקורת בירושלים על התנהלותה מול ישראל במלחמה. הגורם אמר כי "הייתה התגמשות בעניין הצווים מהאג מצד צרפת. זה לא משהו שמספק את ישראל, אבל אנו יכולים לחיות עם ההתגמשות הזאת, כי בסוף הבנו שבלי הצרפתים יכול להיות שאין הפסקת אש. הלבנונים והאמריקנים לחצו בסוגיה הזו, ומרגע שהצרפתים התגמשו בעניין הצווים קיבלנו את העניין".