אף שהוא מקפיד להישאר בצללים, בשולי המערך התקשורתי של חמאס, עלי ברכה נחשב לאחד המנהיגים הבכירים של ארגון הטרור, ולא בכדי החליט משרד המשפטים האמריקני לכלול את שמו בין ששת בכירי חמאס נגדם הוגש כתב אישום על מעורבותם בטבח 7 באוקטובר. ברכה מתגורר בלבנון, ובתפקידו הרשמי הוא אחראי על יחסי החוץ של חמאס. לאורך השנים הוא שומר על קשר הדוק ויציב עם מדינות ציר הרשע, בעיקר עם איראן, בשקט ומתחת לרדאר.
3 צפייה בגלריה
עלי ברכה
עלי ברכה
עלי ברכה. נשאר בצללים - אבל תחזק קשר קבוע עם איראן
כזכור, מחלקת המשפט בארה"ב הודיעה על אישומים פלילים נגד שישה מבכירי חמאס: יחיא סינוואר, מוחמד דף, מרואן עיסא, איסמעיל הנייה, חאלד משעל ועלי ברכה. שלושה מהם חוסלו ושלושה עדיין בחיים, ביניהם ברכה. בין רשימת האישומים: קשירת קשר לשימוש בנשק להשמדה המונית וקשירת קשר לרצח אזרחים אמריקנים.
ברכה, ששומר על דיסקרטיות יחסית, נולד בלבנון למשפחה פלסטינית שבמקור מגיעה מאזור הכפר ספוריה לשעבר שליד נצרת. בתחילת דרכו השתייך לארגון אלג'מאעה אלאיסלאמיה בתקופה שבה ארגון הטרור חמאס לא פעל עוד בלבנון. בריאיון לערוץ אלמשהד סיפר ברכה כי נעצר בלבנון על ידי ישראל והובא למעצר במחנה בעתלית, ובפועל הוא הצטרף לחמאס רק בשנת 1992 ושימש כנציג התנועה בצור, מקום מגוריו. באותה שנה ישראל גירשה מעל 400 פעילי חמאס וג'יהאד אסלאמי לדרום לבנון, והוא נהג לבקר את בכירי התנועה כמו עבד אלעזיז אלרנתיסי, מחמוד אלמבחוח (שהיה מגיע לבקר את אחיו), איסמעיל הנייה ועוד בכירים, וכך למעשה קירב את עצמו אליהם.
על אף שהוא לא מרבה להתראיין בתקשורת, בפעמים הבודדות שכן התראיין הוא אמר דברים קשים שמעמידים אותו בראש הסקאלה של טרוריסטים כבדים. עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל התבטא ברכה כי ארגון הטרור תכנן את המתקפה במשך שנתיים. הוא אמר לרויטרס כי חמאס הסתמך זמן רב על כסף ואימונים מאיראן ומציר הרשע בזמן שבנה את יכולותיו בעזה.
3 צפייה בגלריה
חאלד משעל, איסמעיל הנייה, יחיא סינוואר, עלי ברכה, מרואן עיסא, מוחמד דף
חאלד משעל, איסמעיל הנייה, יחיא סינוואר, עלי ברכה, מרואן עיסא, מוחמד דף
בכירי חמאס שנכללו באישום
(צילום: AP / Osama Faisa / דובר צה"ל )
הוא הצהיר לאל-ג'זירה כי לאחר 7.10 ביקש מוחמד דף, שעמד בראש הזרוע הצבאית של ארגון הטרור תמיכה מלבנון, איראן, עיראק, סוריה ותימן, והוא זה שמסר את הודעת בקשת התמיכה בתור מי שאחראי על מחלקת קשרי החוץ של ארגון הטרור. הוא גם חשף כי מאז 2021 קיים חדר מבצעים פלסטיני משותף בין הפלגים השונים.
בעבר התבטא ברכה כנגד הרשות הפלסטינית והעומד בראשה אבו מאזן, ואמר ש"מחרימים את חמאס ולא רוצים לשבת איתנו", וזאת על אף שברכה עצמו היה מעורב בכל הניסיונות להגיע להסכם ממשלת אחדות לאומית בין חמאס לפת"ח.
הוא גם ידוע בדעותיו בלבנון בעניין הפליטים הפלסטינים, על אף שהוא עצמו נחשב לפליט פלסטיני, ואמר כי "אין זכויות לפלסטינים הלבנונים, לבנון היא מדינה מארחת עד שהפליטים יחזרו לארצם".

קשרים עמוקים עם איראן

לפי כתב האישום האמריקני, "ברכה השמיע הצהרות פומביות בשם חמאס, המתארות את יכולותיה וכוונותיה של חמאס לבצע תקיפות קטלניות על אזרחים". כך למשל, בנובמבר 2018, במהלך ריאיון עם ברכה ששודר בתחנת טלוויזיה עיראקית, הוא לקח אחריות על התקפות חמאס על אזרחים ישראלים בתל אביב ב-2012 ובחיפה ב-2014, ואמר כי כעת "אנחנו מסוגלים להפגיז רחוק יותר מחיפה. הטילים של ההתנגדות בעזה יכולים להגיע לכל נקודה בפלסטין".
3 צפייה בגלריה
מבצע צוק איתן. ברכה ביקש עזרה מאיראן במהלך הלחימה
מבצע צוק איתן. ברכה ביקש עזרה מאיראן במהלך הלחימה
מבצע צוק איתן. ברכה ביקש עזרה מאיראן במהלך הלחימה
(צילום: AFP)
בריאיון אחר שיבח ברכה את המימון האיראני וטען כי "איראן ממלאת תפקיד משמעותי בתמיכה בהתנגדות הפלסטינית. לדוגמה, לאחר צוק איתן ב-2014, שנמשכה 51 ימים, ההתנגדות מיצתה את רוב מאגר הרקטות שלה. זו הייתה מלחמה ארוכה. הרפובליקה האיסלאמית של איראן הייתה המדינה היחידה שסיפקה תמיכה כספית להתנגדות כדי שתוכל לייצר עוד טילים ולהשיג נשק וציוד. איראן פיצתה את ההתנגדות על אבידותיה במלחמת 2014. ההתנגדות מקדמת כעת את התעשייה הצבאית שלה, תוך שימוש בתמיכה הכספית האיראנית. היא קונה חומרי גלם בשוק השחור בקושי רב. חומרים אלו יקרים, אז התמיכה האיראנית היא הבסיס לעמידות האיתנה של ההתנגדות בעזה".
בריאיון אחר, לפי כתב האישום, ברכה שיבח הצעות תמיכה בחמאס ממנהיג צפון קוריאה ואמר כי לצפון קוריאה "יש את היכולת לתקוף את ארה"ב".
התובע הכללי בארה"ב מריק גרלנד מודיע על כתב האישום נגד בכירי חמאס

ב-13 בדצמבר 2023, הוא היה אחד משמונה מנהיגי חמאס שהוכרזו עליהם סנקציות אמריקניות על "קידום האג'נדה של חמאס על ידי ייצוג האינטרסים שלו בחו"ל וניהול ענייניו הכספיים". באותו יום, בתיאום עם שלטונות ארה"ב, גם בריטניה הטילה הגבלות על ברכה, עם צו איסור נסיעה והקפאת נכסים, בשל תמיכתו המפורשת בלקיחת חטופים. הגבלות אלו הוטלו בתגובה למתקפת הפתע ב-7 באוקטובר, במטרה לעכב את הגישה של חמאס למימון מחו"ל.
ברכה עצמו שב ללבנון בשנת 1982, במהלך מלחמת לבנון הראשונה. באותם ימים ישראל הרחיקה טרוריסטים פלסטינים למרכז מעצר גדול בדרום לבנון, שנקרא "מרכז מעצר אנסאר". ברכה, שהיה אז בן 16, הגיע לשם ממחנה הפליטים הפלסטיני בורג' א-שמאלי, וכעבור כמה שנים הפך לפעיל בתנועת חמאס בלבנון. לגבי עזה, הוא ביקר ברצועה בשנת 2012 כשהוא מלווה בחברת הפרלמנט הלבנונית בהייה אלחרירי. הוא ביקר את משפחת אחמד ג'עברי ומשפחות נוספות מארגון חמאס, ונפגש עם איסמעיל הנייה שהיה בזמנו ראש ממשלת עזה.