דוח מסווג שפורסם השבוע על-ידי הפנטגון מצביע על סדרת בעיות משמעותיות בתפקוד מטוס הקרב המתקדם F-35, המוכר בישראל תחת השם "אדיר". מטוס הקרב, שגרסתו הישראלית משמשת כעמוד השדרה של חיל האוויר למשימות חמקניות ולתקיפות בעומק שטח אויב, מתמודד לפי הדוח עם אתגרים תחזוקתיים וטכנולוגיים שמערערים את אמינותו ויעילותו המבצעית.
ה-F-35 נחשב לאחד מכלי הנשק המתקדמים בעולם, אבל הדוח הכולל 382 עמודים, שסווג עד כה כסודי, חושף תקלות חוזרות במערכות החמקנות שלו, אמינות ירודה ובעיות תחזוקה שעלולות לשתק מבצעיות. כל אלו מציבות סימני שאלה משמעותיים סביב מטוס הקרב היקר בעולם, שעלות פיתוחו כבר חצתה את רף ה-1.8 טריליון דולר.
3 צפייה בגלריה
מטוס F-35 של צבא ארה"ב
מטוס F-35 של צבא ארה"ב
מטוס F-35 של צבא ארה"ב. "תקלות חוזרות ונשנות"
(צילום: AP Photo/Suhaimi Abdullah file)
הדוח מתאר תקלות שחוזרות ונשנות במערכות התחזוקה של המטוס, כולל התרעות שווא במערכת הדיאגנוסטיקה שמקשות על איתור בעיות אמיתיות. המערכת אמורה לזהות תקלות באופן אוטומטי, אבל היא משגרת התרעות שווא בקצב מסחרר – אחת לשעה בממוצע, לעומת תקן של פעם ב-50 שעות.
הפנטגון אף מדגיש כי התותח המובנה בדגם הבסיסי של ה-F-35 אינו מצליח לפגוע במטרות בשל "סוגיות עיצוב מבניות והתקנה" - למרות שנים של מאמצים לפתור את הבעיה. בעיות נוספות כללו תחזוקה לקויה של הציפוי החמקני, עד כדי כך שמטוסים טסו במעטפת שאינה עומדת בסטנדרטים הנדרשים.
זמינות המטוס למשימות עומדת על רף נמוך מהמוצהר והדוח מוסיף ומדגיש ש"שיעור הכשלים הגדול ברכיבים חיוניים תורם משמעותי לזמינות נמוכה" וכי זמני התיקון של המטוס ממשיכים להיות "לפחות פי שניים מהזמן הנדרש". בנוסף, למרות שהמטוס נועד להילחם נגד מטוסי אויב מתקדמים מדור חמישי של רוסיה וסין, מבחני הטיסה שלו כללו רק מבחן אחד מול מטוס כזה.
הדוח גם מתריע על פגיעות מסוימות של המטוס למתקפות סייבר ומוסיף בקשה לספק מטוס שיעמוד "בתרחיש של איום סייבר מקצה לקצה". מחברת לוקהיד מרטין, יצרנית המטוס, נמסר: "ביצענו גם השקעות משמעותיות ביכולות תגובה לאיומי סייבר, ואנחנו בטוחים באמינות של האבטחה החזקה והרב-שכבתית שלנו למערכות מידע".
3 צפייה בגלריה
מטוס f-35 של חיל האוויר
מטוס f-35 של חיל האוויר
"אדיר" במטס יום העצמאות
(צילום: JACK GUEZ / AFP)
למרות הביקורת, הפנטגון ממשיך לקדם את פרויקט ה-F-35 ואת פיתוחו העתידי, החלטה שנתפסת כהבעת אמון במטוס, אך גם כצעד בלתי נמנע לאור ההשקעה האדירה בפרויקט. לוקהיד מרטין טוענת מנגד כי יותר מ-90% ממערכות המטוס עמדו בסטנדרטים הנדרשים, וכי בעיות האמינות נובעות לעיתים מכשלים לוגיסטיים שאינם קשורים לעיצוב המטוס עצמו.
אך הדוח מעלה תהייה מטרידה: האם אכן מדובר בכלי שהבטיח לשנות את מאזן הכוחות, או בפיל טכנולוגי יקר? בעת כהונתו הראשונה, הביע נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הסתייגות מהפרויקט בשל ״עלויות וחריגות עצומות״ ותהה האם חברת בואינג לא יכולה להציע חלופה משתלמת יותר. שר הביטחון האמריקני דאז ג'יימס מאטיס הזמין מחקר המשווה בין העלויות של שני המטוסים, אבל המחקר מעולם לא פורסם ולא ננקטו צעדים ממשיים לשינוי התוכנית.
בישראל, חיל האוויר רכש עד כה 75 מטוסי F-35I - גרסה ייחודית שמותאמת לצרכים הישראליים באמצעות שיפורים טכנולוגיים של צה״ל והתעשיות הביטחוניות. אלה כוללים מערכות לוחמה אלקטרונית, אבטחת מידע ויכולת שיתוף נתונים עם מערכות צה"ל. דגם ה”אדיר” הישראלי נועד למשימות מגוונות, החל מתקיפות חשאיות במדינות אויב ועד ליירוט כטב"מים באוויר. כיום נמצאים בשימוש חיל האוויר הישראלי כבר 39 מטוסים כאלה - מתוך הזמנה של 75 כאמור - כשעלות כל אחד כ-120 מיליון דולר. החלק האחרון של אספקת המטוסים לצה"ל אמור לצאת לדרך בשנת 2028, כאשר בכל שנה יועברו לחיל האוויר שלושה עד חמישה מטוסים מכספי הסיוע האמריקני לישראל.
3 צפייה בגלריה
מטוסי F-35 "אדיר" חוזרים לבסיס נבטים
מטוסי F-35 "אדיר" חוזרים לבסיס נבטים
F-35 בבסיס נבטים, לאחר התקיפה האיראנית באפריל
(צילום: דובר צה"ל )
מאז הגעתו לישראל בשנת 2016, המטוס רשם הישגים רבים, כולל תקיפות ראשוניות בסוריה ו"הפלות בכורה" עולמיות. ההפלה הראשונה מיוחסת לאירוע בשנת 2021, כאשר חיל האוויר יירט שני כטב"מים איראניים. ארצות הברית מכרה יותר מאלף מטוסי F-35 למדינות ברחבי עולם, אבל גם התקיפה המבצעית העולמית מיוחסת לחיל האוויר הישראלי: ב-2018, במסגרת העימותים עם איראן בסוריה באפריל ומאי באותה שנה.
"אדיר" השתתף גם במבצעים שומר החומות ועלות השחר ברצועת עזה, כמובן גם במלחמה הנוכחית - ואף במבצע "יד ארוכה" בתימן. ביולי האחרון שני מטוסי אדיר הטילו 8 פצצות כבדות בעזה שחיסלו את מוחמד דף. בחודש שעבר השתתפו המטוסים במבצע "ימי תשובה" ותקפו מטרות ברחבי איראן. לפי מקורות זרים מטוסי F-35 היו גם אלו שתקפו את הקונסוליה האיראנית בדמשק שבה חוסל מפקד כוח קודס בסוריה ובלבנון, חסן מהדווי.
למרות כל ההישגים הללו, עלויות התחזוקה והביקורת על אמינותו מציבות כעת סימן שאלה - לפחות בארצות הברית - על התאמתו של המטוס למשימות ארוכות טווח.
חברת לוקהיד מרטין מסרה ל-ynet בתגובה כי ״ה-F-35 מספק יתרון יכולת ברור מול יריבים, עם יעילות ושרידות בלתי משתוות בסביבות עם איומים גבוהים. אנחנו משקיעים יותר מ-350 מיליון דולר ביכולות בדיקת אינטגרציה של מערכות הפיתוח ההנדסי שלנו כדי ליצור יכולת ויעילות לתוכנית, במטרה ללמוד מוקדם יותר במהלך מחזור הפיתוח, האינטגרציה והבדיקה. אנחנו ממשיכים לשתף פעולה באופן הדוק עם משרד התוכנית המשותפת של ה-F-35 ועם שותפינו בתעשייה, במטרה להמליץ וליישם שיפורים ברמת המוכנות של ה-F-35".