שליחו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, עמוס הוכשטיין, צפוי להגיע מחר (שלישי) לביירות לשיחות על הפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה, ברקע הדיווח שלבנון הסכימה להצעה האמריקנית, וחיזבאללה השיב גם הוא. כך מסר גורם פוליטי לבנוני לסוכנות הידיעות רויטרס. לפי הדיווחים בלבנון, ארגון הטרור השיעי מגלה פתיחות חיובית להצעה האמריקנית, אך עדיין נותרו מספר נקודות במחלוקת.
בעיתון "אל-אחבאר", המזוהה עם חיזבאללה, הארגון השיעי העביר את תגובתו ליו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי ולראש הממשלה נג'יב מיקאתי. שופר חיזבאללה טען כי בישראל המתינו לתשובה שלילית שתאפשר לה "להתחמק מהסכם ולהמשיך במלחמה". לפי מקורות שסיפרו לעיתון, התגובה הלבנונית נמצאת בשלבי ניסוח סופיים ואמורה להיות מועברת היום לשגרירות ארה"ב בביירות, ומשם להוכשטיין.
מקורות בלבנון סיפרו לעיתון כי "העמימות החיובית" היא כבר "דרך התמודדות של לבנון עם ההצעה האמריקנית", והשאלות שחשבו שיפוצצו את המשא ומתן הן כבר "פניות", כאשר מרחב התמרון גדל. "המשא ומתן הפך רציני ונתניהו עומד בפני לחצים כפולים להפסקת אש", נכתב בעיתון הלבנוני. לפי מקורות פוליטיים שסיפרו לעיתון, התשובה של חיזבאללה שנמסרה לברי, "עלתה בקנה אחד עם החלטה 1701", וכי ביקורו של הוכשטיין "לא יהיה כדי להכריז על הפסקת אש, אלא כדי לדון בעמדת לבנון לפני העברתה לישראל".
עם זאת, גורמים בביירות מעריכים כי גם אם תושג הסכמה על הפסקת אש, צפויים קשיים ביישומה. נכתב כי חיזבאללה דחה את השתתפותן של גרמניה ובריטניה בוועדת הפיקוח על יישום ההסכם, אך הביע נכונות לקבל את המעורבות האמריקנית-צרפתית. גורמים ערביים העריכו כי "הפתיחות והחיוביות של לבנון יסייעו ביצירת לחץ על ישראל לממש את ההסכם".
ביקורו הצפוי של הוכשטיין מחר לא נועד להכריז על הפסקת אש, אלא לדון בעמדה הלבנונית לפני העברתה לישראל. על-פי הערכות בלבנון, השבוע הקרוב יהיה קריטי: "או שתושג הפסקת אש תוך ימים, או שהלחימה תימשך באופן אינטנסיבי עד אמצע ינואר".
בעיתון א-דיאר הלבנוני נכתב כי ישראל מנהלת משא ומתן באמצעות אש. "הסלמה גדולה מלווה את התייעצויות הפסקת המלחמה. זה שבוע מרכזי - הפסקת אש תוך ימים, או לחימה אלימה עד אמצע ינואר", נכתב.
ב"נדאא אל-וטן" הלבנוני, שאינו נמנה מתומכי חיזבאללה, פרסמו את סעיפי המסמך המקובל על ישראל שהועבר על-ידי שגרירת ארה"ב בלבנון ליסה ג'ונסון לנביה ברי, יו"ר הפרלמנט הלבנוני. אלה עיקרי ההצעה האמריקנית, כפי שהוצגו בעיתון:
- הקמת ועדת פיקוח ליישום החלטה 1701 של מועצת הביטחון - שבראשה יעמוד גנרל אמריקני, עם השתתפות של גנרל צרפתי
- פירוק המבנים הצבאיים של חיזבאללה מצפון ומדרום לנהר הליטני
- שמירת זכותה של ישראל להתערב במקרה של הפרות - שאינה ניתנת למו"מ
- יישום התנאים במו"מ או בכוח
בנוסף, נכתב כי המקורות לא פוסלים שתשובתו של נביה ברי תהיה בין "כן" ל"לא", אך היא לא תהיה מספקת עבור האמריקנים והישראלים, ששניהם מתעקשים שהתשובה הלבנונית תהיה חיובית. עוד נכתב כי גם אם תתקבל החלטה על הפסקת אש, יהיו סיבוכים שיגיעו בעקבות ההחלטה, והקשיים לא יסתיימו.
העיתון "אל-ג'ומהוריה", המזוהה עם הקו המתנגד לחיזבאללה, חשף היום גם הוא פרטים נוספים מההצעה האמריקנית. על-פי המקורות, ההצעה כוללת מתווה מקיף הרבה יותר מכפי שדווח קודם: נסיגה הדדית של חיזבאללה מעבר לליטני ושל צה"ל מהכפרים הלבנוניים, חזרת עקורים משני הצדדים לבתיהם, וחיזוק משמעותי של כוחות יוניפי"ל והצבא הלבנוני.
בנוסף, ובדומה למה שנכתב ב"נדאא אל-וטן", תוקם ועדה בינלאומית בהשתתפות ארה"ב, צרפת, בריטניה ומדינה ערבית שטרם הוגדרה. סמכויות הוועדה יהיו נרחבות ויכללו פיקוח על מתקנים אסטרטגיים בלבנון, כולל נמל התעופה, נמלי ים ומעברי גבול. העיתון מעלה את השאלה האם יושג פתרון לפני כניסתו האפשרית של טראמפ לתפקיד, או שצפויה הסלמה מסוכנת של המלחמה. לפי הדיווח, נביה ברי כבר העביר תשובה ראשונית לאמריקנים, בעוד הוא וראש הממשלה מיקאתי ממשיכים ללמוד את פרטי ההצעה, ויגישו את מלוא ההערות הלבנוניות בימים הקרובים.
בכיר ישראלי: "ההסדרה נמצאת על הפרק"
גורם ישראלי בכיר אמר אתמול כי "ההסדרה נמצאת על הפרק. יש דין ודברים מאחורי הקלעים. הגברת התקיפות היא סימפטום של ניסיון לסגור עסקה". אם תחול התקדמות בלבנון, הוכשטיין עשוי להגיע גם לישראל. בירושלים מעריכים שלבנון תנסה לעשות עוד מקצה שיפורים בהסכם. גורמים בכירים שנחשפו למגעי ההסדרה ציינו כי איראן לא תמנע מלבנון להגיע להסדרה בעת הזאת. "האיראנים רוצים להרגיע עכשיו, הם שחקנים לטווח ארוך. מבחינתם אין מניעה להגיע להסדרה", אמרו הבכירים.
לפי ההערכות, לבנון תדרוש מהוכשטיין הבהרות ביחס לחופש הפעולה שהובטח לישראל במסמך הצד בין ישראל לארה"ב - שלא יהיה חלק מההסכם. הלבנונים לא מסכימים לאפשר לישראל לפעול בחופשיות בלבנון במקרה של הפרות.
במקביל, בלבנון דיווחו אמש כי יעד של תקיפה שמיוחסת לישראל במאר אליאס שבביירות היה מפקד בכיר ב"חזית הדרום" בחיזבאללה. היעד שנהרג הוא אחראי המבצעים ביחידתו. שמו, לפי ערוץ "אל-חדת'" הסעודי, מוחמד מאדי.