הכוחות הרוסיים ממשיכים בירי על ערים במזרח אוקראינה, בשעה שבמדינה נערכים למתקפה הגדולה שבה צפויה רוסיה לפתוח בחבל דונבאס - מתקפה שלטענת קייב תחל "בקרוב מאוד". במקביל דיווחה העיר הנצורה מריופול – שמותקפת על-ידי הרוסים ללא הפסקה מאז הפלישה לאוקראינה ב-24 בפברואר - שמספר האזרחים שנהרגו בעיר כבר הגיע ליותר מ-10,000.
המלחמה באוקראינה – עוד כתבות:
• מטילים עד האמרים, מטנקים עד אפודים: המדינות שהעבירו נשק לאוקראינה
• הקרב על מזרח אוקראינה: נחשפה שיירה רוסית ליד חרקוב
• זעזוע מהפצצת תחנת הרכבת, חשד לעוד טבח ליד קייב: "132 איש הוצאו להורג"
• דובר הקרמלין: איבדנו המון חיילים, זו טרגדיה אדירה
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
ראש העיר חרקוב – העיר השנייה בגודלה באוקראינה, שגובלת בחבל דונבאס – דיווח אמש שבמהלך היום הייתה נתונה עירו להפגזות כבדות. ראש העיר, איחור טרקחוב, אמר שההפגזות גרמו למספר רב של נפגעים – בהם ילד אחד שנהרג. הוא לא ציין את מספר הקורבנות בהפגזות הרוסיות.
רוסיה, שהסיגה את כוחותיה מאזור קייב, לא הצליחה גם במשימה לכבוש את העיר חרקוב. משרד ההגנה האוקראיני הזהיר לאחרונה ממתקפה רוסית נוספת על חרקוב. ראש העיר טרקחוב אמר אמש שהכוחות האוקראיניים מוכנים להגן על חרקוב. "אין פאניקה בעיר", הצהיר.
חבל דונבאס, נזכיר, מורכב מהמחוזות דונייצק ולוהנסק, שאזורים רבים בהם נשלטים על-ידי הבדלנים הפרו-רוסים. מתקפה גדולה במחוז דונייצק, מתקפה שאותה אוקראינה ייחסה לרוסים, עוררה בסוף השבוע זעזוע בעולם: ביום שישי הופצצה תחנת רכבת בקראמאטורסק בדונייצק, שבה היו כ-4,000 פליטים שרצו לברוח מחבל דונבאס, בשל האזהרה שרוסיה מתכננת לפתוח בקרוב במתקפה גדולה באזור. לפחות 57 בני אדם נהרגו בהתקפה על התחנה. רוסיה הכחישה כי היא ביצעה את הירי, ומאשימה בו דווקא את הכוחות האוקראיניים – טענה שבמערב הודפים.
מושל דונייצק, פבלו קירילנקו, הודיע אמש ששלושה בני אדם נהרגו ועוד שמונה נפצעו בתקיפות שהיו היום באזור.
מושל מחוז לוהנסק, סרגיי חיידאי, שב וקרא אתמול לתושבים להתפנות מהאזור - וציין שההפגזות בלוהנסק גוברות מדי יום. "המצב הקשה ביותר הוא בערים רוביז'נה ופופסנה. הן מופגזות כל הזמן, מסביב לשעון", אמר חיידאי. "מי שרצו לעזוב כבר עזבו. עכשיו יש הרבה אנשים שנשארו במקלטים. הם כנראה מפחדים לצאת החוצה, או חוששים לאבד את הנכסים שלהם", אמר המושל. בהמשך אמר חידאי שרכבים של הצבא הרוסי מתקדמים לחזית בלוהנסק, במה שנראה כהכנה למתקפה חדשה.
עיר אסטרטגית שנמצאת בחבל דונבאס היא עיר הנמל מריופול - ולפי ההערכות אחת המטרות של הרוסים במבצע במזרח אוקראינה היא להשלים את כיבושה של מריופול, וכך לא רק להגביל את הגישה של אוקראינה אל הים אלא גם ליצור רצף טריטוריאלי בשליטה רוסית מחצי האי קרים לדונבאס. אתמול הצהירו הבדלנים הפרו-רוסים שכוחותיהם, שנלחמים לצד הצבא הרוסי, כבשו את נמל מריופול. בהמשך עדכן הצבא האוקראיני שכוחותיו עדיין שולטים באזור.
מריופול, שבה נצורים עדיין יותר מ-100 אלף תושבים, כמעט בלי מים, מזון וחשמל, מופגזת כבר יותר מחודש וחצי, ובנאום בפני הפרלמנט הדרום קוריאני הצהיר אתמול נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי כי סביר להניח שבעיר יש כבר עשרות אלפי הרוגים. ראש העיר מריופול אמר אמש לסוכנות הידיעות AP שבמהלך המצור הרוסי על העיר נהרגו יותר מ-10,000 אזרחים. ההערכה הרשמית האחרונה שסיפקה אוקראינה, בשבוע שעבר, הייתה שיותר מ-5,000 בני אדם נהרגו בעיר.
"הרוסים מסתירים את הטבח, הביאו משרפות למריופול"
ראש העיר מריופול, ודים בויצ'נקו, אמר בשיחה עם AP שגופות התושבים "מכסות את רחובות העיר שלנו", וכי מספר ההרוגים מתחילת הפלישה הרוסית יכול להגיע ליותר מ-20,000. לטענת בויצ'נקו, הכוחות הרוסיים הביאו למריופול "משרפות ניידות" כדי להעלים ראיות. הוא טען שהכוחות הרוסיים מסרבים לאפשר לשיירות של סיוע הומניטרי להיכנס לעיר, כדי להסתיר את הטבח שביצעו בתושבים.
בויצ'נקו ציין שבמריופול, שבה ערב המלחמה חיו יותר מ-400 אלף תושבים, נותרו כ-120 אלף בלבד. הוא ציין כי כ-150 אלף הצליחו לעזוב ברכבים פרטיים לאזורים אחרים באוקראינה, וכי לפחות 33 אלף תושבים אחרים נלקחו לרוסיה – או לשטחים באוקראינה שנמצאים בידי הבדלנים. אוקראינה טוענת שאותם תושבים גורשו לרוסיה ולשטחים הבדלניים, במוסקבה טענו שהם הגיעו מרצונם.
בתקשורת האוקראינית פורסם אמש דיווח לא-מאומת שבו נטען שהכוחות הרוסיים החלו להשתמש בתקיפות במריופול ב"חומר רעיל". לפי הדיווח החומר רוסס באמצעות כלי טיס בלתי-מאויש, וכתוצאה מכך נפגעים סובלים מקשיי נשימה. הטענה הזאת מיוחסת ל"רגימנט אזוב", מיליציה אוקראינית קיצונית שנחשבת בעיני מתנגדיה לארגון ניאו-נאצי. המיליציה הוקמה על-ידי אנשי ימין קיצוני באוקראינה ב-2014, כדי להילחם בבדלנים הפרו-רוסים במזרח המדינה, ומאז השתלבה במשמר הלאומי האוקראיני – שנמצא תחת פיקודו של משרד הפנים.
סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אירינה ורשצ'וק, טענה אמש שבעקבות הפלישה הרוסית מוסקבה מחזיקה אזרחים, עיתונאים, פעילים ונבחרי ציבור רבים בבתי סוהר בשטחה של רוסיה. את טענתה לא ניתן לאמת. "יש לנו הרבה כמרים, עיתונאים, פעילים, ראשי עיר ואזרחים שנמצאים בבתי סוהר – אפילו לא בשטחה של אוקראינה, אלא במחוזות קורסק, בריאנסק ורוסטוב. הם מוחזקים שם בכוח".
בעדכון האחרון של משרד ההגנה הבריטי על המלחמה באוקראינה נמסר שהכוחות האוקראיניים ביצעו כמה מתקפות-נגד מוצלחות במזרח המדינה, והצליחו להדוף את הרוסים. לפי משרד ההגנה הבריטי החיילים האוקראינים השמידו טנקים, רכבים וציוד ארטילרי של הצבא הרוסי. בנוסף עדכן משרד ההגנה הבריטי שההפגזות הרוסיות במחוזות דונייצק ולוהנסק בחבל דונבאס נמשכות.
משרד ההגנה האוקראיני טען אתמול שרוסיה כמעט שהשלימה את ריכוז כוחותיה בחבל דונבאס. להערכת משרד ההגנה האוקראיני המתקפה בדונבאס - שתחרוג מההפגזות שנמשכות כל העת - תצא לדרך בזמן הקרוב. דובר משרד ההגנה, אולכסנדר מוטוזיאניק, אמר אתמול: "אנחנו חוזים שהקרב באזור הזה יתחיל בקרוב מאוד". הוא הצהיר כי "צבא אוקראינה מוכן" למתקפה הרוסית. לפי נשיא אוקראינה זלנסקי, עשרות אלפי חיילים רוסים צפויים לקחת חלק בקרב בחבל דונבאס.
בכיר ביטחוני אמריקני דיווח שרוסיה מתגברת את כוחותיה במזרח אוקראינה, ומחדשת את מלאי האספקה שלהם, אך לדבריו ארה"ב לא מאמינה כרגע שמדובר בתחילתה של מתקפה חדשה. "הם עדיין מצפון לעיר איזיום", אמר הבכיר. איזיום נמצאת במחוז חרקוב, 180 ק"מ מצפון לעיר דונייצק.
בינתיים ממשיכה אוקראינה לדווח על זוועות ביישובים בפרברי קייב - שמהם נסוגו לאחרונה הכוחות הרוסיים, שמרכזים את מאמציהם בכיבוש דונבאס. לודמילה זבלוק, ראש הכפר דמיטריב, מצפון לקייב, דיווח שעשרות גופות של אזרחים התגלו אחרי הנסיגה הרוסית. "היו יותר מ-50 אנשים מתים. הם ירו בהם מטווח קצר. הייתה מכונית שבה נער בן 17 נשרף, נשארו רק העצמות", אמרה זבלוק.
ממשלת אוקראינה העריכה שמבין היישובים ששוחררו באזור קייב, המצב בעיירה בורודיאנקה הוא הקשה ביותר - אפילו יותר מבעיירה בוצ'ה. שירותי החירום האוקראיניים דיווחו אמש שבהריסות של שני שיכונים בבורודיאנקה התגלו עוד שבע גופות של אזרחים, ובכך עלה מספר ההרוגים באותם בניינים ל-19. אוקראינה חוששת שמאות תושבים נהרגו בעיירה במהלך הכיבוש הרוסי.
רוסיה מקפידה להדוף את ההאשמות על מעשי טבח ביישובים אוקראיניים שהיו בשליטתה, והצהירה כי התמונות המחרידות שהגיעו מהעיירה בוצ'ה הן "מפוברקות" ו"מבוימות". אתמול טענה מוסקבה שארה"ב ובריטניה מסייעות לקייב בתעמולה השקרית כדי להכפיש את רוסיה בתקשורת העולמית. לפי משרד ההגנה הרוסי, אוקראינה מקבלת מארה"ב הנחיות כיצד לשתול ראיות שקריות על אלימות רוסית נגד אזרחים – למרות "הצעדים חסרי התקדים של מוסקבה להציל אזרחים".
קנצלר אוסטריה ביקר בקרמלין: "לא פגישה ידידותית"
אתמול נפגש קנצלר אוסטריה קרל ניהמר בקרמלין עם ולדימיר פוטין – הפגישה הראשונה של נשיא רוסיה עם מנהיג מדינה שחברה באיחוד האירופי מתחילת המלחמה. למרות שאוסטריה חברה באיחוד האירופי, מבחינה צבאית היא ניטרלית, והיא איננה חברה בנאט"ו.
"זו לא פגישה ידידותית", אמר הקנצלר האוסטרי בהצהרה על הפגישה. "השיחה עם פוטין הייתה מאוד ישירה, כנה וקשה". לפני הפגישה הצהיר ניהמר שמטרת הביקור שלו היא להביא להפסקה מיידית של המלחמה. "טוב לומר לפוטין פנים אל פנים שהוא הפסיד", אמר הקנצלר האוסטרי. אחרי הפגישה אמר הקנצלר: "באופן כללי אין לי רשמים אופטימיים שאני יכול לדווח עליהם מהשיחה הזאת עם הנשיא פוטין". הוא הוסיף שרוסיה מתכננת מתקפה "בקנה מידה עצום" במזרח אוקראינה.
מחוזות רוסיים הגובלים באוקראינה הודיעו על העלאת הכוננות הביטחונית, בעקבות חשש ל"פרובוקציות" מצדה של אוקראינה. במהלך המלחמה האשימה מוסקבה את קייב בכמה תקיפות בשטחה של רוסיה, באזור הגבול בין המדינות - כולל תקיפה של מחסן דלק החודש בבלגורוד. שלשום הודיע מחוז קורסק על הגברת הכוננות. אתמול הודיעו ארבעה מחוזות נוספים - וכן חצי האי קרים - על העלאת הכוננות, וקראו לתושבים לגלות ערנות. המחוזות הם בלגורוד, וורונז', בריאנסק וקרסונדר.
יריב של פוטין, שהורעל פעמיים, נעצר במוסקבה
בתוך כך, אמש דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס שפעיל האופוזיציה הרוסי ולדימיר קארה-מורזה נעצר בקרבת ביתו במוסקבה. לא ברור מה הייתה העילה למעצר, אך ייתכן שהסיבה היא הביקורת שמתח במספר הזדמנויות נגד הפלישה הרוסית לאוקראינה: במהלך המלחמה העבירה רוסיה חוק שקובע שמי שיפיץ "מידע שקרי" על הצבא הרוסי ייענש, ויישלח לעונש מאסר של עד 15 שנה.
קארה-מורזה אושפז בעבר פעמיים אחרי שסבל מתסמיני הרעלה. הוא כמעט מת בהרעלה הראשונה, ב-2015, מסיבוכים בכליות. הוא חשד שהרעילו אותו, אך הסיבה למצבו לא פורסמה. ב-2017, כשאושפז שוב, היה בתרדמת. עורך דינו אמר אז שהמשטרה סירבה לחקור את הפרשה.
קארה-מורזה היה עיתונאי ומקורב לבכיר האופוזיציה בוריס נמצוב – שנורה למוות ב-2015 כשחצה גשר בקרבת הקרמלין. בנוסף נחשב למקורב לאוליגרך ולמתנגד המשטר מיכאיל חודורובסקי.
פורסם לראשונה: 19:45, 11.04.22