במסגרת הניסיונות להגיע להסדרה בלבנון, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר המריא אמש (שבת) לארה"ב כדי להיפגש עם בכירים בבית הלבן, אחרי שביקר בשבוע שעבר גם ברוסיה במטרה לקדם בתיווכה הפסקת אש במזרח התיכון - בדגש על הזירה הצפונית של ישראל מול חיזבאללה.
ראשי רשויות בצפון בריאיון ל-ynet
(צילום: ליאור שרון)

למרות שביקורו של דרמר ברוסיה נועד לקדם הפסקת אש, ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, משה דוידוביץ, התרעם על כך. "התעוררנו הבוקר לידיעה על 'טיסתו הסודית' של השר רון דרמר לרוסיה בניסיון להביא לשקט בצפון על-ידי חסות רוסית להגנה על תושבינו מפני חיזבאללה - זה מה שנקרא 'נותנים לחתול לשמור על השמנת'", אמר. "אז אנחנו לא שמנת ולא נפקיר את תושבינו בידי החתול. בכל הסדר שלא יהיה - אסור שהחיפזון יהיה מהשטן, והחשיבות הגדולה ביותר הייתה ונשארה מציאת הדרך להחזרת תושבינו בבטחה הביתה".
לאחרונה יצאו כמה משלחות הדדיות מישראל לרוסיה, כשעל הפרק המגעים להסדרה בצפון, הפסקת המהלומות עם איראן והסכם הפסקת אש עם חמאס. ברוסיה אף דווח כי ראש הממשלה בנימין נתניהו חידש צוות עבודה של שרים שדן בהעברת חצר אלכסנדר שבירושלים לבעלות רוסית.
אתמול אישרו גורמים מדיניים בארה"ב כי ישנה התקדמות במגעים להפסקת הלחימה בין ישראל לחיזבאללה. "גוברים הסיכויים להסדרה בלבנון בהובלת עמוס הוכשטיין, שליחו של הנשיא ג'ו ביידן - ובעידודו של דונלד טראמפ, ויש גם מאמץ גדול להביא לעסקת חטופים קטנה", אמרו הגורמים. ההערכה היא שנשיא ארה"ב הנבחר טראמפ רוצה לראות הסדרה בלבנון עוד לפני כניסתו לבית הלבן.
1 צפייה בגלריה
רון דרמר בביקור בארה"ב
רון דרמר בביקור בארה"ב
מנסה לקדם הסדרה בצפון. רון דרמר
( ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
ראש המל"ל לשעבר, אלוף (במיל') יעקב עמידרור, התייחס בריאיון ל-ynet לאפשרות של הסדרה בחזית הצפונית, ואמר כי "אם השר דרמר מטפל בנושא הזה נפשי שקטה, זה בידיים טובות". לדבריו, "אנחנו חייבים לשמר בלבנון את חופש הפעולה. לא יודע אם חיזבאללה יסכים להסכם שלישראל יש חופש פעולה, אבל אנחנו לא יכולים להתפשר עליו ואני מקווה שדרמר לא יתפשר".

"הקו שצריך לקבוע מול לבנון - הליטאני"

ראש המועצה האזורית גולן, אורי קלנר, התייחס בריאיון ל-ynet לאפשרות של הסדרה בצפון. "מה שצה"ל עושה בלבנון משנה באופן דרמטי את המציאות שלנו כאן, אבל האירוע צריך להמשיך", הוא אמר. "הרי השיגורים לא מפסיקים, ולבנון כמדינה ריבונית צריכה להבין שיש לה פה הזדמנות לקחת את האירוע שישראל פתחה בפניה ולשלוט בשטח בצורה כזאת שהיא כמדינה לא מאפשרת לירות משטחה לישראל. אני חושב שעד שזה לא מגיע אז אי-אפשר לחזור פה לשגרה, וצריך לגרום לזה שהמציאות תשתנה באופן מהותי, שכל מי שיורה עלינו - נגבה ממנו מחיר קשה".
"אני חושב שאנחנו נמצאים בעיצומו של מהלך שבו צריך להבהיר לממשלה שלא מסיימים מהלך באמצע, אלא מסיימים מהלך כשיש לנו ביטחון שהמהלך הזה לא חוזר בעוד 10 או 20 שנה", הוסיף קלנר. "אני חושב שהקו שצריך לקבוע מול לבנון זה הליטאני. בסדר גודל של כ-13 עד 15 קילומטר מגבול מדינת ישראל, אין כניסה של אזרחים או תושבים - זה המחיר שלבנון צריכה לשלם על זה שהתפתחה נגדנו לחימה. לבנון צריכה לקבל אחריות בסוף על מה שקורה שם. המציאות שלנו חייבת להיות שישראל נמצאת או פיזית או רעיונית עד לקו שבו אזרחינו מוגנים, קו של 15 קילומטר במינימום, ושהאמצעים של חיזבאללה להתעצם מנוטרלים. יש פה מאבק ארוך שיהיה עוד הרבה שנים מול איראן ושלוחיה.
"באירוע הזה לא שקט ייענה בשקט, אלא יש פה מאזן שצריך להישמר, שהוא מאזן אימה שמי שמרים את הראש ואת היד מול מדינת ישראל - אז הראש והיד שלו נגדעים. יש פה תהליך ארוך קדימה של מאבק בין איראן לבינינו ואנחנו עוד נראה אותו. איראן לא התייאשה וגם לא נלחמנו מולה, חוץ מבשוליים מול שלוחיה, ולכן האירוע הזה לא הסתיים. ואם הוא לא הסתיים, אנחנו צריכים להיות החזק בשטח, כי מה לעשות - במזרח התיכון שלנו החזק הוא זה ששורד".
אלוף (במיל') יעקב עמידרור בריאיון ל-ynet
(צילום: ליאור שרון)

ראש המועצה האזורית גליל תחתון, ניצן פלג, אמר ל-ynet: "גם אם יהיה הסכם ברמה בינלאומית, אנחנו חייבים לראות שהעולם מבין את ההסדר הזה, ואם מדובר על 15 קילומטר - צריך לזכור שיכולים לירות עלינו טילים גם מהרבה יותר רחוק, וחייבת להיות לנו הזכות להגיב באופן נחרץ על כל דבר שכזה. אני גם חושב שזה חלק מהבעיה של כיפת ברזל, שהיא דבר נהדר ומבורך, אבל מצד שני גם גרמה לנו להכיל כל התקפה של טילים, בין אם מעזה ובין אם מלבנון, מעיראק או מתימן - וזה משהו שאנחנו לא יכולים לקבל אותו.
"אני מקווה מאוד שנחתור לסיום המלחמה בצפון, אבל זה חייב להיות כשידינו על העליונה בצורה מוחלטת ושתהיה לנו את הזכות להגיב באופן מאוד עוצמתי ומשמעותי על כל ירי משטח לבנון, כי בסוף יש לנו מדינה מולנו. חיזבאללה זה ארגון טרור בתוך מדינה, ואי-אפשר להתעלם מזה. אי-אפשר לעבוד רק מול חיזבאללה, ואני חושב שהעם הלבנוני צריך להבין מה קורה כאן, והוא צריך לדעת שהוא ישלם את המחיר - לא רק חיזבאללה בדרום לבנון. אם אנחנו באמת רוצים לסיים את הלחימה בדרום לבנון, אנחנו צריכים לשים פה הסכם מאוד ברור על השולחן, מוסכם על-ידי האו"ם וכל הגורמים. אנחנו צריכים לדעת שכל הסדר שכזה זה שקט מוחלט, כדי שלא נחזור למלחמת לבנון הרביעית והחמישית".