מאות בני אדם התפרעו היום (שבת) בתל אביב כחלק ממה שתוכנן להיות הפגנה נגד פסטיבל שרצתה שגרירות אריתריאה לקיים ברחוב יד חרוצים בעיר. המפגינים, מבקשי מקלט, נמנים עם מתנגדי המשטר באריתריאה, ובמקום התפתחו עימותים קשים. אבנים, קרשים ושקיות זבל הושלכו לעבר השוטרים במקום מצד המפגינים, חלקם רעולי פנים, ובמשטרה הזעיקו למקום גם פרשים ומכת"זית והשתמשו בין השאר ברימוני הלם. 35 בני אדם נפצעו בעימותים - בהם שוטרים שמצבם קל. לפי בית החולים איכילוב, 11 פצועי ירי פונו, בהם 4 במצב קשה. עדי ראייה אמרו כי שוטרים פתחו באש לעבר מתפרעים.
חלק מהמפגינים, שפרצו את מחסומי המשטרה, ניפצו זגוגיות של בתי עסק ושמשות מכוניות ברחוב יד חרוצים, השחיתו קשות ניידת משטרה והותירו הרס במועדון אחרי שלפי המשטרה הציתו בו אש. המשטרה מסרה כי שוטרים שחשו סכנה לחייהם ירו באוויר. לא היו נפגעים. מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יעקב שבתאי, נמסר עוד, הגיע לתחנת שרת בתל אביב כדי לקיים הערכת מצב עם מפקד המחוז ניצב פרץ עמר. המפגינים, מצידם, טוענים כי ישראל תומכת ברודן אריתריאה. "מדינת ישראל תומכת בדיקטטור", קראו.
לפי מד"א, בעימותים נפצעו בסך הכול 35 בני אדם - בהם 19 שוטרים במצב קל ו-16 מפגינים מבקשי מקלט. שניים מהמפגינים, כאמור, במצב קשה, אחד במצב בינוני עד קשה, שניים במצב בינוני ו-11 במצב קל. כלל הפצועים פונו לבתי החולים וולפסון בחולון ואיכילוב בתל אביב.
שר המדע אופיר אקוניס, שמתגורר בתל אביב, אמר כי "אני מגבה ומחזק את ידי שוטרי תל אביב בשליחותם לשמור על החוק והסדר בדרום העיר. פרעות המסתננים בשעות אלה, פציעתם של שוטרים רבים ומעשי ביזה אינם מחאה לגיטימית". לדבריו, "ללא הבדלי השקפות פוליטיים - על כל תושבי העיר לחזק ולגבות כעת את משטרת ישראל, שעושה כנדרש את תפקידה לשמירת הסדר הציבורי בשעות אלה בדרום העיר ולהחזיר את החוק והסדר בהקדם".
לקראת ההפגנה, נחסמו הכניסות לרחוב יד חרוצים בתל אביב בכל הכיוונים. הפגנות נגד פסטיבלים דומים שארגן המשטר האריתריאי נערכו בעולם בחודש שעבר בין השאר בשטוקהולם, בירת שבדיה, שם נפצעו יותר מ-50 בני אדם בעימותים. מהומות פרצו גם בעיר סיאטל בארה"ב, ובטורונטו בקנדה - שם הוחלט על ביטול הפסטיבל שתכנן השלטון האריתריאי אחרי שתשעה בני אדם נפצעו.
אריתריאה הייתה בעבר מחוז באתיופיה. בשנת 1993, אחרי עשרות שנים של לחימה למען עצמאותה, יצאה אריתריאה לעצמאות. מאז קבלת העצמאות, שולט שם הנשיא איסאיס אפוורקי, שמעולם לא קיים בחירות. ארגוני זכויות אדם טוענים שמדובר באחד ממשטרי הדיכוי הקשים בעולם. עדויות של פליטים מעלות כי אזרחים מגויסים שם לצבא בגילים צעירים, ולעבוד תחת איומים בעבודות כפייה בתנאי עבדות. על פי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, בישראל שוהים כיום 17,850
אזרחי אריתריאה במקור, שנחשבים מבקשי מקלט.
ב-2019 דקרו שלושה מתנגדי משטר אריתריאים ששוהים בישראל תומך משטר אריתריאי. השלושה הלמו בו עד זוב דם, כשהיו מצוידים בסכין ובאלות ברזל, כי נמנה עם תומכי המשטר. לפני כשנתיים הסתיימה קטטה המונית שהתרחשה סמוך ליום העצמאות של אריתריאה בדקירתו למוות של מבקש מקלט. באירוע, שהתרחש על רקע ויכוח בין מתנגדי משטר לתומכי משטר, נעצר חשוד בשנות ה-30 לחייו.
איתמר אייכנר השתתף בהכנת הכתבה