אתרי החדשות המרכזיים בעולם סיקרו אתמול (שני) בהרחבה את המחאה בישראל נגד המהפכה המשפטית, שהגיעה לשיאה כשעשרות אלפי מפגינים מחו מול הכנסת. רעידת האדמה בטורקיה והמלחמה באוקראינה היו גם אתמול בראש הכותרות בעולם, אך לצדן הופיעה הפגנת הענק בבירה.
המחאה בירושלים הופיעה בכותרת הראשית של "ניו יורק טיימס", מכלי התקשורת החשובים והמשפיעים בעולם. בכתבה על המחאה נאמר כי "הרפורמה המשפטית של בנימין נתניהו מעוררת מחלוקת, ומוציאה את הישראלים לרחובות". העיתון ציין כי "הקרב על עתיד מערכת המשפט נתפס בעיני רבים כקרב על נשמתה של הדמוקרטיה הישראלית" – והקרב הזה הפך אתמול לסוער יותר.
"ניו יורק טיימס" סיפר לקוראים כי הרפורמה המשפטית של ממשלת ישראל – ממשלה שאותה הגדיר כממשלה הימנית, הדתית והשמרנית בתולדות המדינה – גרמה לפילוג עמוק בקרב הישראלים, ואף עוררה חשש למלחמת אזרחים. עוד נכתב כי הפגנת הענק בירושלים הייתה אחרי נאום דרמטי של הנשיא יצחק הרצוג, שהזהיר שישראל נמצאת "על סף קריסה חוקתית וחברתית".
גם שאר כלי התקשורת הגדולים בעולם התייחסו לנאום הנשיא שלשום וציינו כי בישראל תפקיד הנשיא הוא סמלי בעיקרו – ולכן מדובר בהתערבות פוליטית נדירה. אתרי העולם דיווחו כי הרצוג הציע לצדדים פשרה והציג מתווה בן חמישה סעיפים. "לה רפובליקה", מהעיתונים הנפוצים באיטליה, דיווח כי "אלפים מוחים בישראל נגד הרפורמה המשפטית - בשעה שהרצוג רוצה להגיע לפשרה".
סוכנות הידיעות רויטרס – שדיווחיה מתפרסמים כלשונם באלפי אתרים ברחבי העולם – תיארה את ההמולה שהייתה אתמול בכנסת, שם החלו ההצבעות על המהפכה המשפטית. "חברי הכנסת הטיחו אחד בשני עלבונות על השינויים במערכת המשפט, בשעה שעשרות אלפי מפגינים התאספו מחוץ למשכן". ברויטרס אמרו כי הרפורמה המשפטית שמתכננת הממשלה תגדיל את השפעתו של נתניהו על מינוי שופטים – ותחליש את היכולת של בית המשפט העליון לפסול חוקים.
"הימין חושב שבית המשפט שמאלני ואליטיסטי"
בנוסף הסבירה סוכנות הידיעות את "הבעיה של ממשלת נתניהו עם מערכת המשפט": לפי רויטרס, רבים מאנשי הימין בישראל חושבים שבית המשפט העליון הוא שמאלני, אליטיסטי ופוליטי מדי, ולעיתים קרובות מעדיף את זכויות המיעוטים על האינטרס הלאומי. עוד נאמר כי השינויים המתוכננים חשפו את המחלוקות העמוקות בחברה הישראלית – והציבו את "הממסד הכלכלי" ואת הפלגים הליברליים במדינה מול תומכי נתניהו, ובעלי הברית הדתיים והלאומניים בקואליציית הימין.
AFP, סוכנות הידיעות הצרפתית, ציינה כי רבבות ישראלים מחו מחוץ לכנסת על "הרפורמה המשפטית השנויה במחלוקת של הממשלה". לפי AFP, ממשלת נתניהו רוצה להעניק לקואליציה את השליטה על בחירת שופטים לבית המשפט העליון. הסוכנות ציינה כי מתנגדי הרפורמה, כולל נשיאת העליון אסתר חיות, טוענים שמדובר במתקפה על מערכת המשפט העצמאית של ישראל.
סוכנות הידיעות הצרפתית ושאר כלי התקשורת המרכזיים ציינו בסיקור המחאה את פסקת ההתגברות, אחד הסעיפים הבולטים ברפורמה המשפטית, ואמרו שהרפורמה של שר המשפטים יריב לוין תעניק לכנסת את הסמכות לבטל את פסיקות העליון באמצעות רוב בהצבעות בכנסת.
"חלק ממתנגדיו של נתניהו קושרים בין הרפורמה למשפט הממושך שבו הוא נאשם בשחיתות", נכתב ב-AFP. "הם טוענים שהוא רוצה להחליש את מערכת המשפט, שלטענתו אינה הוגנת ופועלת ממניעים פוליטיים". AP, סוכנות ידיעות נוספת שדיווחיה מתפרסמים באלפי אתרים, ציינה גם היא את משפטו של ראש ממשלת ישראל. "מתנגדיו אומרים שהוא נמצא בניגוד עניינים, ושהרפורמה שלו תהרוס את האיזונים והבלמים של הדמוקרטיה הישראלית – וכי מדובר במזימה לביטול משפטו".
"הרפורמה תהפוך את ישראל להונגריה או פולין"
"נתניהו ובעלי בריתו אומרים שיש לרסן את הכוח של השופטים", דיווחה AP לקוראיה, וציינה כי ההפגנה בירושלים הייתה ההפגנה הגדולה בעיר בשנים האחרונות. לפי AP, מתנגדי הרפורמה מאמינים שהיא תהפוך את המשטר בישראל למשטר דומה לזה שקיים "בהונגריה ובפולין, שם למנהיג יש שליטה על כל הרשויות". סוכנות הידיעות הוסיפה כי נתניהו "השתלח במשטרה, בתובעים ובשופטים" ואמר כי הוא קורבן של ניסיון הדחה. "מבקריו אומרים שבגלל מניעים אישיים הוא מקדם רפורמה שתהפוך את ישראל לאוטוקרטיה, כמו הונגריה ופולין".
CNN דיווחה כי עשרות אלפים מחו בירושלים עם דגלי ישראל, "על רקע האזהרות שתוכנית נתניהו להחלשת מערכת המשפט תגרום לקריסה חברתית". ב-CNN ציינו כי הקואליציה מעוניינת לבצע את השינויים המשמעותיים ביותר במערכת המשפט של ישראל מאז הקמתה, ו"השינוי המשמעותי ביותר יהיה ביטול פסיקות של בית המשפט העליון באמצעות רוב רגיל בהצבעות בכנסת". באתר של העיתון "וושינגטון פוסט" נכתב כי "נתניהו רוצה להחליש את בתי המשפט".
"לה מונד" הצרפתי דיווח לקוראים כי ההפגנה שהייתה אתמול בירושלים היא חלק ממחאה שנמשכת כבר כמה שבועות. "בכל שבת בערב צועדים מפגינים – בעיקר בתל אביב אבל גם בירושלים ובחיפה (בצפון ישראל) – כדי למחות על החקיקה שהציגה הממשלה בתחילת ינואר".
גם רשת BBC התייחסה למחאה הנרחבת בישראל, ובישרה לקוראיה כי "ישראלים מוחים נגד הרפורמה המשפטית שמפלגת את המדינה". באתר BBC נכתב כי מאז הצגת הרפורמה בחודש שעבר ראתה ישראל כמה מההפגנות הגדולות שהיו בשנים האחרונות.
"אם הרפורמה תעבור היא תגביל את הכוח של בית המשפט העליון ותעניק לממשלה שליטה רבה יותר על מינוי שופטים. המבקרים אומרים שהרפורמה תחליש את הדמוקרטיה, והממשלה טוענת שהרפורמות דווקא יחזקו אותה", דיווחה BBC. הרשת הבריטית ציינה כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ביקר את הרפורמה המשפטית במתכונתה הנוכחית - ואמרה כי מדובר בצעד נדיר. גם כלי תקשורת מרכזיים אחרים ציינו כי ההתערבות של הנשיא האמריקני בענייני פנים ישראליים היא דבר חריג.
ה"גרדיאן", שמזוהה עם השמאל הבריטי, דיווח כי "ממשלת הימין הקיצוני בישראל הציגה את החקיקה הגורפת שנועדה לשנות את מערכת המשפט". לפי ה"גרדיאן", התגובה לשינויים המתוכננים איחדה קבוצות שונות בחברה מפולגת. באתר של העיתון הבריטי נכתב כי המחאה איחדה בכירים בענף ההייטק, אנשי צבא לשעבר וגם חרדים - שיצאו לרחובות "בחשש שהמשטר בישראל יהיה דומה למשטרים בהונגריה, פולין וטורקיה". העיתון ציין גם את השביתות שהתקיימו אתמול, והוסיף כי השינויים במערכת המשפט "ככל הנראה יעזרו לנתניהו לחמוק מהרשעה במשפט".
פורסם לראשונה: 22:40, 13.02.23