המורדים החות'ים הגיבו לשורת ההפצצות על מטרות הארגון בתימן, והצהירו שאין בכוונתם להרחיב את התקפותיהם מעבר לים האדום. בראיון לרויטרס אמר, מוחמד עבד א-סלאם, מדוברי החות'ים, כי מטרתם היא להטיל מצור ימי על ישראל, ולהגיב על התקיפות של ארה"ב ובריטניה.
"אנחנו לא רוצים שההסלמה תתרחב. זו לא הדרישה שלנו", הדגיש עבד א-סלאם, ופסל אפשרות שהחות'ים, בעלי ברית של איראן, יתקפו שתיים מהיריבות האזוריות שלהם - סעודיה ואיחוד האמירויות. "מה שהעם התימני עשה זה לתקוף ספינות שעושות את דרכן לישראל, מבלי לגרום לאובדן חיי אדם ואפילו לנזקים חומרים משמעותיים. פשוט למנוע מספינות לעבור, כזכות טבעית", טען דובר החות'ים. "עכשיו אמריקה הצטרפה וגרמה להסלמה, ואין ספק שתימן תגיב".
דובר החות'ים טען כי ירי הטילים והכטב"מים של הארגון לעבר כלי השיט המסחריים בים האדום נועדו "להפעיל לחץ על ישראל בלבד", ולא על אף מדינה אחרת בעולם. למרות הצהרותיו של הדובר, במקרים רבים תקפו החות'ים כלי שיט שאינם קשורים לישראל.
אתמול, שעות אחרי סבב נוסף של הפצצות אמריקניות נגד מטרות צבאיות בתימן, שיגרו החות'ים טילים לעבר ספינה בבעלות אמריקנית בים האדום. זו הייתה תקיפה שלישית מסוגה השבוע, ובה שיגרו החות'ים שני טילים בליסטיים. לא דווח על נזק או על נפגעים.
אחרי התקיפה הנרחבת של ארה"ב ובריטניה בשבוע שעבר, שבה הופצצו מטרות של החות'ים בתימן, הודיעו השתיים שהן עשו זאת כדי לדאוג שאחד מנתיבי השיט העמוסים בעולם יהיה בטוח. מאז ביצעו האמריקנים לפחות ארבע תקיפות נוספות. הערב דיווחו מקורות תימנים על תקיפות בריטיות ואמריקניות בצפון העיר חודיידה.
דובר החות'ים הגדיר את התקיפות האמריקניות כ"פעולה מתמשכת של תוקפנות", שנועדה להגן על ישראל. הוא אמר כי החות'ים לא יירתעו וימשיכו לתקוף כלי שיט "שקשורים לישראל".
"אנחנו לא רוצים שהסכסוך באזור יתרחב ואנחנו לא מעדיפים שזה יקרה. אנחנו עדיין פועלים לרגיעה, אבל ההחלטה תלויה באמריקנים, כל עוד הם ממשיכים לתקוף", הוסיף הדובר. הוא אמר שתימן שוקלת את תגובתה, ומעוניינת להבטיח שהיא ממשיכה "למנוע מספינות ישראליות לעשות את דרכן לשטחים הפלסטיניים הכבושים".
בהתייחסות לקשר עם איראן, שתומכת בחות'ים ומחמשת אותם, אמר עבד א-סלאם שהארגון מקבל את החלטותיו ובאופן עצמאי, ולא פועל על סמך פקודות שהוא מקבל מטהרן.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודה אתמול שהתקיפות האוויריות נגד החות'ים לא גורמות להם לפי שעה להפסיק לתקוף ספינות בים האדום - אך הצהיר כי למרות זאת התקיפות בתימן יימשכו.
"האם התקיפות האוויריות בתימן עובדות?", נשאל הנשיא האמריקני על-ידי אחד הכתבים מחוץ לבית הלבן. "כשאתה אומר 'עובדות', כלומר עוצרות את החות'ים – הן לא. האם הן הולכות להימשך? כן", השיב ביידן. דובר המועצה לביטחון לאומי, ג'ון קירבי, הדגיש אתמול גם הוא: "התקיפות האלה יימשכו כל עוד יהיה צורך להמשיך אותן".
השבוע, בעקבות התקיפות בים האדום, החזירה ארה"ב את החות'ים לרשימת ארגוני הטרור. ביידן הסיר בתחילת כהונתו את החות'ים מהרשימה, אליה הם הוכנסו על ידי קודמו דונלד טראמפ יום אחד לפני שעזב את הבית הלבן. אז, ב-2021, הסבירו בממשל ביידן את ההחלטה להסיר את הסיווג כארגון טרור מחשש שהגדרת החות'ים ככאלה תפגע בפעילות ארגונים הומניטריים בתימן, בצל המשבר ההומניטרי והרעב ההמוני שחוללה שם מלחמת האזרחים הממושכת.
וושינגטון הודיעה שהיא רוצה להגביר את הלחץ על החות'ים, והכנסתם לרשימה תאפשר להקפיא נכסים של גורמים חות'ים ולנתק את מקורות המימון של הארגון. וושינגטון רוצה ללחוץ על החות'ים מבלי לפגוע בהעברת הסיוע ההומניטרי לתימן השסועה. המומחים חוששים מההשפעות של ההחלטה האמריקנית על אחת המדינות העניות בעולם, וחלק מהפרשנים לא מאמינים שסנקציות הן הדרך היעילה להרתיע ארגון טרור ולגרום לו לשנות את דרכו.
בתוך כך דיווחו מקורות מצריים לעיתון הקטארי אל-ערבי אל-ג'דיד כי מצרים מקיימת מגעים אינטנסיביים עם בכירים חות'ים ועם איראן, כדי למנוע את הרחבת השפעת התקיפות על המצב באזור ובייחוד על התנועה בתעלת סואץ. קהיר הדגישה כי היא לא מצטרפת לשום צעד בינלאומי נגד החות'ים, והבטיחה כי היא מתקדמת בדיונים מול ישראל לגבי הגדלת היקף הסיוע לעזה.
ליאור בן ארי השתתפה בהכנת הכתבה