ראש הממשלה בנימין נתניהו יצא מדיון הקבינט שהתכנס לאישור הפסקת האש בלבנון לפגישה עם ראשי הרשויות - וחלקם יצאו מהפגישה הזו מודאגים מאוד.
בדיון, שכלל ויכוחים וצעקות, נתניהו שמע את ראשי הרשויות ואמר כי אין כרגע תוכנית להשיב את תושבי הצפון לבתיהם כי זהו הסכם ל-60 יום בלבד, שלא נועד לכך כעת. גם בנאום מוקלט שפרסם, נתניהו לא קרא לתושבי הצפון לחזור לבתים, ורק אמר כי זו אחת ממטרות המלחמה. "יצאתי מאוד לא אופטימי" סיפר אחד מראשי היישובים שהשתתף במפגש.
נוכחים בפגישה ציינו כי הייתה קשה, ראשי היישובים תקפו את ההסכם בחריפות והטונים היו גבוהים. נתניהו מצידו שמר על קור רוח אף על פי שהדברים ששמע היו נוקבים ולא נעימים לאוזן. משה דוידוביץ, ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, הטיח בנתניהו: "אנו מרגישים בתיאטרון האבסורד והפור נפל. לא התכוונת בכלל לקרוא לנו, טוב שיש את המנכ"ל שלך ואת השר וסרלאוף שאמרו לך שאנחנו מייצגים את התושבים. בכלל לא נועצתם בנו ולא התכוונתם להזמין, אבל טוב מאוחר מאשר מוקדם".
דוידוביץ אמר עוד לנתניהו: "התושבים שלנו מופקרים, התושבים שלנו לא יוכלו לחזור לבתיהם בבטחה, כפי שאתה הדגשת בתקשורת בכל מה שקשור למטרות המלחמה. על איזה 'בטחה' דיברת? אני אומר לך שביום חמישי שעבר מצאנו טילי בורקאן 2.5 קילומטר מראש הנקרה. אז על איזה ליטני אתה מדבר?". הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי אישר את הדברים, דוידוביץ המשיך: "תגידו לי אם אני יכול להחזיר אותם בבטחה, שלא יירו עליהם טיל".
ראש הממשלה נתניהו תיאר את המצב ואת פעילות צה"ל. הוא פירט את הנקודות שהביאו אותו לקבל את ההסכם. נתניהו הבהיר כאמור שאין כוונה להחזיר את התושבים לבתיהם כל עוד הפסקת האש הזאת נבחנת ותיאכף. ראש הממשלה היה מאוד זהיר, ואמר שמבחינת צה"ל זה זמן נכון לאגור כלכלת חימושים שנדרשת ולחדש הכוחות המותשים. נתניהו התחייב שצה"ל יאכוף אי החדרת נשק ואמצעי לחימה לחיזבאללה. הרמטכ"ל הלוי דיבר על הפעילויות שצה"ל עשה, הראה סרטונים על כל מיני תקיפות ומהלומות שהונחתו בימים האחרונים בחיזבאללה.
ראשי היישובים התריעו שהמלאכה לא הושלמה. "אני לא רואה את מלחמת לבנון מייצרת הרתעה ומסיגה האמל"ח שלהם מעבר לליטני, ואני רואה את חיזבאללה חוזר ומתעצם", אמר דוידוביץ. "מבחינתי זה הפסד הרבה יותר כואב לתושבים, אחרי שתושבי הצפון חיכו למעלה משנה וציפו להרתעה מוחלטת. זה לא 1701, זה 1:0 לטובת חיזבאללה. זה לא חרבות ברזל, אלא חרדות ברזל".
ראש מועצת מטה אשר דוידוביץ האשים בפגישה כי שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הונה את הצפון, והתוכנית שהממשלה התחייבה לה לא יוצאת לפועל ולא נותנת מענה למטרות שהגדירה הממשלה. ראש הממשלה אמר לשרים וסרלאוף ואלקין כי הוא מצפה שיגישו תוכנית מקיפה לפני השבת התושבים לבתיהם. השר וסרלאוף העיר: "בלי שר האוצר כלום לא יעבוד". נתניהו הבהיר כי הוא "נמצא בקצה הדרך", ודרש שכל סוגיה שתוכשל במאמצי השרים וסרלאוף ואלקין לגיבוש החלטת הממשלה תיענה בהתערבותו.
נתניהו דיבר בדיון כשעה ולאחריו דיבר הרמטכ"ל הלוי גם כשעה. ראשי הרשויות ביקרו בחריפות את נתניהו והלוי, והבהירו כי לא יהיו מסוגלים להביט בעיני התושבים ולומר להם שהם יכולים לשוב הביתה בבטחה. ראשי הרשויות אף טענו כי ההבטחה לחופש פעולה בלבנון תחת ממשל טראמפ היא שקר, וכעת, בדמדומיו של ממשל ביידן, המציאות הנכונה היא להמשיך ולהכריע ולהבטיח את הביטחון. ראשי יישובי קו העימות כעסו על כך שכל ראשי הרשויות מהצפון הוזמנו, למעט אלו מחיפה והקריות, וטענו כי נאמר להם שהמפגש יתקיים רק איתם ויעסוק בהיבטים הנוגעים במישרין לביטחון ועתיד תושביהם המפונים.
ראש העיר צפת יוסי קקון הבהיר לנתניהו כי הוא לא יקבל הסכם שאינו מבטיח שקט מוחלט ומניעת כל "טפטוף" של רקטות בעתיד. קקון אמר: "איננו מוכנים לקבל מצב שבו צפת תהפוך חלילה לשדרות שנייה. כל הסדרה חייבת לכלול גדיעת היכולות של החיזבאללה בצורה משמעותית ויכולת תגובה מיידית וחופשית של צה"ל בכל מקרה של הפרה מצד האויב".
קקון התרשם מדברי ראש הממשלה בנוגע ליכולת האכיפה שתינתן לצה"ל במקרה של הפרות מצד חיזבאללה. הוא הוסיף: "אנחנו דורשים שההסכם יכלול תוכנית פיתוח מקיפה שתשנה את פני האזור כולו. נדרשת השקעה בתשתיות, בתעסוקה, בחינוך ובתיירות ברמה שטרם נראתה. זו ההזדמנות להפוך את הצפון למנוע צמיחה של המדינה כולה".
"ראינו לאן הגישה הזאת הובילה אותנו"
פרויקטור הצפון אלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום לא הוזמן לדיון ושמו כלל לא עלה בפגישה של ראש הממשלה עם ראשי הרשויות. במהלך הדיון הסוער העלה ראש מועצת קצרין יהודה דואה את דרישתו להיכלל בתוך הגדרת יישובי קו העימות כפי שקבע חוק הגולן שנחקק ב-1981. דואה תבע כי גם קצרין תקבל מענה במסגרת התוכנית לשיקום וחיזוק הצפון.
ראש מועצת קצרין דואה וראש המועצה האזורית גולן אורי קלנר מסרו בהודעה משותפת בסיום הפגישה עם נתניהו: "תושבי קצרין והגולן נמצאים תחת אש כבר מעל שנה. אנו גאים בהחלטה שלא לפנות אף יישוב בגולן ורואים בעמידה של תושבי קצרין והגולן חוסן וערך לאומי. ההישגים המבצעיים של צה"ל וכוחות הבטחון אדירים ואנחנו מחזקים את צה"ל. הסדרה מדינית יכולה לבוא רק כשחיזבאללה נכנע וכמהלך סיום להסרת האיום על תושבי הצפון.
"הצפנו בפני ראש הממשלה את עמדתנו הנחרצת על כך שאנחנו לא מוכנים ולא ניתן שיחזור אירוע בו אנשים נרצחים במיטתם ונחטפים מביתם. ולכן צה"ל צריך להמשיך, להכות בעוצמה ולפגוע ברוח הלחימה של החיזבאללה עד שהוא יבקש להיכנע. במהלך הדיון, התחייבו בפנינו שקצרין ורמת הגולן יהיו חלק בלתי נפרד משיקום הצפון, עם תוכנית ייעודית עבור צמיחת קצרין והגולן, לעבר עתיד טוב עוד יותר ולבניית ביטחון כלכלי, אישי, אזורי וכללי לקצרין ולרמת הגולן".
רפאל סלאב, תושב קריית שמונה וממובילי מטה "נלחמים על הצפון", הגיב לנאום נתניהו באומרו: "סיכום דברי ראש הממשלה בשני משפטים -'שקט ייענה בשקט', 'נדע להתמודד'. ראינו לאן הגישה הזאת הובילה אותנו".
ראשי יישובים בקו העימות בצפון ומאות מפקדים ולוחמים מתנועת "מילואימניקים דור הניצחון" קראו לפני כן לנתניהו ולחברי הקבינט המדיני-ביטחוני שלא לקדם שום הסכם מול לבנון, אם הוא לא יכלול לקיחת שטח סטרילי שיישאר בשליטת צה"ל ויבטיח את ביטחון התושבים. במקביל, כ-10 בני אדם הפגינו מול שער בגין בקריה בתל אביב נגד קידום הפסקת אש בצפון. "הממשלה מוכרת את הצפון", נכתב על שלט שהחזיקו המפגינים.
לעיון במכתב לחברי הקבינט - לחצו כאן
על-רקע כינוס הקבינט שנועד לאשר את הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה, ציינו החותמים על המכתב מיישובי הצפון ולוחמי המילואים: "אנו, תושבי צפון ישראל שמפונים מבתינו כבר יותר משנה, יחד עם קציני ולוחמי המילואים שפעלו בקרב ההגנה בגזרתנו ובקרב ההתקפה בעומק לבנון, קוראים לקבינט, לממשלת ישראל, ולעומד בראשה לא לחתום על שום הסכם הסדרה שלא כולל אזור חיץ סטרילי של מספר קילומטרים מצפון לגבול. כל הסדרה שתחזיר את מחבלי החיזבאללה לגבול בתינו תהיה הפקרה פושעת שתיזכר לדיראון עולם".
ראשי היישובים ולוחמי המילואים הדגישו: "אנחנו, ששילמנו את המחיר האישי והלאומי הכבד ביותר, לא נוכל לשתוק מול החלטה שתביא לרמיסת כל מה שהשגנו בדם וביזע. לא על זה לחמנו. לא על זה איבדנו מאות חיילים, לא על זה הקרבנו הכול. אנחנו לא מוכנים שהקורבן שלנו ושל משפחותינו יהפוך למשחק פוליטי או להסכם תבוסתני שכולו ויתור ופחד".
בין החותמים על הקריאה לחברי הקבינט ראש העיר קריית שמונה אביחי שטרן, ראש מועצת מבואות חרמון בני בן מובחר, ראש מועצת מטה אשר משה דוידוביץ, וכן ראשי תנועת "מילואימניקים דור הניצחון - רס"ן במיל' גלעד אך, רס"ן במיל' מיכאל לוביקוב, רס"ן במיל' יניב גולן, רס"ן במיל' יעקב באטלר וסרן במיל' עומר ולדמן.
שר הביטחון לשעבר יואב גלנט אמר: "שורת המהלומות שהנחיתה מערכת הביטחון על חיזבאללה בחודשים האחרונים ובראשן חיסול נסראללה וכל שרשרת הפיקוד של חיזבאללה, השמדת למעלה מ-80% מיכולות הרקטות והטילים ופירוק תשתיות הטרור בדרום לבנון, מאפשרות למדינת ישראל יצירת מציאות שונה בגבול לבנון מעמדת כוח ועוצמה.
"במזרח התיכון אין משמעות למילים, הצהרות ואפילו להסכמים כתובים - את עתיד הצפון וביטחון התושבים יקבע רק דבר אחד: נחישותה של ממשלת ישראל להנחות את מערכת הביטחון לתקוף בעוצמה כל ניסיון הפרה של חיזבאללה באופן מיידי. זה העיקרון שעליו עמדתי לאורך כל המלחמה בשיחותיי מול המתווכים השונים ובהנחיות לצה"ל - לישראל הזכות והחובה לאכוף את ההסכם בכוחות עצמה".
פורסם לראשונה: 17:40, 26.11.24