יממה וחצי אחרי שהפסקת האש נכנסה לתוקפה, ועל רקע כמה תקריות בודדות - ובהן תקיפה אווירית ראשונה של מטוס קרב אחר הצהריים וירי אזהרה - ממשיכים בצה"ל לסכם את המלחמה בצפון, ומדגישים כי מצבו של חיזבאללה שונה לגמרי מזה שבו היא בשיא כוחו, ערב 8 באוקטובר. כך נראית התקיפה האווירית הראשונה מאז הפסקת האש, לאחר "זיהוי פעילות טרור במתקן של חיזבאללה בדרום לבנון, ובו רקטות לטווחים בינוניים".
לפי נתוני צה"ל, במלחמה חוסלו 3,500 מחבלי חיזבאללה ומספר כפול של פעילים ומפקדים נפצעו ויצאו מתפקוד. בצה"ל אומרים כי אכיפת הפסקת האש תהיה אגרסיבית וכבר החלו בעבודות לחיזוק המכשול בגבול ולשיפור יכולות המעקב, הניטור והאיסוף.
בצה"ל עדכנו כי כוחות מצבא לבנון כבר החלו לרדת דרומה, וייפרסו מהיכן שצה"ל ייצא ובאופן מדורג. הפעם פריסת כוחות הצבא הלבנוני בדרום המדינה תהיה גדולה, משמעותית וחזקה יותר מאז לפני המלחמה, ובעיקר תחת חסות ופיקוח אמריקני. "שינינו את הוראות הפתיחה באש ואנו מודעים לאתגר במצב הנוכחי, אך המשימה ברורה לחיילים שעכשיו בצד הלבנוני. חיזבאללה נדחק צפונה ואנחנו נשמר זאת", אומרים בצה"ל.
על אף דרישת תושבי היישובים הסמוכים לגבול כי לא ייבנו מחדש "כפרי ההזנקה" שהיו תשתית טרור למתקפת כיבוש הגליל, משלימים בצבא עם כך שבתים אלו יחזרו להיבנות בדומה למרחב החיץ בגבול סוריה - שם אין יכולות צבאיות של צבא סוריה לפגוע בגולן.
בהסכם הפסקת האש לא נקבע כי יהיה "שטח השמדה" – אזור חיץ בגבול לבנון - ועל כן ביום שאחרי נסיגת צה"ל לא ניתן יהיה למנוע מאזרחים וממחבלים בכסות אזרחית לחזור מחדש ולהקים את בתי האבן המבוצרים מול בתי התושבים בגליל. הצבא הוא שיצטרך לוודא כי לא נכנסים למרחב אמצעי לחימה כפי שהיו כמעט בכל בית ומחסן, ומתחת לפני האדמה, במרחק של מטרים ספורים מהגבול.
בצפון חוששים כי חיזבאללה ישוב לערוך מפגני ראווה עם שיירות אופנועים ודגלי הארגון. אם צה"ל לא יזהה שהמשתתפים בהם נושאים נשק או מפירים את הסכם הפסקת האש המבוסס על החלטה 1701, לא בטוח שהוא יוכל למנוע את הפרובוקציות הללו או אחרות שראינו בחודשים שלפני טבח מתקפת 7 באוקטובר בדרום - אז חיזבאללה הטריד יותר ויותר את תושבי יישובי הצפון צמודי הגבול.
המטרה המרכזית כעת של צה"ל בפעילות בגזרה הצפונית היא לאכוף את הסכם הפסקת האש, ולשמר את ההישגים. הכוחות שנשארו בשטח דרום לבנון פועלים לרוב תוך כדי תנועה, ומונעים מעבר של פעילי חיזבאללה ואזרחים אל הכפרים הסמוכים לגבול. בצבא כבר החלו להיערך באמצעות הוספת מכשולים ויכולות ניטור כדי להגביר את האפקטיביות של "סגירת המעגל" מול כל איום מעבר לגבול. ובמקביל, לאכוף את "סגירת הגבולות" עם לבנון שלא יזלוג מהם אמל"ח מחדש לחיזבאללה בלבנון.
אחרי יותר מיממה של שקט ביישובי הצפון לראשונה מאז פרוץ המלחמה, בצה"ל מבהירים כי המרחב ותפיסת הפסקת האש מתעצבים בימים אלו. עם זאת, ייתכן כי בעקבות פעולות האכיפה, כמו סיכול חוליית המחבלים שפעלה באתר לשיגור רקטות לישראל היום בצהריים, יהיה ניסיון תגובה של חיזבאללה.
נקודת המוצא מהמערכה הקרקעית שחשפה יכולות עצומות של אמצעי לחימה, מוכנות התקפה מצד אלפי לוחמי רדואן וכוח אש רקטי נרחב - היא שלא כל יכולות חיזבאללה נגדעו. בנוסף, בארגון הטרור ינסו בשנים הקרובות להכין עצמם להתקפה מחודשת, ולכן יידרש להציב מכשול משמעותי שימנע זאת מהם, לצד הקמת מוצבים ומוצבונים קטנים שכבר מתחילים להקים אותם. בצה"ל יפעלו לכך שבין התושבים לאויב יהיו כוחות צבא ובימים, שבועות ובחודשים הקרובים כל מערך ההגנה ישוקם וייבנה מחדש.
פורסם לראשונה: 16:59, 28.11.24