זהו כבר היום השביעי מאז אסון רעידת האדמה בטורקיה ובסוריה, ומניין הנספים בשתי המדינות טיפס ליותר מ-33,000 – כשלפי האו"ם ייתכן שיגיע בסופו של דבר לכ-50,000. עבור טורקיה מדובר כבר עתה באסון קשה יותר מרעידת האדמה של 1999, שבה נהרגו כ-17,000 בני אדם, ולמעשה האסון הקטלני ביותר מאז רעידת האדמה של 1939 – שבה נהרגו כ-33,000 טורקים.
ככל שחולף הזמן חלון ההזדמנויות למציאת ניצולים הולך ונסגר, אבל למרות שהניסים הולכים ומתמעטים גם היום דווח על כמה חילוצים מופלאים למדי – כמעט שבוע שלם מאז רעידת האדמה העוצמתית שפקדה את דרום טורקיה בלילה שבין ראשון לשני בשבוע שעבר.
הבוקר דווח כי בעיר הטורקית אדיאמאן חולץ ילד בן 6 אחרי 151 שעות מתחת להריסות הבניין שקרס עליו. בשידורי הטלוויזיה נראו המחלצים מכסים את הילד בשמיכה תרמית ומפנים אותו לאמבולנס. אחד המחלצים המותשים נראה לאחר מכן מסיר את המסכה שלו ושואף שאיפה עמוקה, כשברקע נשמעות צהלות שמחה של נשים שעמדו בסמוך. במקביל, שר הבריאות הטורקי פהרטין קוצ'ה פרסם בטוויטר תיעוד של חילוץ ילדה מההריסות במחוז הטאי. לדבריו החילוץ נעשה גם כן כ-150 שעות לאחר הרעש: "תמיד יש תקווה!", צייץ.
לצד עשרות אלפי המחלצים הטורקים – אנשי כוחות החירום והמוני מתנדבים מקומיים – כאלף אנשי חילוץ מרחבי העולם מסייעים גם הם במאמצים לאיתור ניצולים. הבוקר נשאו פרי גם מאמציו של צוות טורקי-איטלקי, שחילץ בחיים גבר בן 35 אחרי 149 שעות מתחת להריסות באנטקיה. גם החילוץ הזה תועד בטלוויזיה הטורקית, והאיש שחולץ, מוסטפה סריגול, תועד אומר לאחד המחלצים שלו: "תוציאו אותי מפה מהר, יש לי קלאוסטרופוביה!". הוא חולץ ללא פצעים ברורים על גופו, כוסה גם הוא בשמיכה תרמית והועבר לאמבולנס. גם החילוץ הזה עורר התרגשות רבה בקרב כוחות החירום, והם נראו מחבקים זה את זה.
הלילה דווח על חילוצים נוספים, בהם תינוק בן שבעה חודשים בהטאי, ילד ממחוז גזיאנטפ ואישה בת 32 שחולצה מהריסות בבניין בן שמונה קומות שקרס באנטקיה. לפי הדיווחים בטורקיה, מיד עם חילוצה ביקשה האישה, מורה במקצועה ששמה מלטם, לקבל כוס תה. בקרמנמרש תועד צעיר מדבר עם מחלציו מתוך פתח קטנטן בהריסות, כשרק פניו נראות, ולאחר שחולץ על ידי מנוף נראה מניף אגרוף באוויר.
מומחים מזכירים כל העת כי ניצולים אפשר למצוא גם שבוע ויותר אחרי רעידת אדמה, אבל הסיכויים לכך פוחתים כעת דרמטית. כמה ימים אחרי הרעש כבר נותרים לשורדים הקבורים בהריסות רק מעט מאוד כוחות, והם מאבדים את יכולתם לקרוא לעזרה ולתקשר עם המחלצים. בדיוק מהסיבה הזו עברו בסוף השבוע עוד ועוד צוותי חילוץ והצלה להשתמש במצלמות תרמיות בניסיון לזהות סימני חיים מתחת להריסות.
"בוזזים מסתובבים עם סכינים": הצבא מגן על המחלצים
על פעולות החילוץ מעיבים דיווחים על מעשי ביזה ואלימות באזור האסון הנרחב בדרום טורקיה. אחרי שאתמול הודיעו ארגוני סיוע מגרמניה ואוסטריה על השעיית מאמצי החילוץ של אנשיהם בעקבות עימותים שפרצו בהטאי – עימותים שהנסיבות שלהם טרם ברורות – במהלך הלילה דווח כי הם חידשו את הפעילות תחת הגנת הצבא הטורקי. העימותים ומעשי הביזה מגיעים על רקע המשבר ההומניטרי הנרחב שפרץ באזור, עם מיליוני עקורים שאיבדו את בתיהם, כשהמונים מתלוננים גם על סיוע מועט מדי מצד השלטונות, הן במזון והן בהענקת מקלט – בעיצומו של החורף הקפוא.
רבים גם זועמים על מה שנתפס בעיניהם כמבצע חילוץ איטי מדי של קרוביהם הלכודים בהריסות, ומנהל ארגון הסיוע הגרמני ISAR, סטיבן באייר, אמר אמש: "אפשר לראות את הצער מפנה אט-אט את מקומו לזעם". גיזם, מחלצת מקומית שפועלת באנטקיה, אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס כי ראתה במו עיניה אנשים מבצעים מעשי ביזה: "לא יכולנו להתערב יותר מדי, כיוון שרובם נשאו סכינים". בצל הדיווחים הללו הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן הזהיר כי ממשלתו תנקוט יד קשה נגד מי שיהיה מעורב בביזה – והבוקר דיווחה טורקיה כי עצרה בסך הכול 98 חשודים בעבירות שכאלו וכן בחשד למעשי שוד או הונאה של קורבנות.
לפי סוכנות הידיעות הממלכתית "אנדולו", 42 מהחשודים נעצרו במחוז הטאי בחשד שבזזו חפצים ופריטים מהבניינים שניזוקו או קרסו. בדיווח נטען כי כוחות הביטחון תפסו על החשודים שישה אקדחים, שלושה רובים, תכשיטים, כרטיסי אשראי ו-70,000 לירות טורקיות (כ-3,700 דולר). שניים מהאנשים שנעצרו בהטאי חשודים כי התחזו לאנשי סיוע וניסו לשדוד משאיות שהיו עמוסות במזון עבור הניצולים. חשודים נוספים בביזה נעצרו בעוד שבעה מחוזות בדרום טורקיה, ובאיסטנבול נעצרו שישה בחשד שניסו להונות את אחד הקורבנות בשיחות טלפון שקיימו עמו.
במה שנראה כניסיון להשיב לביקורת ולפיה טורקיה לא נערכה כראוי לרעידת אדמה הרסנית באזור מועד לפורענות – ולא אכפה כנדרש את תקנות הבטיחות שנקבעו אחרי האסון של 1999 – ממשלת ארדואן הודיעה הבוקר כי הוציאה צווי מעצר ל-113 בני אדם החשודים במעורבות בבנייה לא בטוחה. אמש כבר דווח ש-12 נעצרו, ובאיסטנבול נעצר קבלן שבניין בן 12 קומות שאותו הקים בהטאי קרס ברעש. הוא נעצר בשעה שעמד לעלות למטוס שימריא מהעיר. סגן נשיא טורקיה פואט אוקטאיי הבטיח לחקור את הטענות להפרות של תקנות הבטיחות בצורה יסודית, והצהיר גם כי משרד המשפטים יפתח יחידה מיוחדת לחקירות הנוגעות למקרי מוות ופציעה בעקבות אסון הרעש.
הביקורת על התנהלות ארדואן – שהאסון עלול לפגוע בו בבחירות שייערכו בטורקיה במאי – גברה בעקבות העדויות על כך שרבים מהמבנים שקרסו נבנו רק לאחרונה, אחרי החלת תקנות בטיחות חדשות בעשור שעבר, והעובדה שממשלתו יזמה בעצמה תוכנית להענקת הכשר חוקי למבנים שהפרו את התקנות, בתמורה לתשלום מצד היזמים. מבקרי ארדואן תוהים גם מה עשתה ממשלתו עם הכספים שנגבו במס מיוחד שהוטל בעקבות רעידת האדמה של 1999, ואשר נועד להגביר את המוכנות לאסונות עתידיים. אנקרה מעולם לא חשפה מה עשתה עם הכספים הללו. בסך הכול, לפי הרשויות הטורקיות 24,921 מבנים קרסו באסון או ניזוקו בצורה קשה, אולם מדובר עדיין בהערכה חלקית המבוססת על בדיקתם של 170,000 מבנים עד כה.
הג'יהאדיסטים בסוריה: "לא ניתן לאסד לנצל את המצב"
מבצע ההצלה נמשך גם בסוריה, אך בעוד בטורקיה הוא מנוהל על-ידי רשות עליונה אחת, הממשלה הטורקית, בסוריה הוא איננו אחיד: בעקבות מלחמת האזרחים שפרצה במדינה בשנת 2011 מחולק שטח סוריה לאזור ענקי בשליטתו של משטר אסד, המהווה את רוב המדינה, ואזור מצומצם יותר, בצפון-מערב המדינה, בשליטתם של המורדים המתנגדים לשלטונו. בשבוע שעבר דווח על קשיים שמערים אסד על העברת הסיוע ההומניטרי לשטחי המורדים, ובמערב האשימו אותו ב"משחקים פוליטיים" על חשבונם של הניצולים, אבל הבוקר דיווח האו"ם שגם ארגון מורדים מרכזי ששולט בצפון-מערב המדינה מערים קשיים משלו.
דובר מטעם סוכנות הסיוע ההומניטרית של האו"ם אמר לרויטרס, מבלי לפרט, כי ישנן "בעיות" עם קבלת אישור להעברת סיוע לאזורים שנמצאים תחת שליטת הארגון הג'יהאדיסטי "תחריר א-שאם". גורם בארגון המורדים הזה אמר לרויטרס כי אנשיו לא יאפשרו העברת משלוחי סיוע מהאזורים שנמצאים תחת שליטת אסד, אבל הוא הדגיש שהסיוע ימשיך לזרום ממעברי הגבול עם טורקיה בצפון. "טורקיה פתחה את כל הדרכים ולא נאפשר למשטר לנצל את המצב ולהציג עצמו כמי שעוזר", אמר אותו גורם, אחרי שבשבוע שעבר אסד הודיע כי יסכים להעברת סיוע משטחו לשטחי המורדים.
באזורי המורדים מכונסים בין השאר כארבעה מיליון פליטים סורים שברחו לשם משאר חלקי סוריה במהלך שנות המלחמה, ועוד לפני הרעידה הם התקיימו בתנאים עלובים, שכללו בתים רעועים, מחסור במזון ומחנות אוהלים שורצי מחלות. גם מחוץ לאזורי האסון נמשכת אי-היציבות הרבה בסוריה, והבוקר דיווח "המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם" על 11 הרוגים במתקפת טרור של דאעש מזרחית לחומס. לא מדובר כאמור באזור של אסון הרעש. לפי הדיווח עוד עשרות נחטפו על ידי אנשי ארגון הטרור, ולא ברור מה עלה בגורלם.
דניאל סלאמה השתתף בהכנת הכתבה