פיקוד המרכז של ארה"ב (CENTCOM) הודיע כי הבוקר (ראשון) פרסמה אונייה של החברה הדנית MAERSK קריאת מצוקה שנייה תוך פחות מ-24 שעות, ודיווחה שהיא מותקפת על-ידי ארבע סירות קטנות של המורדים החות'ים שפועלים בשליחות איראן. הסירות הקטנות ירו לעבר כלי השיט וניסו לעלות עליו - כשצוות האבטחה באונייה השיב באש.
מסוקים אמריקניים נענו לקריאת המצוקה של האונייה - והכוחות החות'ים פתחו לעברם באש. המסוקים השיבו אש מתוך הגנה עצמית, הטביעו שלוש מתוך ארבע הסירות והרגו את הצוותים שהיו עליהן - הסירה הרביעית נמלטה מהאזור. אין נפגעים בקרב צוות האונייה או לוחמי צבא ארה"ב.
2 צפייה בגלריה
ארכיון
ארכיון
ארכיון
(צילום: רויטרס)
הכותרת
הפיראטים של הים האדום
24:30
דובר הכוחות החות'יים יחיא סריע אישר שעשרה לוחמים של המיליציה נהרגו, ואף שלא איים בתגובה ישירה נגד ארה"ב הוא מסר כי אין בכוונת החות'ים להפסיק את מתקפותיהם בים האדום נגד ספינות - כדי להטיל מצור ימי על ישראל.
פיקוד המרכז של צבא ארה"ב הודיע כי אמש בסביבות השעה 19:30 (שעון ישראל) ספינת המכולות בבעלות הדנית, שנושאת דגל של סינגפור, דיווחה כי נפגעה מטיל בדרום הים האדום וביקשה סיוע. נמסר כי המשחתות האמריקניות USS Laboon ו-USS Gravely הגיבו לקריאה והמשחתת Gravely יירטה שני טילים בליסטיים נוספים ששוגרו מאזורים בתימן שבשליטת המורדים החות'ים. "קיבלנו עדכון שהספינה כשירה לשוט ואין דיווחים על פצועים", מסר הצבא האמריקני.
הערב דיווח ה"טיימס" הבריטי כי בריטניה נערכת להצטרף לארה"ב, ואולי למדינה אירופית נוספת, ולתקוף בטילים יעדים של המורדים החות'ים, בים או בתימן עצמה. גורם בממשלה בלונדון אמר לעיתון כי המתקפה המתוכננת עשויה לכלול שימוש במטוסי קרב של חיל האוויר המלכותי או במשחתת הבריטית "דיימונד" שכבר פועלת בים האדום ויירטה מוקדם יותר החודש כטב"ם ששיגרו החות'ים.
חרף הדיווח ב"טיימס", מוקדם יותר היום מסר הבית הלבן כי אין לו כוונה להחריף את העימות מול החות'ים, כך שלא ברור אם המתקפה אכן תצא לפועל. בשבועות האחרונים כבר דווח שוושינגטון שוקלת לתקוף את החות'ים ישירות בעקבות המתקפות שלהם, אבל עד כה היא נמנעה מכך.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן קיווה להציג תגובה בינלאומית נחרצת נגד התקפות החות'ים מתימן על כלי שיט בים האדום, אבל בשבוע שעבר התברר אחרי ההכרזה האמריקנית על כוח רב-לאומי שימנע מהם לפגוע בתעבורה הימית שם, כי רבות מבעלות בריתה של וושינגטון אינן רוצות שיקשרו אותן לכוח הזה – בפומבי או בכלל. שתיים מבעלות הברית האירופיות של ארה"ב שהוזכרו כשותפות למבצע – איטליה וספרד – אף פרסמו הצהרות שבהן נראה כי הן מנסות להרחיק עצמן מהכוח הרב-לאומי.
2 צפייה בגלריה
נתיבי השייט שעוקפים את הים האדום
נתיבי השייט שעוקפים את הים האדום
תימן, הכניסה לים האדום - והעיקוף הנדרש סביב אפריקה בגלל איום הטילים
משרד ההגנה האמריקני הכריז שהכוח המדובר הוא קואליציה הגנתית שבה שותפות יותר מ-20 מדינות, ושנועדה להבטיח שהסחר הימי - בהיקף של מיליארדי דולרים - יוכל להימשך ללא הפרעה. אלא שקרוב לחצי מהמדינות הללו טרם הודו כי הן שותפות לברית או אישרו לארה"ב לחשוף אותן בעצמה. מדובר במדינות שתרומתן לכוח הרב-לאומי נעה בין שליחת ספינות קרב לבין שליחת אנשי צוות בלבד.
הים האדום הוא שער הכניסה של ספינות לתעלת סואץ, שדרכה עוברים כ-12% מהסחר העולמי ושמשמשת נתיב קריטי למעבר סחורות בין אסיה ואירופה. בעקבות התקפות החות'ים החלו חברות ספנות לשנות את נתיבי השיט של ספינותיהן, כך שהן נאלצות להקיף את אפריקה, וכך מתארך הזמן הנדרש מהן להגיע ליעדן, ובהתאם לכך עולים מחירי התובלה והסחורות עצמן. החות'ים מצידם מבטיחים להמשיך לתקוף ספינות כל עוד ישראל תמשיך לתקוף בעזה.
פורסם לראשונה: 11:40, 31.12.23