כביש 4 מנהריה לראש הנקרה לא היה פתוח כך זה למעלה משנה, כמו אתמול (רביעי). נטול סממנים צבאיים כמחסומים של משטרה צבאית שקופלו, או שיירות צבאיות, כמו גם בכביש הצפון הגשום והקודר שעולה מזרחה ומקביל לרכס הסולם החוצץ בין ישראל ללבנון. מעט חיילים נותרו בכניסות לקיבוצים ובמושבים שנושקים ללבנון, בעיקר כדי לשמור מגנבים על בתי התושבים ההרוסים, שעדיין נטושים.
המלחמה נגמרה אתמול בצפון, 220 ק"מ מהיכן שהתחילה לפני שנה וחודשיים, בנגב המערבי. גם אם יירשמו הפרות נוספות ומשמעותיות יותר בימים או בחודשיים הקרובים, "60 ימי המבחן", המצב לא ישוב לקדמותו. עוד חומות בטון הוסרו אתמול בקרבת הגבול, כאיתות זהיר לעשרות אלפי העקורים הישראלים שעדיין פזורים ברחבי המדינה: בשלה העת להתחיל בתיקון ההריסות והחזרה הביתה. ביישובים כמו שלומי, שם חזר חלק גדול מהתושבים עוד לפני הפסקת האש, ובשכונה המערבית החדשה, נראו אתמול טרקטורים שסוללים את כבישי השכונה לרחובות שבהקמה, מתחת לצירי הזיג-זג המבוטנים שבצלע ההר, שמסמנים את המובלעות הישראליות שמעבר לגדר המערכת.
שקט חריג - ושיקום הבסיסים והמכשול בגבול
חלק מהמפקדות הקדמיות של הכוחות שפעלו כאן בחודשיים האחרונים פורקו, ושבו אט-אט למפקדות המקוריות שלהן בבסיסי האם בגליל התחתון. אתמול לא הורגשה תכונה ערה של כוחות צבא בכבישים הסמוכים לגבול, לראשונה זה חודשים ארוכים, מלבד מובילים גדולים עם דחפורי "קאטרפילר" שצה"ל חכר והוצאו אתמול מלבנון. גם השקט הנדיר חרג בנוף, שלא היה כאן בדיוק זה שנה, בימי הפסקת האש בעזה עקב עסקת החטופים. אותה פסטורליה גלילית שהייתה כאן עד ל-8.10 שבה אתמול לגליל.
צה"ל לא חוסך בזמן וכבר מתקן, כמו אתמול, נזקים ותשתיות בבסיסי גבול שספגו את מהלומות ה"בורקאן" הכבד של חיזבאללה: כלי הנדסה אזרחיים הכשירו את השטח ליד מחנה החטיבה המרחבית 300 בשומרה, בינות מבנים יבילים ופריכים, שעד לפרוץ למלחמה היו עיקר חדרי המשרדים בבסיס, למכולות המגורים הנוחות מאוד והממוגנות מירי שבהם חיילי המילואים נחים כעת. בכלל, גם אתמול, חרף הפסקת האש, פוזרו עוד ועוד מיגוניות בגליל לקראת תקופה סטטית ומתוחה. מכולות המגורים הדרומיות מפוזרות בערים כמו כרמיאל שבגליל התחתון, שהפכה כך במהלך המלחמה לשדרות או אופקים. בפיקוד העורף יצטרכו להחליט אם לקפל ממנה את החדרים הממוגנים הללו שפוזרו בעיר.
בצה"ל אומרים בשיחות סגורות: "יהיו מחבלי חיזבאללה ליד הגבול, כבר מהזמן הקרוב. מדובר בשיעים שגרו כל חייהם בכפר כילא, במארון א-ראס וביתר הכפרים שנוגעים בישראל. השיעים הללו חוזרים לבתיהם, יישארו 'על אזרחי', וייתכן שגם עם אקדח או קלצ'ניקוב מפורק שהסתירו באדמת גינתם לפני שברחו צפונה"
הצבא יחזיק פה את גדודי המילואים שלו בהיקפים גדולים יחסית גם בחודשים קרובים, אך לא יציף את האתרים, היישובים ושמורות הטבע בטנקים ובאלפי לוחמים: המטרה והתקווה כאן היא לשדר כלפי חוץ את אותה שגרה רגועה ששררה עד ל-8.10. כבר בימים הקרובים, יחלו מהלכים הנדסיים לעיבוי מכשול הגבול עם לבנון, שרובו, מלבד המקטעים המאוימים ביותר, התבסס על גדר חלודה ומיושנת מ-1976 ומערכת גילוי וזיהוי מתקדמת - אך כזו שמאותגרת בצורך לתת כיסוי איסופי מלא, בעיקר בגלל הטופוגרפיה ההררית, שתאתגר את צה"ל גם בשנים הבאות.
בגליל, כמו בנגב המערבי, בצה"ל לא רוצים להבטיח לתושבים הרים וגבעות וציפיות בשמיים: הפסקת האש הושגה בדם, יזע והריסות; בנטישת חבל ארץ; ובחודשים ארוכים וקשים; וכן, איום הפלישה של כוחות רדואן הוסר בפעולה הקרקעית של 6 אוגדות, מאז שהחלה ב-30.9 והגיעה בימים אחרונים לעומק של שמונה עד תשעה ק"מ בשטח הלבנוני - מעבר למתוכנן. ואולם, בצה"ל אומרים - בינתיים בשיחות סגורות - כי יהיו מחבלי חיזבאללה כבר מהזמן הקרוב ליד הגבול: מדובר בשיעים שגרו כל חייהם בכפר כילא ובמארון א-ראס שצופות על מטולה ואביבים, וביתר הכפרים שנוגעים בישראל. השיעים הללו חוזרים לבתיהם, יישארו "על אזרחי", וייתכן שגם עם אקדח או קלצ'ניקוב מפורק שהסתירו באדמת גינתם לפני שברחו צפונה.
12 הגדודים, הפודג'ים המזוודים לעילא והמיומנים של רדואן לפלוש לגליל - זה לא יהיה, ואם יזוהה כמתקרב או נבנה מחדש - יותקף. המחיר: ימים, אולי שעות במקרה הטוב, של הסלמה - מטחים לכרמיאל או לקריות, או "רק" לנהריה, העיר שספגה הכי הרבה אש בשנה האחרונה. כמו בעזה, גם בלבנון צה"ל שבר את צבא הטרור שהוקם בעצימת עין ישראלית מאז תחילת העשור הקודם. ההבדל, שבלבנון מנסה איראן מאתמול לאושש את חיזבאללה, קודם כל מצפון לליטני, בהכשרה ומינוי של מפקדים חדשים לצד עשרות אלפי הרקטות, הטילים, הכטב"מים והמרגמות שנותרו בשטחו, גם מדרום לליטני. "הציבור בישראל חייב להיות נכון לימי קרב בגלל תקיפות אכיפה ואף לחזרה מלאה ללחימה", אמרו בצה"ל. "אנחנו רק ביום הראשון של הפסקת האש ולא בונים על מנגנון האכיפה הבינ"ל שנציגיו כבר נמצאים בקריה, בפיקוד הצפון בצפת ובביירות".
בצה"ל התקשו לענות אמש על השאלה מדוע נותרו חיילים בשטח הלבנוני גם אחרי תחילת הפסקת האש, והאם מדובר בהנחתה של הרגע האחרון מצד הדרג המדיני, נוכח הביקורת הציבורית מראשי רשויות בצפון - שחלקם דרשו הקמת רצועת חיץ בשטח הלבנוני - לצד שיקולים פוליטיים בנראות המהלך שזכה לביקורת בימין. ההסבר הרשמי של צמרת צה"ל: החיילים צריכים לבצע עוד פעולות השלמה הנדסיות בשטח הלבנוני ולמצוא עוד אמצעי לחימה, כחלק מהבנות ההסדרה.
ביקורת בפיקוד הצפון: "עלולים להיות במרחק של ימים מתקרית מתועדת של שריונר בן 19 שמרסס מכונית עם משפחה לבנונית לעיני מצלמות ערביות בשידור חי. זו סיטואציה לא נכונה מבצעית"
כמו כן, בצבא אומרים שהכוחות יאכפו את חסימת הצירים לכפרי ההזנקה צמודי הגבול, לאחר שאלפי לבנונים כבר שבו אתמול לאזור: "יש איסור עליהם לחזור לכפרים הללו ולהיות ליד החיילים. אנחנו אוכפים זאת גם בירי שהרג ופצע אתמול לבנונים וגם במעצרים, חלקם התברר כפעילי חיזבאללה שניסו לברוח מהמסתור שלהם. ההוראות ללוחמים ברורות והם נדרשים לתנועות טקטיות בשטח ולא להישאר רק באותן עמדות".
יחד עם זאת, יש בפיקוד הצפון מי שמותח ביקורת על ההחלטה: "אנחנו עלולים להיות במרחק של ימים מתקרית מתועדת של שריונר בן 19 שמרסס מכונית עם משפחה לבנונית לעיני מצלמות ערביות בשידור חי. זו סיטואציה לא נכונה מבצעית שעלולה לבלבל את הלוחמים, לסכנם ולשחוק את ההישגים שלהם".
בצה"ל יש גם מי שקושר בין סיום המלחמה בצפון לצורך האקוטי ולרגע הנכון להשלים את תחקירי המלחמה: "נגמרו התירוצים והדחיות. יש משבר אמון בין הציבור לדרג הצבאי, שחייב להתנתק מהפוליטיקה ולהיות הופכי לעקשנות של הדרג המדיני לדבוק בכיסאו חרף המחדל. הרמטכ"ל חייב להשלים את תחקירי 7.10 כדי שלקחיהם יהפכו לתוכנית עבודה בצה"ל, ובתום מהלך שכזה - שיימשך מספר שבועות - לממש את נטילת האחריות ולהתפטר יחד עם נושאי אחריות נוספים בצמרת צה"ל, ממח"ט מרחבי באוגדת עזה שעדיין בתפקידו, ועד לאלוף פיקוד דרום. אחרת, הלוי יפוטר בצורה מושפלת על-ידי ממשלה חסרת מעצורים שגם מוכיחה זאת מדי יום. חייב לצאת מסר נכון ודוגמה מופתית מצה"ל כסמן ימני בחברה - בניגוד לדרג הפוליטי".