ראש האופוזיציה יאיר לפיד הציג היום (חמישי) תוכנית מדינית לסיום המלחמה וליצירת "סדר אזורי חדש", בנאומו בכנס "אסטרטגיה של תקווה" של מכון "מתווים", שהתקיים במרכז רבין בתל אביב. תוכניתו מתמקדת בהקמת ועידה אזורית בהשתתפות סעודיה, ארה"ב ומדינות נוספות, וכן הרשות הפלסטינית - שתחתור להגעה להסדרה ולהתמודדות מול איראן.
הוא אמר כי "אין ניצחון בלי מהלך מדיני. הממשלה הנוכחית מאריכה את המלחמה שלא לצורך. בגלל הבעיות הפוליטיות של ראש הממשלה, ובגלל הזיות הסיפוח והחזרה לעזה של האגף המשיחי. המלחמה נמשכת וזה רע למדינת ישראל".
לפיד פתח את דבריו בהתייחסות לצווי המעצר בבית הדין הפלילי בהאג, שהוצאו מוקדם יותר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט: "אני רוצה לנצל את הבמה הזו כדי לגנות אותם. הצווים האלה הם פרס לטרור האיסלאמי ופרס לרוצחי 7 באוקטובר. בעבודה מדינית נכונה אפשר היה למנוע אותם. אני קורא למדינות העולם להודיע שהן לא יכירו בצווים האלה".
הוא אמר: "באופן נדיר, יש היום רעיון מסדר אחד שמארגן את כל הזירות שבהן ישראל מעורבת - הסכם נורמליזציה. בנייה של קואליציה אזורית שלמה שתוכל להוביל סדרה של הסכמים ופעולות בכל הזירות שחשובות לנו". הוא ציין את בחירת דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב כ"הזדמנות למהלך מדיני", בטענה כי "זה ממשל שלא מפחד מיוזמות גדולות".
לדבריו, המהלך המדיני צריך להיפתח בעסקת חטופים, שתכלול הפסקת לחימה ל"תקופת מעבר" של שישה חודשים בעזה, והסדר קבע בלבנון. בתקופת המעבר יוצב בעזה כוח בינלאומי שיכלול את האמירתים, המצרים, המרוקאים וזרוע אזרחית של הרשות הפלסטינית. הכוח הזה יעסוק בחלוקת הסיוע ההומניטרי ובבנייתה מחדש של עזה. במסגרת התוכנית, ישראל תודיע ש"אין לה שום כוונה להתיישב בעזה או להישאר שנים בדרום לבנון, אבל היא שומרת לעצמה את הזכות לפעול בכוח מעבר לגבולה".
כמו כן, בתוך חודש לכל היותר תכונס ועידה אזורית שבה ישתתפו ישראל, ארה"ב, סעודיה, מדינות הסכמי אברהם, ממשלת לבנון והרשות הפלסטינית. היא תוביל להסכם שבו יהיו חמישה רכיבים עיקריים:
1. הסדר בלבנון – חיזבאללה ייסוג אל טווח של 10-9 קילומטרים מגבול ישראל, ובמקומו ייכנסו יחידות של צבא לבנון. בשלב ראשון יועברו לאזור יחידות הצבא שיושבות היום בגבול סוריה, מגובים בכוחות אמריקניים וצרפתיים. בשלב הבא ייבנה צבא ייעודי לדרום לבנון. הוא יהיה חלק מהצבא הלבנוני, אבל חייליו וקציניו יקבלו משכורות גבוהות מן המקובל היום בצבא לבנון - 500 דולר לחודש לחייל, 1,000 דולר לקצין - ויאמנו אותם כוחות בריטיים וצרפתיים שיישבו איתם באזור לתקופה של 24 חודשים. בניית הכוח הצבאי הזה תהיה גם השלב הראשון בהחזרת המשילות ללבנון ועצירת ההשתלטות של חיזבאללה על המדינה.
2. הסדר בעזה – יוקם גוף ניהולי לבניה מחדש של עזה והחזרת המשילות והתושבים לביתם. בראש הגוף הזה תעמוד נציגות שתכלול את סעודיה, והוא יכלול את מצרים ומדינות הסכמי אברהם, את ארה"ב והאיחוד האירופי, וזרוע אזרחית סמלית של הרשות הפלסטינית. הזרוע הזו תעסוק רק בעניינים אזרחיים. תוצב "חומה סינית" בינה לבין רמאללה, ולא תהיה לרשות הפלסטינית גישה לחשבונות הבנק של מינהלת השיקום או יכולת להשפיע על מינויי בכירים.
3. איראן – הקואליציה האזורית תפעל יחד לעצירת ההתקדמות של תוכנית הגרעין האיראנית באמצעים מדיניים או צבאיים, ולעצירת הניסיון האיראני להגיע להגמוניה במזרח התיכון באמצעות כוחות פרוקסי.
4. הנורמליזציה – הוועידה תדון בהעמקת הקשרים הכלכליים והמדיניים עם מדינות הסכמי אברהם כולל סעודיה. היא תעשה את זה לפי המודל שבנינו בפסגת הנגב: ועדות מקצועיות שיובילו השקעות ופיתוח משותף.
5. היפרדות עתידית בין הישראלים לפלסטינים - הוועידה תפרסם הצהרה לפיה כל הצדדים יפעלו ליצירת התנאים לכך, בכפוף לרפורמה משמעותית ברשות הפלסטינים ושמירה על האינטרסים הביטחוניים של ישראל. ישראל תתחייב לא לספח את יהודה ושומרון. הפלשתינים יתחייבו למאבק בטרור ובהסתה.
בנאומו, אמר לפיד כי "הסיבה היחידה שזה לא קורה, היא שהממשלה הנוכחית לא מוכנה לקבל את זה שהרשות הפלסטינית תהיה חלק משום הסכם, גם לא בתצורה הכי מינימליסטית ולא מחייבת. למה? כי סמוטריץ' ובן גביר מתנגדים. הבעיה היא שבלי זה, אף אחד לא יבוא". לדבריו, "ממשלת הימין-על-מלא עובדת גם היום על-מלא עם הרשות. יש ביניהן שיתוף פעולה ביטחוני ומנהלי, יום-יום ושעה-שעה".
הוא הוסיף: "ההתנגדות למעורבות הרשות הפלסטינית בהסדר הסעודי נובעת בעיקר מזה שהם מפחדים ממה יגידו בקבוצות הווטסאפ של הימין. זה טירוף מערכות. בגלל החרדה מכמה סרטונים וכמה ציוצים בבייס, ישראל מונעת מעצמה ניצחון אסטרטגי שיועיל לביטחונה, לכלכלתה ולמעמדה הבינלאומי".
"המטרה - שישראל תהיה בית לאומי לעם היהודי", אמר. "מדינה דמוקרטית רבת עוצמה ומתוחכמת טכנולוגית, שחיה בגבולות בטוחים, עם הסדרים מדיניים יציבים. אזרחיה יהנו משלטון יעיל, שירותים חברתיים, חינוך איכותי, ותחושת ביטחון אישי.
"אנחנו צריכים לבחור בעוצמה של הדמוקרטיה. לצאת מהמלחמה הנוכחית חזקים יותר ביטחונית, מדינית וכלכלית. מדיניות הפעלת הכוח תעבור מהכלה להתקפה, ותמנע התעצמות של ארגוני הטרור על הגבולות שלנו. במקביל נלך להסכם נורמליזציה עם סעודיה, שיוביל לשורת הסדרים אזוריים שיחזקו אותנו מול אויבינו".