ראש העיר קייב דיווח אחר הצהריים (יום ג') על מתקפת טילים רוסית בבירת אוקראינה. קודם לכן נשמעו פיצוצים בבירה. ויטאלי קליצ'קו אמר כי לפחות שלושה בנייני מגורים נפגעו מהירי, ובתיעוד שפורסם בתקשורת המקומית נראים כבאים מכבים אש שהשתוללה באחד מהם. גם צוותים רפואיים הוזעקו לאזורים שנפגעו, ודווח על הרוג אחד לפחות. קליצ'קו הוסיף כי כמה טילים יורטו, וקרא לתושבי קייב למצוא מחסה במקלטים. בהמשך מסר ראש העיר כי במתקפה הרוסית נפגעו גם תשתיות אנרגיה באזור הבירה, וכי לפחות מחצי מתושביה סובלים כעת מהפסקות חשמל.
במקביל למתקפה על קייב נשמעו אזעקות ברחבי אוקראינה, ובהמשך הודיעו רשויות מקומיות ממזרח המדינה ועד מערבה על מתקפות בשטחיהן, כאשר לפי הדיווחים גם בהן נפגעו תשתיות אנרגיה. המתקפות דווחו בין היתר בחרקוב שבמזרח אוקראינה, בלבוב, ברובנו ובחמלינסקי שבמערבה, במיקולאייב שבדרום ובצ'רניהיב שבצפון. במתקפות הללו טרם דווח על נפגעים. במולדובה השכנה דיווחו הרשויות על הפסקת חשמל "מאסיבית" בעקבות המתקפות באוקראינה, אבל הן הדגישו כי הזרם בקווי המתח שם נקטע מטעמי בטיחות בלבד.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• זלנסקי בנאום ניצחון בחרסון: "ממשיכים קדימה"; שר החוץ הרוסי מכחיש שפונה לבי"ח
• "אסון הומניטרי" בחרסון המשוחררת: "רוסיה החריבה תשתיות, אין מים וחשמל"
• לוחמים רוסים במכתב חריג: "אנחנו בשר תותחים לגנרלים"
• ארה"ב הזהירה את זלנסקי: "תראה נכונות למו"מ, שהמערב לא יתחיל להתעייף"
בחיל האוויר האוקראיני מסרו כי במתקפה אחר הצהריים שוגרו לערים ברחבי אוקראינה בסביבות 100 טילים. בכיר בלשכתו של הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי אמר כי בעקבות המתקפות הללו תשתית החשמל במדינה הגיעה למצב "קריטי", וכי על מנת למנוע קריסה שלה יהיה צורך בהפסקות חשמל יזומות. בלשכתו ציינו בשעות הערב כי יותר משבעה מיליון בתים ברחבי אוקראינה נותקו מחשמל. זלנסקי עצמו פרסם בהמשך סרטון שצולם ככל הנראה מלשכתו בקייב, ובו ציין כי זרם החשמל נותק בערים "רבות", אבל הבטיח שהתשתיות ישוקמו: "אנחנו נשרוד".
משה ראובן אסמן, הרב הראשי של קייב, אמר אחר הצהריים ל-ynet: "אנחנו במעין בונקר מתחת לאדמה במרכז העיר קייב – יש כמה נפילות. יש רקטות וטילים שטסים לכיווננו. קיבלנו התרעה שיש עוד הרבה טילים לקייב ולערים אחרות. כמות של טילים כאלה לא היה כבר הרבה זמן ובבת אחת. יש לאוקראינה מערכת כמו כיפת ברזל והיא מצליחה ליירט חלק מהטילים, אבל זה לא כמו ישראל".
המתקפה הרוסית הנרחבת מגיעה ימים אחדים אחרי שבסוף השבוע ספגה מוסקבה השפלה נוספת בשדה הקרב ונאלצה להסיג את כוחותיה מחרסון, עיר בעלת משמעות אסטרטגית וסמלית רבה, והייתה העיר הגדולה הראשונה שרוסיה כבשה עם תחילת הפלישה בפברואר האחרון. בשבועות האחרונים, בצל התבוסות הצבאיות שספגה בחזית עם נסיגה משפילה גם באזור חרקוב, הסלימה מוסקבה את המתקפות שלה נגד תשתיות אזרחיות ברחבי אוקראינה, באמצעות טילים ומל"טים מתאבדים שקיבלה מאיראן, במה שנראה כקמפיין מכוון שמטרתו למרר את חיי העם האוקראיני לקראת בוא החורף וכך להגביר את הלחץ על הממשלה בקייב.
המתקפה היום מתרחשת במקביל לכינוס מנהיגי המדינות החברות בפסגת ה-G-20, ארגון 20 הכלכלות הגדולות בעולם, שרבים מהם גינו את הפלישה הרוסית לאוקראינה. בבוקר, שעות אחדות לפני המתקפות הרוסיות, הוקרן בפסגה נאומו של נשיא אוקראינה זלנסקי, ובו הוא התייחס לשחרור חרסון והבטיח כי המאמץ המלחמתי של צבאו ימשיך במלוא המרץ - במטרה לסלק את הפולשים מארצו: "לא נאפשר לרוסיה להמתין ולבנות מחדש את כוחה, ואז לפתוח בסדרה חדשה של מעשי טרור שיערערו את היציבות הגלובלית", אמר. "אני משוכנע שעכשיו זה הזמן שבו יכולים וחייבים לשים סוף למלחמה ההרסנית של רוסיה".
שיחות שלום? "הטרור ייספק רק בכוח הנשק"
אנדריי ירמאק, ראש הסגל של זלנסקי, אמר כי המתקפות הרוסיות היו בבחינת תגובה לנאומו של הנשיא האוקראיני, אותו תיאר כנאום עוצמתי. בציוץ בטוויטר הוא הוסיף: "האם יש מישהו שחושב ברצינות שהקרמלין באמת רוצה שלום? הוא רוצה צייתנות. אבל בסופו של יום, הטרוריסטים תמיד מפסידים". גם שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה אמר כי במתקפה היום שלחה מוסקבה מסר ברור שאין לה כוונה רצינית לפנות לשלום, כשברקע דיווחים על פנייה אמריקנית לקייב לאותת שהיא מוכנה לחזור למו"מ - על מנת להימנע מתסכול גובר במערב מההשלכות הכלכליות של המלחמה, תסכול שעשוי אולי לפגוע בסיוע הצבאי שמקבלת אוקראינה. "זה מה שיש לרוסיה לומר בסוגיית שיחות השלום", מסר קולבה. "תפסיקו לומר שאוקראינה צריכה קבל אולטימטומים רוסיים! הטרור הזה יכול להיפסק אך ורק באמצעות הכוח של הנשק והעקרונות שלנו".
נאומו של זלנסקי בפסגת ה-G-20, יצוין, הושמע בפני פורום של מנהיגי 19 מדינות בלבד, ללא הנציג הרוסי בפסגה, שר החוץ סרגיי לברוב. מנהיגי ה-G-20 צפויים לעסוק בהרחבה בפגישותיהם השונות בסוגיית המלחמה באוקראינה, ולפי הדיווחים הם דנים בטיוטת הצהרה משותפת שבה יצוין כי "רוב" המדינות החברות בארגון מגנות את הפלישה הרוסית ומזהירות מפני שימוש בנשק גרעיני. לברוב מסר היום כי ההצהרה המתגבשת עברה "פוליטיזציה" על ידי בעלות בריתה של אוקראינה במערב. הכינוס הבינלאומי מספק הזדמנויות נדירות למפגש בין בכירים מרוסיה ובמערב: במפגש סגור של מנהיגי המדינות, שבו השתתף לברוב, דיבר גם ראש ממשלת בריטניה החדש רישי סונאק, והוא קרא לרוסיה "לצאת מאוקראינה" וגינה את "הפלישה הברברית". סונאק מתח גם ביקורת על כך שהנשיא הרוסי ולדימיר פוטין לא הגיע לפסגה: "אולי אם הוא היה מגיע, היינו יכולים לפתור כמה דברים".
בינתיים, מהחזית בדרום אוקראינה מגיעים דיווחים המעידים אולי כך שגם אחרי הנסיגה מחרסון הכוחות הרוסיים טרם ביצרו קו הגנה חדש. מוסקבה, נזכיר, הסיגה את כוחותיה מהעיר חרסון ששוכנת על גדתו המערבית של נהר הדנייפר אל עבר צדו המזרחי של הנהר, והסבירה כי כך תגן בצורה טובה יותר על כוחותיה. אולם היום הודיע הממשל הפרו-רוסי שמינתה מוסקבה באזור הכבוש כי הוא מפנה את עובדיו גם מהעיר נובה קחובקה השוכנת בגדה המזרחית של הנהר. נובה קחובקה היא העיר השנייה בגודלה במחוז חרסון, אחרי העיר חרסון עצמה, והיא שוכנת סמוך לסכר גדול ואסטרטגי בנהר הדנייפר.
ברויטרס דיווחו במקביל כי לפי סרטון שהופץ מעיירה בשם אולשקי, גם היא בגדה המזרחית של הדנייפר, נראה כי החיילים הרוסים נטשו את העמדות שלהם שם. נטליה הומניוק, דוברת מטעם הצבא האוקראיני, אמרה כי מוסקבה ממקמת כעת את כוחותיה במרחק של 15 עד 20 ק"מ מהנהר, על מנת להגן עליהם מפני מתקפות אוקראיניות. היא ציינה כי גם מהמרחק הזה רוסיה תוכל לשגר מתקפות ארטילריות לעבר העיר חרסון, אבל הוסיפה: "יש לנו עם מה לתת לזה תשובה".
בתוך כך, הרשויות במחוז בלגורוד שבמערב רוסיה, הגובל עם אוקראינה, מסרו כי בהפגזות באחת מהעיירות השוכנות סמוך לגבול נהרגו שני בני אדם ונפצעו עוד שלושה. לא נמסרו פרטים נוספים על התקרית. בבלגורוד ובאזורים רוסיים נוספים שסמוכים לאוקראינה דווחו לאורך המלחמה שורה של פיצוצים והפגזות, שמוסקבה האשימה את אוקראינה באחריות להן. בקייב לא לקחו על התקריות הללו אחריות פומבית, אבל תיארו אותן כ"קארמה" על הפלישה לאוקראינה.
איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
פורסם לראשונה: 15:55, 15.11.22