בית המשפט החוקתי במולדובה קבע אחר הצהריים (יום ב') כי המפלגה הפרו-רוסית "שור", אותה מנהיג איש העסקים הישראלי אילן שור, היא מפלגה "לא-חוקתית" והורה לאסור על פעילותה. שור אמנם ברח ממולדובה אחרי שהורשע שם בהונאת ענק, ורק לאחרונה נגזר עליו עונש של 15 שנות מאסר, אבל הוא ממשיך להוביל את פעילותה מישראל, ובחודשים האחרונים עמדה המפלגה מאחורי שורת הפגנות נגד המדיניות הפרו-מערבית של הנשיאה מאיה סנדו.
במערב האשימו את שור ואת מפלגתו בניסיון לערער את היציבות במולדובה ולהחזיר אותה ל"תחום ההשפעה" של מוסקבה, שמחזיקה אלפי חיילים בחבל הבדלני הפרו-רוסי טרנסניסטריה. מולדובה, מדינה קטנה עם ארבעה מיליון תושבים, היא רפובליקה סובייטית לשעבר שהייתה נתונה במשך שנים להשפעה רוסית עמוקה, אבל כעת נשלטת על-ידי נשיאה פרו-אירופית שמבקשת להתקבל לחברות באיחוד האירופי. המתיחות מול מוסקבה גברה משמעותית מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה, שכנתה של מולדובה.
בפברואר השנה האשימה הנשיאה סנדו כי רוסיה רקמה תוכנית להצית בתוך מולדובה הפגנות נגד השלטון במטרה להחליפו בשלטון פרו-רוסי, שיהיה למעשה ממשלת בובות של הקרמלין. היא טענה כי כך מקווה הנשיא ולדימיר פוטין לסכל את הצטרפות מולדובה לאיחוד האירופי ולנצל את שטחה למלחמה נגד אוקראינה. ההפגנות הללו נתמכו כאמור על ידי מפלגת "שור" של איש העסקים שברח לישראל, ובתקשורת במולדובה פורסמו עדויות שמהן עלה לכאורה שהוא משלם למפגינים כדי למחות נגד הממשלה.
שור בן ה-36 ספג כבר באוקטובר אשתקד סנקציות אמריקניות בטענה כי הוא מנסה לערער את היציבות במולדובה. לצד שור הוטלו סנקציות על אשתו, זמרת הפופ שרה לבובנה שור, המוכרת יותר בשם הבמה ז'סמין. היא נחשבת לאחת הזמרות המפורסמות ברוסיה, ואף קיבלה מפוטין תואר כבוד.
שור, תושב קיסריה, נולד בישראל להורים שעלו ממולדובה. המשפחה חזרה לקישינב בתחילת שנות ה-90, כששור היה ילד. בגיל 18 הצטרף לעסק של אביו שפתח רשת של חנויות דיוטי פרי במולדובה. לאחר שאביו נפטר שור ירש את עסקיו והרחיב אותם לתחומים אחרים. שור הוא הבעלים של התאגיד ShorHoldings, שבין אחזקותיו נכללות גם חברת ביטוח ארצית וקבוצת הכדורגל מילסמי. הונו נאמד בעשרות מיליוני דולרים.
שור הוא כאמור גם פוליטיקאי, וכיהן כראש העיר אורחיי בין 2015 ל-2019. גם לאחר שברח מארצו הוא מנהיג את המפלגה הפופוליסטית שלו: רק לאחרונה עוררה סערה אחת מחברות הפרלמנט הבכירות של המפלגה, מרינה טאובר, כשהגיבה בזעם לסנקציות שהטיל עליה האיחוד האירופי וטענה שמדינות אירופה מבצעות "רצח עם חדש נגדי, נגד היהודים ונגד אילן שור". שגריר ישראל במדינה, יואל ליאון, גינה את הדברים וקרא לפעול נגד "כל צורות עיוות והכחשת השואה" – בפרט כאלו שמשמיעים חברי פרלמנט.
אבל למרות הגינוי של השגריר הישראלי לדבריה של חברת הפרלמנט של המפלגה, ישראל עצמה לא נענתה לבקשותיה של קישינב להסגיר לידיה את שור, שנמלט ארצה ב-2019 אחרי שהורשע במעילת הענק – שבמסגרתה נגנבו מיליארד דולר משלושה בנקים במולדובה. באפריל השנה נגזרו עליו בהיעדרו 15 שנות מאסר. שור מכחיש את ההאשמות נגדו. הוא טען כי פסיקת בית המשפט החוקתי אינה חוקית והצהיר כי אין בכוונתו לציית לה.