זן האומיקרון של נגיף הקורונה גורם אולי למחלה קלה יותר מאשר זן הדלתא, כך לפחות לפי אינדיקציות ראשוניות שהגיעו לארגון הבריאות העולמי, אלא שמנגד הוא מתפשט כנראה במהירות גבוהה יותר מזן הדלתא שהיה עד עתה הדומיננטי בעולם, ומומחי הבריאות מזהירים שרק בשל כך הוא עלול להיות מסוכן למדי. האומיקרון ממשיך לפי שעה להתפשט ברחבי תבל, ואחרי שהפך לדומיננטי בגל שחווה דרום אפריקה, שם התגלה לראשונה, כעת גם בבריטניה מזהירים כי הוא בדרך להפוך לזן הנפוץ ביותר בממלכה – בתוך ימים ספורים.
בבריטניה התגלו עד עתה 1,265 מקרים מאומתים של נדבקים באומיקרון. המספרים שם מנזקים במהירות מסחררת: ביום חמישי דיווחו רשויות הבריאות על 249 נדבקים באומיקרון, ואמש כבר דיווחו על 448 נוספים. רוב מקרי ההדבקה האחרונים התרחשו באנגליה, 443. מקרה אחד נרשם אתמול בסקוטלנד ועוד ארבעה בוויילס. מספר הנדבקים היומי הכולל שדווח אמש עמד על 58,194 – הנתון הגבוה ביותר שעליו דיווחה בריטניה מאז 9 בינואר, כלומר שיא של 11 חודשים. עוד 120 חולי קורונה מתו ביממה שעברה.
לפי נתוני הסוכנות הבריטית לביטחון בריאותי (UKHSA), מספר נשאי הזן בבריטניה מכפיל את עצמו כעת בכל 2.5 ימים. בסוכנות הזהירו אמש כי אם המגמות הנוכחיות של התפשטות הזן החדש לא ישתנו, מספר הנדבקים באומקירון בממלכה יגיע ליותר ממיליון עד סוף השנה, כלומר בתוך כשלושה שבועות בלבד. החוקרים הבריטים מעריכים בנוסף שבתוך ימים אחדים, עד אמצע החודש, האומיקרון יהיה אחראי ליותר ממחצית ממקרי ההדבקה בממלכה – ומשמעות הדבר שהוא יהפוך לדומיננטי שם על פני זן הדלתא.
בסוכנות הבריטית פרסמו אמש ממצאים ראשוניים לגבי יעילות החיסונים מול הזן החדש, ולפי העיתון "ניו יורק טיימס" מדובר במחקר הראשון בעולם עד עתה שמסתמך על נתונים מהשטח. החוקרים הבריטים בחנו 581 נדבקים באומיקרון, וקבעו כי בעוד שני חיסונים בלבד של אסטרה-זניקה או של פייזר לא מעניקים הגנה רבה מפני הדבקה תסמינית, חיסון הבוסטר מספק הגנה משמעותית.
לפי הממצאים שהחוקרים פרסמו – והם הדגישו כי מדובר בממצאים ראשוניים בלבד – ארבעה חודשים אחרי קבלת מנת החיסון השנייה של פייזר רמת היעילות שלו עמדה בפני האומיקרון על 35% בלבד, ירידה משמעותית ביחס ליעילות הנצפית שלו מול זן הדלתא. אלא שמנת הדחף השלישית מקפיצה לדבריהם את היעילות מול האומיקרון לכ-75%. "לנוכח האופי הראשוני של הממצאים, כל ההערכות נתונות לחוסר וודאות משמעותי – ולפיכך עשויות להשתנות", הדגישו כאמור החוקרים.
אף שלא פרסמו נתונים מדויקים בהקשר הזה, החוקרים ציינו כי בכל הנוגע למניעת מחלה קשה או תמותה – החיסונים צפויים לספק הגנה "משמעותית הרבה יותר" מאשר במניעת הדבקה תסמינית. לפי הממצאים שלהם, זן האומיקרון מידבק כאמור הרבה יותר מאשר זן הדלתא, והסיכויים של מי שנדבק בזן החדש להדביק אנשים אחרים מהתא המשפחתי שלו גבוהים פי שלושה מאשר מי שנדבק בדלתא. במקרה של אדם שהיה במגע קרוב אחר עם הנשא, הסיכויים להדבקה גבוהים בערך פי שניים מאשר במקרה של הדבקה בדלתא.
המומחים קוראים ל"הגבלות נוקשות", השמרנים נגד
ד"ר ניל פרגוסון, אפידמיולוג מהאימפריאל קולג' בלונדון, מעריך כי היתרון המרכזי של האומיקרון על פני זנים אחרים הוא יכולתו – ככל הנראה – לחמוק בצורה כזו או אחרת ממנגנוניה של מערכת החיסון. עם זאת, ב"ניו יורק טיימס" מדגישים כי המודל שפיתח צוות החוקרים של פרגוסון, לצד צוותי חוקרים אחרים בבריטניה, רומז לאפשרות שהאומיקרון פשוט מידבק הרבה יותר מהדלתא, בין 25% ל-50% יותר. "אני חושב שיש כמות משמעותית של חמיקה ממערכת החיסון", אמר פרגוסון. "אבל גם מבחינה מהותית הוא מתפשט הרבה יותר מאשר הדלתא".
במחקר הבריטי שפורסם אמש לא נמסרו נתונים לגבי מסוכנותו של האומיקרון, אך החוקרים מזהירים כי גם אם האינדיקציות הראשוניות בנוגע לכך שהוא גורם למחלה קלה יותר נכונות – הוא עדיין מסוכן מאוד לנוכח ההתפשטות המהירה שלו. ד"ר פרגוסון מציין כי לפי המודל של החוקרים, בשיא גל האומיקרון שחווה כעת בריטניה מספר המאושפזים עלול להגיע ל-5,000 בכל יום, נתון שמעולם לא נצפה בממלכה מאז פרוץ המגפה.
בעקבות הזינוק בתחלואה הודיע ביום רביעי האחרון ראש הממשלה בוריס ג'ונסון על הידוק הגבלות הקורונה באזור אנגליה. במסגרת הנהלים החדשים קרא ג'ונסון לתושבים לעבוד מהבית, והכריז שמסכות הם יידרשו כעת לעטות במקומות ציבוריים כמו בתי קולנוע ותיאטראות. כדי להיכנס למועדונים ומקומות התקהלות אחרים תידרש הצגת תו ירוק. מנגד קבע ג'ונסון שאין צורך לבטל את מסיבות חג המולד או לסגור את המועדונים. הצבעה על הצעדים צפויה בפרלמנט בשבוע הבא.
ג'ונסון הסביר כי מכיוון שזן האומיקרון הולך ומתפשט במהירות, אין ברירה אלא לעבור לתוכנית ב', תוך האצת מבצע חיסוני הבוסטר. ההגבלות שעליהן הכריז עדיין רחוקות מהסגרים המלאים שנאלץ להטיל בשלבים קודמים של המגפה, אבל מדובר בכל זאת בצעדים החריפים ביותר שנקטה ממשלת בריטניה זה זמן רב.
הממשלה הבריטית, ששמורה לה הסמכות להטיל הגבלות על אזור אנגליה, אבל לא על סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד, הקובעות את הנהלים שלהן לעצמן, הסירה את רוב הגבלות הקורונה באנגליה ביולי הודות למבצע החיסונים המהיר שניהלה, והיא הבטיחה אז להימנע מהטלת סגרים מלאים נוספים. עם זאת, היא הותירה כל העת את האפשרות לעבור לתוכנית ב', זו של הגבלות נוקשות מאוד שאינן סגר.
הצעדים החריפים שנוקטת ממשלת בריטניה כעת צפויים לפגוע בבעלי מסעדות, בתי קפה וחנויות, שחיכו נואשות לתקופת המסחר התוססת-בדרך-כלל של חג המולד כדי לשקם את עסקיהם. גם בתוך מפלגתו של השמרנית של ג'ונסון יש רבים הכועסים על ההגבלות החדשות, ומביעים חשש מההשלכות שיהיו להן על כלכלת בריטניה, שאשתקד ספגה התכווצות היסטורית, של 10%. בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי עשרות מחוקקים ממפלגתו של ג'ונסון צפויים "למרוד" בו ולהצביע נגד ההגבלות החדשות, כאשר יעלו בשבוע הבא להצבעה בפרלמנט.
אלא שבצל הנתונים המדאיגים מהתפשטות האומיקרון, מומחי בריאות בממלכה סבורים כי אותן הגבלות לא מספקות כלל – ולא ימנעו את התפשטותו המהירה. ב"גרדיאן" הבריטי נחשפו אמש מסמכים שהוגשו לשר הבריאות סג'יד ג'ביד, ובהם הזהירו אותו המומחים כי ללא הגבלות "נוקשות" ברמה הלאומית, לכל הפחות מ-18 בדצמבר, מספר המאושפזים בבריטניה יחצה את השיא שנרשם בחורף הקודם, ויגיע לאותו נתון יומי קיצוני שעליו דיבר ד"ר פרגוסון: 5,000 מאושפזים בכל יום.
שערוריית "מסיבת חג המולד": רוב הבריטים חושבים שג'ונסון שיקר
הגבלות חדשות, תחת מה שמכונה באנגליה "תוכנית ג'", עשויות לכלול דרישות בידוד נוקשות יותר עבור מי שנחשף לנשאי קורונה, דרישה לעטיית מסכות בפאבים וסגירה מוחלטת של בתי מלון ומתחמי אירוח נוספים. עם זאת, גורם בממשלתו של ג'ונסון הבהיר כי לפי שעה אין כוונה להחמרת ההגבלות. אזהרה מפני התפשטות האומיקרון נשמעה גם בסקוטלנד, שם אמרה אמש ראש ממשלתה המקומית, ניקולה סטרג'ן, כי סקוטלנד עלולה להתמודד עם "צונאמי" של הדבקות בזן החדש.
לצד התפרצות האומיקרון, את ג'ונסון מעסיקה בימים אלו – מלבד בתו החדשה שנולדה לו מרעייתו קארי סימונדס – השערורייה שפרצה סביב מסיבת חג המולד שנערכה לפי דיווחים בלשכתו בשנה שעברה, בימים שבהם אנגליה הייתה נתונה בסגר וכינוסים מהסוג הזה היו אסורים. הפרשה צצה רק עתה בעקבות סרטון שהודלף לתקשורת ובו נראים בכירי לשכתו מתבדחים על אותה מסיבה שבה השתתפו לכאורה. אחת מהן, אלגרה סטרטון, ששימשה באותה עת כקצינת העיתונות של ג'ונסון, התפטרה בעקבות הפרשה בדמעות.
ג'ונסון הכחיש כי התקיימה מסיבה שהפרה את הנחיות הקורונה באותה עת, אך בצל הביקורת הרבה שמוטחת בו כעת הוא הורה על חקירה בנוגע לאותה מסיבה, שהתרחשה לכאורה ב-18 בדצמבר אשתקד. אתמול נחשף ב-BBC ובכלי תקשורת בריטיים נוספים כי באותו אירוע השתתף גם ג'ק דויל, יועץ התקשורת הבכיר ביותר של ג'ונסון, שבאותה עת שימש בתפקיד סגן יועץ התקשורת שלו. לפי הדיווחים, דויל נשא שם נאום וחילק פרסים במסגרת חיקוי מבודח של טקס רשמי. החקירה תעסוק גם במסיבה או התקהלות נוספת שהתרחשה בלשכת ג'ונסון באותו חודש, וכן במסיבה שלישית שנערכה אז במשרד החינוך בלונדון. בדיווחים בבריטניה הודגש כי תיתכן גם מעורבות משטרתית בחקירה, אם יימצא שמי מהמעורבים הפר את התקנות.
ג'ונסון סופג כאמור ביקורת נוקבת מצד האופוזיציה שאותה מוביל יו"ר הלייבור קיר סטרמר, אשר טען שג'ונסון שיקר כאשר הכחיש את קיומה של מסיבה שנערכה בניגוד לתקנות. סקר שפרסם אתמול מכון YouGov מעיד על כך שרוב הבריטים סבורים שמסיבה שכזו אכן התרחשה בלשכתו של ג'ונסון – תוך הפרה של הנחיות הסגר בשנה שעברה. 68% מהנשאלים בסקר אמרו שג'ונסון לא דיבר אמת. באותו סקר עלתה גם הלייבור ליתרון ראשון מאז ינואר במדגמים של YouGov, אל מול מפלגתו השמרנית של ג'ונסון: הלייבור עלתה ב-4% מאז הסקר האחרון, שנערך בתחילת החודש, לרמת תמיכה בציבור של 37%. התמיכה בשמרנים ירדה בסקר ב-3%, ועמדה על 33%.