אחרי דחייה של חודשים בעקבות המלחמה, תושבי שדרות ויישובי עוטף עזה ייצאו הבוקר (שלישי) לבחור ראש עיר וראשי מועצות, חברי מליאה ונציגי ועדים לישובים. הבחירות יתקיימו בשדרות, במועצה האזורית חוף אשקלון, שער הנגב, אשכול ושדות נגב. יותר מ-65 אלף בעלי זכות הצבעה יוכלו לממש את זכותם הדמוקרטית ולהצביע ב-117 קלפיות, מתוכן 54 קלפיות נגישות מיוחדות, וכן בקלפיות מיוחדות למפונים שיוצבו בפריסה ארצית.
3 צפייה בגלריה
אלון דוידי ראש העיר שדרות
אלון דוידי ראש העיר שדרות
אלון דוידי ראש העיר שדרות, צפוי להיבחר שוב
(צילום: יובל חן)
מדובר בישובים שחוו על בשרם את מתקפת 7 באוקטובר ובהם התושבים עדיין מנסים לשקם את חייהם, חלקם בבית, אחרים במגורים הזמניים. ובכל זאת, החיים נמשכים ויש גם מתח רב לקראת תוצאות הבחירות. בשדרות צפוי לזכות ראש העיר המכהן אלון דוידי, וגם ברוב הרשויות הנוספות לא צפויות דרמות יוצאות דופן, אבל לפחות ברשות אחת הקרב צמוד ובלתי צפוי: המועצה האזורית שער הנגב, שבתחומה יישובים שהיו במוקד הטבח, כמו למשל קיבוץ כפר עזה וקיבוץ נחל עוז.
לראשות מועצת שער הנגב מתמודדים שלושה מועמדים. הראשונה היא חברת הכנסת לשעבר מ"יש עתיד" ותושבת קיבוץ כפר עזה, נירה שפק, שמביאה איתה הרבה ניסיון וידע ממסדרונות הכנסת והממשלה. שפק הייתה בביתה בכפר עזה ביום הפלישה והובילה יחד עם כוחות הביטחון את חילוץ התושבים תחת אש. המועמד השני הוא יוסי קרן, מ"מ ראש המועצה ותושב קיבוץ ברור חיל, שמכהן בתפקיד מאז שנרצח ראש המועצה הקודם אופיר ליבשטיין ז"ל בכפר עזה. השלישי הוא אורי אפשטיין, תושב כפר עזה גם כן, גיסו של ליבשטיין, שאיבד חמישה מבני משפחתו במתקפה לפני שנה. לאפשטיין ניסיון רב בתחום העסקי. שלושת המועמדים טוענים לכתר והקרב שם צמוד ויצרי.
הבחירות בעוטף עזה מביאות איתן גם פנים חדשות ולא מוכרות. כך למשל במועצה האזורית אשכול, שיישוביה (למשל בארי וניר עוז) היו במוקד הטבח והיא המועצה הגדולה בעוטף - לא מתקיימות בחירות לראשות המועצה, אלא רק לנציגות ועדי הישובים, זאת מאחר ולא היו מועמדים נוספים, למעט מיכל עוזיהו. עוזיהו, תושבת מושב עין הבשור תחליף בתפקיד את ראש המועצה היוצא, גדי ירקוני מקיבוץ נירים, שמסיים 2 קדנציות. עוזיהו מילאה שורה של תפקידים ציבוריים ומשמעותיים ב-20 שנים האחרונות, הקימה וניהלה את המרכז הקהילתי באשכול ואת תחום גיוס הכספים. היא אם לשלושה ילדים, אחת מהן משרתת בצה"ל ושני בנים במכינה קדם צבאית ושנת שירות.
3 צפייה בגלריה
קיבוץ כפר עזה
קיבוץ כפר עזה
כפר עזה אחרי הטבח. "הבחירות הן חלק מהליך התקומה"
(צילום: אופיר יונתן)
מלבד מועמדים חדשים, בבחירות מתמודדים שלושה מועמדים בני 80 - אילני שלמה ושמעיה אליהו מועמדים למליאת מועצת אשכול וכהן צביה מועמדת לוועד מקומי בשדות הנגב. מנגד, יש לא מעט צעירים וצעירות שפניהם לפוליטיקה המקומית. המועמד הצעיר ביותר למועצה/ועד הוא ארד אפיק בן ה-22, שמועמד לוועד מקומי שדות הנגב, והמועמדות הצעירות ביותר באותה קטגוריה הן יפת נועה, מועמדת לוועד מקומי חוף אשקלון, גל מעיין וביטון הדר שמועמדות למועצת העיר שדרות, שלושתן בנות 26.
השלכות המלחמה הפכו את האירוע למאתגר במיוחד שכן חלק מהתושבים לא חזרו כלל לבתיהם, וישנה גם שאלה לגבי מימוש זכות הבחירה לחיילי צה"ל שנמצאים במשימות הרחק מביתם. בהתאם למצב נערכו מספר שינויים ו-4 קלפיות הועתקו לישובים עומר, משמר העמק ושפיים עבור תושבי הישובים המפונים מכיסופים, מנחל עוז ומכפר עזה.
כמו כן, לראשונה בתולדות המדינה, יוצבו שבעה קלפיות בפריסה ארצית בערי המחוזות - תל אביב, חיפה, רמלה, ירושלים, נוף הגליל, באר שבע ובאילת, אליהן יופעל מערך היסעים מיוחד שייצא מהישובים בת ים, אשקלון, נתיבות וגן יבנה לאורך כל שעות ההצבעה משבע בבוקר ועד השעה 22:00 בלילה.
3 צפייה בגלריה
תושבי כפר עזה שניצלו פונו לקיבוץ שפיים
תושבי כפר עזה שניצלו פונו לקיבוץ שפיים
תושבי כפר עזה שפונו לקיבוץ שפיים. קלפי מיוחדת תוצב במקום
(צילום: זוהר שפק)
יום הבחירות שאמור להיות מוגדר כיום שבתון, היה לאחד ממוקדי המחלוקת בין חברי ועדת הפנים למשרד הפנים, לאחר שהאחרון לא רצה בכך. לבסוף ובהתאם לחקיקה הוחלט כי כן יהיה יום שבתון בתחומן של הרשויות המקומיות בהן נערכות הבחירות, וכן לעובדים הרשומים בפנקס הבוחרים של הרשויות המקומיות הללו, גם אם מקום עבודתם נמצא ברשות מקומית אחרת.
באשר ללוחמי צה"ל, באחרונה נשלחה אגרת צה"לית על ידי קצין הבחירות בצה"ל לכלל המשרתים ובה הנחיה לשחרור בעלי זכות ההצבעה לשם מימוש זכותם כפי שפסק בג"ץ, בכפוף לצרכים מבצעיים הנובעים מהמלחמה. בנוסף, יוצבו קלפיות צבאיות בגזרות הלחימה, כדי לאפשר לכלל החיילים לממש את זכותם להצביע.
שר הפנים ח"כ משה ארבל אמר כי "הבחירות ברשויות המקומיות בדרום ביום שלישי הקרוב הן חלק בלתי נפרד מהליך התקומה. מהלך זה יאפשר להמשיך לבנות את הקהילות שנפגעו. כדמוקרטיה חזקה דווקא לאחר המתקפה שנכפתה עלינו חשוב לאפשר לתושבים בדרום לבטא את דעתם, לבחור את המנהיגים שיבנו את עתיד הרשות ויובילו תהליכי שיקום והתחדשות".
עם סגירת הקלפיות בשעה 22:00 תחל ספירת הקולות אך לאור ריבוי המעטפות הכפולות מההצבעות בקלפיות בפריסה הארצית ובריכוזי המפונים ובצה"ל, התוצאות יתפרסמו רק לקראת סוף השבוע. ברשויות שבהן אף אחד מהמועמדים לראשות הרשות לא יקבל יותר מ-40% מהקולות, יתקיים סבב בחירות שני בעוד שבועיים.