משרד החוץ של קטאר הודיע הערב (שבת) כי מאמצי התיווך בין ישראל לחמאס מוקפאים, אך ציין כי "הדיווחים על הפסקתם לא מדויקים". מוקדם יותר הסתייגו בישראל מהדיווחים בסוכנויות הידיעות רויטרס, AP ו-AFP - וטענו כי "ההחלטה הפיכה". נציין כי גם לפי הגורמים הדיפלומטיים ששוחחו עם אותן סוכנויות ידיעות נחשבות, ההחלטה של דוחא היא להפסיק את התיווך - "עד שהצדדים יגלו רצינות במו"מ".
2 צפייה בגלריה
ראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד א-רחמן אאל ת'אני
ראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד א-רחמן אאל ת'אני
ראש ממשלת קטאר מוחמד א-תאני
(צילום: Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)
בהודעת משרד החוץ הקטארי נכתב כי בדוחא הזהירו את הצדדים כבר לפני עשרה ימים בהקפאת המגעים, אם לא יגיעו להסכם. עוד נמסר: "קטאר תחדש את המאמצים עם השותפים כאשר תהיה הרצינות הדרושה לסיום המלחמה. במקרה כזה יעשו כל המאמצים לסיום המלחמה והחזרת החטופים".
בנוסף, נכתב כי קטאר "לא תקבל את התיווך כסיבה לסחיטה, וגם לא את המשך המשא ומתן כדי להצדיק את המשך המלחמה על מנת לשרת מטרות פוליטיות". המשרד הקטארי אף הדגיש את מחויבותה של מדינתו לתמוך בפלסטינים ובהקמת מדינה פלסטינית לפי גבולות 1967 - כשמזרח ירושלים בירתה. הם ציינו בנוסף כי גם הדיווחים בנוגע לגירוש בכירי חמאס אינם מדויקים. "ערוץ זה השיג הפסקת אש בכמה שלבים קודמים ותרם לשמירה על השקט בנובמבר שנה שעברה. יש לקבל מידע ממקורות רשמיים", נטען.
עם זאת, בירושלים טענו - לפני שפורסמה ההודעה של משרד החוץ בדוחא - כי בכירים אכן עודכנו שקטאר, ששימשה כמתווכת בשיחות המו"מ הבלתי-ישירות בין הצדדים יחד עם מצרים וארה"ב ב-13 החודשים האחרונים, דרשה מבכירי ארגון הטרור להסתלק משטח המדינה - לבקשת וושינגטון. גורם ביטחוני אף אמר כי ישראל "קיבלה אינדיקציה" שבקטאר עומדים לגרש את הנהגת חמאס. "נראה שהקטארים מבועתים מטראמפ. הם מבינים שהוא ישנה את הכיוון האמריקני כלפיהם. הם מבינים שהם תומכי טרור. הקטארים חוששים מאוד ורוצים להיראות כמו ילדים טובים", אמר הגורם.
גורמים בארגון הטרור אמרו לכלי תקשורת ערביים, וגם ל-AFP, כי הם לא נדרשו לעזוב עדיין את דוחא. ואולם, בחמאס אכן קיבלו מסר מקטאר שלפיו המשרדים שמשמשים את בכירי הארגון לקראת סגירה, אך אין הדבר אומר שהם יגורשו משטח המדינה - ולכן בפועל חמאס ימשיך לפעול משם.
2 צפייה בגלריה
 תיעוד מהעברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה דרך מעבר 'ארז מערב
 תיעוד מהעברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה דרך מעבר 'ארז מערב
ביידן ונתניהו. לוחצים כבר תקופה ארוכה על קטאר לגרש את חמאס מהמדינה
(צילום: דובר צה"ל, Erin Schaff / Pool via REUTERS, אלכס קולומויסקי)
מקורב לאחד מאותם בכירי חמאס הוסיף בשיחה עם ynet כי "מדובר בדרישה שאליה נענתה קטאר לאחר לחצים מסיביים מצד ארה"ב". למרות הכחשת חמאס, בישראל בירכו על ההחלטה של קטאר "לגרש את מנהיגי חמאס מהמדינה" - אחרי שכבר זמן רב שבירושלים ובוושינגטון לוחצים על דוחא לעשות זאת.

הבקשה האמריקנית מקטאר, בעקבות העמדות הנוקשות של חמאס

במהלך השבועות האחרונים ביקשה ארה"ב מקטאר לגרש את מנהיגי חמאס משטחה, בעקבות סירוב נוסף מצד חמאס ודחיית הצעות להפסקת אש ועסקת חטופים. קטאר הסכימה לדרישה, הודיעה זאת לחמאס לפני כעשרה ימים ועדכנה את ארה"ב בהחלטתה. עם זאת, פרטי הפינוי, כולל מועד היציאה ומקום השהות החדש של מנהיגי הארגון, עדיין לא הוחלטו סופית.
ההחלטה האמריקנית התגבשה מתוך הבנה שחמאס אינו יכול להמשיך לפעול מבירת מדינה שהיא בת ברית או שותפה של ארה"ב. הלחץ שהופעל על קטאר להוציא את חמאס מהמדינה התרחש במקביל להגשת כתבי האישום נגד בכירי הארגון, בהם חאלד משעל שמתגורר בקטאר.
לפי האמריקנים, למרות שקטאר מילאה תפקיד חשוב כמתווכת וסייעה לשחרר לפני כשנה קרוב ל-200 חטופים, חמאס נותר בחודשים האחרונים בעמדות נוקשות ולא ריאליות שמטרתן להבטיח את שליטתו בעזה - עמדה שישראל וארה"ב לא מוכנות לקבל. במקביל, ארה"ב ממשיכה לפעול לשחרור החטופים באמצעות יוזמות שונות, בהן הגברת הלחץ הבינלאומי על חמאס והטלת סנקציות נוספות.
גורם מדיני אמר היום כי "חמאס ארגון טרור רצחני שצריך להיות נרדף בעולם ולא לקבל אכסניה של אירוח בשום מדינה". לדבריו, יש היגיון בכך שקטאר תפסיק לתווך בין הצדדים: "ברגע שהם מגרשים את ראשי חמאס - אין עוד יתרון בתיווך והוא מתייתר".
"ברור היום לכולם שבמו"מ ההחלטות לא מתקבלות על ידי המתווכות, אלא מדובר בהחלטות קשות של ישראל וחמאס, ולכן אין לזה משמעות דרמטית", הוסיף הגורם המדיני. "קטאר ניסתה לתווך ולא היו עסקאות, כך שאין אובדן גדול - חוץ מזה שמנהיגי חמאס גרו במלונות חמישה כוכבים והמשיכו לייצר טרור בציר רשע שמתחבר לאיראן ולחיזבאללה.

"כל שינוי יכול להוציא את העגלה התקועה"

מוקדם יותר, בהצהרת משפחות חטופים מחוץ לקריה, התייחסה עינב צנגאוקר, אמו של החטוף מתן צנגאוקר, לדיווחים על הפסקת התיווך ותהתה: "איך ייתכן שבמקום לנצל את המומנטום (אחרי חיסול סינוואר - מ"ת) ולהתקדם לעסקה, גרמנו לקטארים לנטוש את התיווך? איך ייתכן שמאז חיסול סינוואר לא הונחה עסקה ישראלית? צריך לדרוש תשובות מראש הממשלה".
הצהרת משפחות החטופים בשער בגין
(צילום: עידו ארז )

מלכי שם טוב, אביו של עומר שם טוב, התייחס אף הוא לדיווחים ואמר בשיחה עם ynet כי "בעת הזאת כל שינוי יכול לגרום לשינויים ולהוציא את העגלה התקועה, אז אנחנו נקווה לשינוי חיובי. אני לא חושב שזה אומר שמוותרים על עסקה. עד היום הקטארים לא הובילו לעסקה, למרות שאני חושב שהם היו יכולים לעשות את זה. עכשיו ייתכן שכל המשקל עובר למצרים - ונקווה שהשינוי יוביל לכיוון חיובי".
יהודה כהן, אביו של נמרוד, התייחס לפיטורי שר הביטחון יואב גלנט, ואמר כי "פיטורי שר הביטחון באמצע מלחמה משיקולים פוליטיים הם הפקרות פושעת, שמסכנת עוד יותר את חיי החטופים. פיטורי גלנט הם עוד טרפוד עסקאות שמבצע נתניהו. גלנט דחף לעסקה, אז נתניהו פיטר והזיז את מי שהפריע לו לטרפד. גלנט אמר השבוע לאחר פיטוריו כי ניתן להגיע לעסקת חטופים. זה בר השגה. הוא אמר שישראל תוכל לעמוד במחירים ושצה"ל ידע לגבות ביטחונית.
"האינטרס של מדינת ישראל זה לסיים את המלחמה בעזה ולהחזיר את כל החטופים. יש עסקה בהישג יד, יש מערכת ביטחון שלמה שתומכת בה, יש תמונת ניצחון בעזה, יש חטופים בחיים שנמקים - ויש ראש ממשלה אחד שמטרפד עסקאות וקובר אותם בחיים".