העיתון "ניו יורק טיימס" חשף לפנות בוקר (יום ג') צילומי לוויין חדשים ההודפים את הטענה הרוסית שאוקראינה ביימה את מראות הטבח ברחובות העיירה בוצ'ה הסמוכה לקייב, במסגרת ניסיונה להאשים את הרוסים בפשעי מלחמה. בצל טענותיהם של גורמים ברוסיה שהאוקראינים פיזרו בכוונה גופות ברחובות אחרי נסיגת הצבא הרוסי מציג העיתון צילומי לוויין, שבהם נראות גופות הנרצחים מוטלות ברחובות כבר באמצע החודש שעבר, בזמן שהעיירה הייתה נתונה לכיבוש רוסי.
המלחמה באוקראינה – עדכונים אחרונים:
• בעינינו ראינו: פשעים נגד האנושות | שליחי ynet בזירת הטבח בבוצ'ה
• זלנסקי בבוצ'ה: "נשים נאנסו, ילדים נרצחו. זה רצח עם"
• רוסיה: "לא טבחנו, התמונות מבוימות"; זלנסקי: "הם משמידים אותנו"
• זעזוע במערב מטבח בוצ'ה. אוקראינה: "רוסיה גרועה מדאעש"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
בוצ'ה, נזכיר, הייתה אחד ממעוזי הקרבות בפרברי קייב, והכוחות הרוסיים נסוגו ממנה בסביבות 30 במרץ. אחרי נסיגתם התגלו בעיירה מראות מחרידים: גופותיהם של כ-300 אזרחים נמצאו בה – חלקן פזורות ברחובות כשידיהן או רגליהן קשורות, ואחרות טמונות בקברי אחים מאולתרים. על גופותיהם של חלק מהנרצחים ברחובות בוצ'ה נמצאו סימנים המעידים כי נורו מטווח קרוב. לפי הרשויות בקייב, עד כה פונו מבוצ'ה ומעיירות אחרות באזור הבירה שמהן נסוגו הרוסים 410 גופות של אזרחים.
המראות האיומים מבוצ'ה עוררו זעזוע עולמי, אבל רוסיה מכחישה שהיא אחראית לזוועות. רק אתמול טען שגריר רוסיה באו"ם, וסילי נבנזיה, כי לאומנים אוקראינים הם שביצעו את מעשי ההרג בבוצ'ה וכי בזמן שבו העיירה הייתה נתונה לשליטת הצבא הרוסי "שום אדם לא סבל מאלימות". במסיבת עיתונאים שכינס הציג נבנזיה סרטון מ-31 במרץ שבו מכנה ראש העיר של בוצ'ה את נסיגת הרוסים "ניצחון לצבא האוקראיני" ואינו מזכיר הרג המוני כלשהו, גופות או קברי אחים. השגריר הציג גם סרטונים ששודרו בטלוויזיה האוקראינית ב-2 באפריל ושבהם נראים חיילים אוקראינים נכנסים לבוצ'ה, והדגיש כי בתיעוד הזה לא נראות גופות ברחובות.
אלא שצילומים של חברת הלוויין Maxar ובדיקות שערכו אנשי "ניו יורק טיימס" מפריכים את דבריו, ומעלים שהרג האזרחים שגופותיהם נמצאו בימים האחרונים ברחובות אירע כבר באמצע החודש שעבר, ושרבים מהאזרחים האלה נהרגו לפני יותר משלושה שבועות. צילומי הלוויין מתעדים את שהתחולל ברחוב יבלונסקה, שבו תועדו רבים מהמראות שהחרידו השבוע את העולם. בסרטון שצולם שם ב-1 באפריל, אחרי נסיגת הרוסים, תועדו פזורות ברחוב שלל גופות, וכעת מתברר כי לפחות 11 מהגופות הללו נראות מוטלות שם כבר בצילום לוויין מ-11 במרץ: בצילומים מאותה העת נראים עצמים כהים בגודל ובתנוחה זהים לאלה של הגופות שתועדו ברחוב יבלונסקה כשהאוקראינים השתלטו עליו. צילומי הלוויין החדשים תואמים גם סרטון אחר מרחוב יבלונסקה, שבו נראות עוד שלוש גופות, בהן אחת מוטלת ליד אופניים ואחרת ליד מכונית. בצילומים החדשים נראות המכוניות הנטושות וגופה לצד אחת מהן מופיעות לפתע בין 20 במרץ ל-21 במרץ, גם כן בתקופת כיבושה של העיירה על-ידי הרוסים.
למרות צילומי הלוויין, ההכחשות המשיכו להגיע מרוסיה גם הבוקר. נשיא רוסיה לשעבר דמיטרי מדבדב, שמכהן כיום כראש מועצת הביטחון הרוסית ונחשב לאחד האנשים המקורבים ביותר לפוטין, טען כי התמונות מבוצ'ה מזויפות וכי מדובר ב"תעמולה אוקראינית צינית". ויאצ'סלאב וולודין, המכהן כיו"ר הדומה, הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, טען כי מדובר בניסיון ערמומי של המערב להשחיר את שמה של רוסיה: "וושינגטון ובריסל הן התסריטאים והבמאים, ואנשיה של קייב הם השחקנים. אין עובדות – רק שקרים".
זלנסקי: "יום יגיע וכל רוסי יידע את מי רצחו בני עמו"
בנאום מוקלט נוסף שפרסם הלילה הזהיר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי כי בוצ'ה היא רק זירת טבח אחת, וכי מעשי זוועה נוספים צפויים להתגלות בערים ובעיירות ששוחררו מידי הרוסים ושטרם נסרקו, במיוחד בבורודיינקה, פרבר של קייב השוכן כ-25 קילומטרים ממערב לבוצ'ה. "בוצ'ה היא רק עיירה אחת, יישוב אחד מיישובים אוקראיניים רבים שהכוחות הרוסיים הצליחו לכבוש", אמר זלנסקי. "עכשיו יש מידע שלפיו בבורודיינקה וכמה עיירות אוקראיניות משוחררות אחרות מספר הקורבנות שהותירו אחריהם הכובשים עלול להיות גבוה בהרבה".
בנאומו האשים זלנסקי את רוסיה בניסיון לעוות את העובדות סביב הטבח, וטען כי מוסקבה מנהלת כבר כעת מבצע שקרי שמטרתו לפטור את עצמה מאשמה בהרג ההמוני של אזרחים שהיא מבצעת בעיר הנמל מריופול. "הם יקיימו עשרות ראיונות מבוימים, יערכו מחדש הקלטות ויהרגו אנשים במיוחד כדי לגרום לזה להיראות כאילו הם נהרגו על-ידי מישהו אחר", אמר זלנסקי. "סביר להניח שהכובשים ינסו עכשיו לטשטש את עקבות הפשעים שלהם. הם לא עשו זאת בבוצ'ה כשהם נסוגו, אבל באזורים אחרים – זה אפשרי".
הבוקר דיווח מושל מחוז סומי כי צבא אוקראינה מצא שם, באזור שבו שלטו קודם לכן הרוסים, את גופותיהם של לפחות שלושה בני אדם שעברו עינויים. הרוסים נסוגו מהמקום שלשום. אמש נמסר כי בכפר מוטיז'ין שממערב לקייב נמצאו גופותיהם של חמישה אזרחים, בהם ראש הרשות המקומית אולגה סוחנקו, כשידיהם קשורות מאחורי הגב. לפי המשטרה המקומית סוחנקו, בעלה ובנם נחטפו על-ידי הכוחות הרוסיים ב-24 במרץ, ובכיר במשרד הפנים האוקראיני אומר שהם עונו ונרצחו. ראש העיר קייב ויטלי קליצ'קו אמר הבוקר כי מה שראה בסיוריו בעיירות הלוויין הסמוכות לבירה, בהן בוצ'ה, עונה להגדרה של רצח עם נגד האוקראינים.
בנאומו הלילה הזהיר זלנסקי את החיילים הרוסים ואת בכירי המשטר הרוסי כי ארצו והמערב מתעדים היטב את פשעיהם, ויבואו איתם חשבון: "בימינו אנשים כבר לא מוּצאים להורג, אבל כל הפושעים והבוסים שלהם במוסקבה צריכים לזכור – את חייכם תסיימו מאחורי סורג ובריח. במקרה הטוב. השנה היא 2022. יש לנו הרבה יותר כלים מאלה שהיו לנו כדי למצות את הדין עם הנאצים אחרי מלחמת העולם השנייה". על הצנזורה שמטיל הקרמלין ושמונעת מהאזרחים הרוסים לדעת מה באמת מתחולל באוקראינה אמר: "יום יגיע וכל רוסי יגלה מיהם האזרחים שאותם רצחו בני עמו. מי נתן את הפקודות. מי העלים עין ממעשי הרצח. נתעד הכול. נדאג שכל העולם יידע".
זלנסקי שב ודיבר הבוקר במסיבת עיתונאים, ובה אמר כי גם אם המלחמה תסתיים בקרוב, רוסיה עלולה לשוב ולתקוף את אוקראינה בעוד שנתיים, וכדי למנוע זאת ארצו חייבת לקבל ערבויות מהעולם. הוא הצהיר כי אוקראינה של אחרי המלחמה תהפוך למעין "ישראל גדולה", כלשונו, מדינה שבעשר השנים הקרובות תיתן עדיפות עליונה לענייני הביטחון. את מסיבת העיתונאים ניצל זלנסקי גם כדי לתקוף את נשיא הונגריה ויקטור אורבן, איש הימין שרשם שלשום ניצחון אדיר בבחירות בארצו והבטיח כהונה רביעית ברציפות, למרות – ואולי בגלל – יחסיו הטובים עם פוטין וסירובו להחריף את הסנקציות על רוסיה. בנאום הניצחון שלו הזכיר אורבן את זלנסקי כאחד מיריביו של מחנה הימין בהונגריה, והבוקר אמר זלנסקי בתגובה שאורבן פוחד מפוטין ומרוסיה, ושבסופו של דבר יהיה עליו לבחור בין מוסקבה לבין "העולם האחר".
לקראת מתקפה רוסית: אוקראינה תשלח 60 אלף חיילים למזרח
היום ינאם זלנסקי לראשונה בפני מועצת הביטחון של האו"ם, שתתכנס לישיבה מיוחדת בעקבות הטבח בבוצ'ה. המאבק ברוסים נמשך גם בזירות דיפלומטיות אחרות: אמש הודיעה שגרירת ארה"ב באו"ם לינדה תומס-גרינפילד כי וושינגטון מתכוונת להעלות להצבעה את ההצעה להשעות את רוסיה ממועצת זכויות האדם של האו"ם בעקבות פשעי המלחמה שלה באוקראינה. היא מקווה שהצבעה על ההשעיה תתקיים בעצרת הכללית של האו"ם בתוך יומיים. כדי לאשר את ההחלטה תידרש תמיכת שני שלישים מבין החברות שיצביעו "כן" או "לא", כלומר לא יימנעו. להחלטות העצרת הכללית אין תוקף משפטי מחייב, אבל הן נתפסות כמשקפות את דעת הקהל הבינלאומית.
אחרי שאתמול הודיע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי וושינגטון תקדם סנקציות נוספות נגד רוסיה, היום אמרו גורמים באיחוד האירופי כי האיחוד צפוי לאשר סבב סנקציות חדש על ארצו של פוטין כבר מחר. היום המשיכו מדינות באירופה לגרש דיפלומטים רוסים משטחן בטענה כי בפועל מדובר באנשי מודיעין רוסים. אחרי שבשבוע שעבר עשו זאת הולנד, בלגיה ואירלנד, היום הודיעה איטליה על גירוש 30 דיפלומטים רוסים ודנמרק על גירוש 15. בצהריים נמסר כי נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושר החוץ של האיחוד ג'וזפ בורל יגיעו השבוע לקייב לפגישה עם זלנסקי, במה שיהיה ביקור ההזדהות הראשון של בכירים מהאיחוד בקייב מאז תחילת המלחמה.
בינתיים האוקראינים מתכוננים להמשך הקרבות במוקדים הרחוקים מקייב, ומַפנים לשם כוחות. לפני כשבוע וחצי הכריזה רוסיה כי השלימה את "השלב הראשון" בפעולה הצבאית שלה באוקראינה וכי כעת היא תמקד את מאמציה במזרח המדינה, בראש ובראשונה בחבל דונבאס – מעוז המורדים הפרו-רוסים שבחלקו הגדול נתון לשליטתם של הבדלנים תומכי-מוסקבה. ההערכה בקייב היא שרוסיה נערכת למתקפה גדולה סביב דונבאס, וביממה האחרונה נמסר כי אוקראינה מתכוננת לשלוח מזרחה כ-60 אלף חיילי מילואים כדי לסייע להדוף את הרוסים. רבים מהם יישלחו לאזור העיר הנצורה והמופגזת מריופול, שבה גרמו הרוסים לאסון הומניטרי כבד, ולאזור חרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה.
לפי גורמים מערביים, כשני שלישים מהכוחות הרוסיים שחנו באזור קייב נסוגו בימים האחרונים לשטח בלארוס, בעלת בריתה של מוסקבה, וכעת הם יצוידו וייערכו מחדש לקראת שליחתם למזרח אוקראינה. בקייב ובמערב מעריכים כי החלטת רוסיה לזנוח במידת מה את הלחימה במערב אוקראינה ובמרכזה ולמקד את המאמצים במזרח איננה מעשה יזום, אלא תוצאה של ההתנגדות האוקראינית המפתיעה-בעוצמתה, הקשיים הלוגיסטיים והמורליים האדירים שבהם נתקל צבא רוסיה – והעובדה שהרוסים לא הצליחו לכבוש אף לא אחת מהערים הגדולות באוקראינה.
היום פרסמה אוקראינה נתונים חדשים על האבדות של רוסיה במלחמה: לדבריה כ-18,500 חיילים רוסים נהרגו בקרבות. אי אפשר לאמת את הטענה הזו, ורבים מעריכים כי המספר שסיפקו האוקראינים מנופח, אולם גורמים רשמיים בכירים במערב העריכו כבר לפני יותר משבוע שמספר החיילים הרוסים שנהרגו באוקראינה עומד על 7,000 לפחות, ושייתכן כי בפועל הוא אף כפול מכך. רוסיה מצדה הודתה עד כה רשמית ב-1,351 חיילים הרוגים ו-3,825 חיילים פצועים.
בינתיים ממשיך הקרמלין לעשות כל שביכולתו כדי למנוע מאזרחיו להיחשף לדיווחים מהמערב על שמעוללים כוחותיו באוקראינה. הרשויות במוסקבה דורשות כעת מהאנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה להסיר מדפיה חומר על המלחמה באוקראינה שכולל "מידע לא מדויק שיש בו עניין לציבור". הרשויות הרוסיות מאשימות את ויקיפדיה כי היא נותנת במה למידע שקרי על מעשי הרוסים באוקראינה. לפי החוק ברוסיה, הבעלים של מקור אינטרנטי שאינו מוחק מאתרו מידע המוגדר "בלתי-חוקי" כשהרשויות דורשות ממנו לעשות זאת – מסתכן בקנס בגובה של 4 מיליון רובל (48,120.30 דולר).
למרות מאמציו של הקרמלין, נראה כי מידע כלשהו מן המערב בכל זאת מצליח לזרום לתוך רוסיה. ברשתות החברתיות הרוסיות נפוצו בשעות האחרונות תמונותיו של פעיל מחאה שהצטלם באתרים שונים בבירה מוסקבה כשהוא מוטל על הקרקע וידיו כפותות מאחורי גבו – ממש כמו אחד ההרוגים שנצפו בתמונות שהגיעו מבוצ'ה.
פורסם לראשונה: 10:34, 05.04.22