ממונה הקורונה פרופ' סלמאן זרקא יצא נגד עמדת שרת החינוך יפעת שאשא ביטון והבהיר כי כל עוד גל האומיקרון מתפשט בארץ, אין מה לדון בחזרה למתווה ה"כיתה הירוקה" למניעת בידודים. ynet העביר את התדרוך בשידור חי.
בתדרוך שערך בצהריים (שני) אמר ממונה הקורונה כי קצב ההדבקה עלול להוביל לפגיעה במשק ואף לסגירת בתי הספר. "אנחנו רוצים להגן על הילדים ולמנוע את ההדבקה שלהם, במיוחד כי אנחנו לא יודעים את ההשלכות ארוכות הטווח של האורמיקרון".
הוא ציין כי השאיפה היא שהתלמידים ימשיכו בלמידה פרונטלית, אך האומיקרון לא מאפשר זאת. "קצב ההדבקה יביא לידי התלקחות הכיתה. חובתנו הראשונה היא לשמור על בריאות התלמידים לפני שנביא אותם לכיתה". בתשובה לשאלת ynet על דרישותיה של השרה אמר זרקא כי במצב הנוכחי מתווה "הכיתה הירוקה" לא צפוי לחזור.
המאבק באומיקרון - כתבות נוספות
מוקדם יותר אמר השרה שאשא ביטון ל-ynet כי "ביטול הכיתה הירוקה נעוץ בהתנגדות נחרצת של גורמים מקצועיים במשרד הבריאות. ביטול המתווה פוגע בילדים שנשלחים הביתה ובכיתות הנמוכות, ואין שום דבר שמצדיק את הביטול של המתווה". בימים האחרונים ביקשה שרת החינוך לקיים את מודל הכיתה הירוקה לפחות ביישובים צהובים וירוקים שבהם התחלואה נמוכה, אבל בקשתה נדחתה לפי שעה.
"לצערי השיא של גל האומיקרון עוד לפנינו", אמר זרקא בפתח דבריו. "כולנו רואים את הנתונים והעלייה מאוד מהירה. ראינו שהנתונים עולים ומקדם ההדבקה עולה ולצערי העלייה המהירה הזו תביא להרבה מאומתים תוך פרק זמן קצר, מספרים גדולים מאלו שהכרנו בגלים הקודמים. אנחנו מאוד דואגים מלהגיע למצב של הרבה חולים מאושפזים בזמן קצר, בין אם בבתי החולים או בקהילה".
לדבריו, "לצד העלייה המהירה תהיה גם ירידה מהירה תוך מספר שבועות. עד שהגל יירד עלינו לעושת מספר צעדים. כולנו מכירים את התורה על איך אפשר לעבור את הגל ללא תחלואה משמעותית. יעילות החיסון במניעת הדבקה בנגיף החדש איננה מיטבית. היא פחותה לעומת מה שהכרנו בזן הדלתא. החיסון מגן עלינו מפני מחלה קשה וחשוב לקחת בחשבון שאנחנו נמצאים בגל משולב, הדלתא עדיין כאן. הדבר עוד יותר מחדד את כל הפעילות שאנחנו צריכים לעשות כדי למנוע תחלואה, הדבקה ובטח תחלואה קשה. אני מאוד ממליץ לכולם להתחסן ולשפר את המוגנות מפני המחלה".
זרקא ציין כי "הדבר הזה עוד יותר מחדד את כל הפעילות שאנחנו צריכים לעשות כדי למנוע תחלואה, הדבקה ובטח תחלואה קשה. אני מאוד ממליץ לכולם להתחסן ולשפר את המוגנות מפני המחלה. המידע שיש אודות המנה הרביעית הוא מוגבל. הבאנו את זה לדיונים בקרב מומחים רבים ואנחנו חושבים שיש בדבר תוספת הגנה במיוחד לאוכלוסייה בסיכון ובמיוחד משום שאנחנו מכירים את החיסון והוא בטוח. המטרה שלנו היא לאזן בין איתור מהיר של מאומתים ובמיוחד בקבוצות סיכון שנוכל להציע להם את התרופות שיש לנו בישראל ולצד זה לאפשר כמה שיותר חיים, אבל זו שגרת חיים מותאמת לגל הגבוה שבו אנחנו נמצאים".
עם זאת, זרקא דחה את הביקורת על מדיניות הממשלה ואמר: "אין לנו שום מדיניות של הדבקה המונית, ראינו בדרום אפריקה מחלימים מדלתא שנדבקו באומיקרון. אין ביסוס לחסינות עדר".
הוא ציין כי נבחנת אפשרות לערוך בדיקות אנטיגן למי שלא התחסן, במקום בדיקת PCR רגילה, והוסיף: "בכדי שנוכל לעבור את הגל הגבוה והאחר הזה, במחיר יותר נמוך של תחלואה קשה, לצד המשך תפעול המשק הנדרש, כולנו צריכים להבין את תמונת המצב ואחריות אישית וערבות הדדית עוד יותר נדרשות בגל הזה". עם זאת, זרקא אמר כי "יש מצבים שבהם התשובה השלילית איננה נכונה, וחשוב שמי שמקבל תשובה שלילית ישמור על עצמו, בטח אוכלוסיות סיכון".
שר הבריאות ניצן הורוביץ אמר בצהריים כי למרות המספרים הגבוהים של המאומתים, המצב בשליטה ואין מקום לפאניקה, כלשונו. "אנחנו מבינים שתהיה הדבקה גבוהה מאוד, כמו בכל מקום אחר, ולא ניתן למנוע זאת לחלוטין", אמר שר הבריאות, "אבל, אין שום צורך להלך אימים על הציבור. אין ערך לתרחישים אפוקליפטיים שמייצרים חרדה".
במהלך היום נרשמו תורים ארוכים במיוחד במתחמי הבדיקות ברחבי הארץ, אך גם היענות גבוהה מצד הזכאים למנה הרביעית של החיסון. ראש הממשלה נפתלי בנט אמר אתמול כי הוא נערך לשנות את תנאי הסף לבדיקות כדי להוריד במהירות את העומס. "ישראל היא מהמדינות שבודקות הכי הרבה בעולם. קיבלנו הנחיה לתגבר בבדיקות אנטיגן מוסדיות - ויש 146 תחנות אנטיגן בארץ. ברור שגם זה לא יספיק, כי אין מדינה בעולם שיש לה מספיק בדיקות ביחס למגעים. לכן הפתרון לא יהיה רק בהיצע, אלא בצמצום הביקושים. הקריטריונים יהיו מותאמים לאנשים עם יותר סימפטומים ואזרחים בסיכון".
"ההחלטה לחסן התקבלה על פי מיטב השיקולים המקצועיים ולאחר שמשרד הבריאות התייעץ עם מומחים", אמר רה"מ. "יש לנו שכבת הגנה חדשה, והמדיניות של הבוסטרים שמרה היטב על אזרחי ישראל. התמותה בישראל היא מהנמוכות בעולם, וכדי לסבר את האוזן, התמותה בבריטניה גדולה פי 50, בגרמניה פי 100 ובארה"ב פי 130 מבמדינת ישראל - אבל אסור לנו להיות שאננים, ולכן אני קורא לכל מי שזכאי למנה רביעית, ללכת ולהתחסן. מדובר בעיקר על הציבור המבוגר".