ברקע המתיחות ביחסים הדיפלומטיים בין ישראל לסין, שהגיעה לשיא בחוסר התמיכה של בייג'ינג בירושלים מאז 7 באוקטובר, בסוף השבוע נכנס לתפקידו שגריר חדש לסין בישראל, שיאו ג'ון-ג'נג, לאחר שמונה לתפקיד על ידי הנשיא שי ג'ינפינג. השגריר החדש צפוי להגיש את כתב האמנתו לנשיא המדינה יצחק הרצוג בחודש הבא.
השגריר שיאו, בן 54 בעל תואר ד"ר בהיסטוריה מאוניברסיטת פקינג, נמצא בשירות הדיפלומטי של סין זה 25 שנה. הוא החל את דרכו כמזכיר שלישי ושני בשגרירות סין באיראן, עד שנת 2002, לאחר מכן כיהן במטה משרד החוץ העוסק במערב אסיה וצפון אפריקה, שימש כקונסול בטורקיה, במצרים ובתפקידו האחרון - שגריר סין ביוון.
מדובר בדיפלומט מנוסה עם ניסיון עשיר במזרח התיכון. הוא מגיע לישראל באחת התקופות המתוחות ביחסים בין המדינות, וברקע האכזבה הקשה של ישראל מהעובדה שסין מיצבה את עצמה במלחמה כתומכת חמאס. סין לא רק שלא גינתה את אירועי 7 באוקטובר, היא סירבה אפילו לקרוא לשחרורה של נועה ארגמני, שאמה ממוצא סיני.
הסינים גינו את ישראל בכל הזדמנות, והשגריר שלהם באו"ם אף האשים את אותה באובססיה להפציץ מדינות. כמו כן, סין הדירה את עצמה מנמלי ישראל במלחמה. לעומת סין, שהפנתה לישראל כתף קרה, טייוואן הפגינה סולידריות מלאה עם ישראל ואף המחישה זאת בתרומות נדיבות לעורף הישראלי.
סין גם סירבה לשלוח לישראל עובדים נוספים חרף צורך דחוף, אך השאירה בישראל את 20 אלף הפועלים שלה שהמשיכו לעבוד בישראל בזמן המלחמה, דבר שבלעדיו היה מביא לקריסה מוחלטת של ענף הבנייה. בשיחתם בחודש אוקטובר אמר שר החוץ הסיני וואנג יי לשר החוץ דאז ישראל כ"ץ כי הכרחי לממש מיידית הפסקת אש מקיפה וקבועה ברצועת עזה, לשחרר את כל החטופים ולהבטיח גישה הומניטרית ללא הפרעה לעזה.
"ללא קשר למוצא או גזע, חייהם של כל האנשים הם בעלי ערך שווה, והאסון ההומניטרי בעזה אינו יכול להימשך", מסר. כמו כן, הוא ציין כי הקהילה הבינלאומית מקווה לחזור בהקדם האפשרי למסלול של הסדר מדיני המבוסס על פתרון שתי המדינות, במטרה סופית להשיג דו-קיום שבו שתי מדינות, ישראל ופלסטין, יחיו בהרמוניה של שני העמים, יהודים וערבים. זו הדרך הנכונה עבור כל הצדדים, כולל ישראל, להשיג יציבות וביטחון מתמשך, לדבריו.
ואנג יי אמר עוד כי סין מודאגת מאוד מהמצב המתוח בין ישראל לאיראן: "אנו מאמינים שהמשך מלחמה וכאוס באזור אינם אינטרס של אף צד. אנו מקווים שכל הצדדים יפעלו בזהירות כדי למנוע את נפילת המצב למעגל קסמים". עוד אמר יי כי "לסין אין אינטרס בעניינים אזוריים, ומעולם לא הייתה מעורבת בתחרויות גיאופוליטיות. כחברה קבועה במועצת הביטחון של האו"ם, סין תמיד עמדה בצד של השלום, החוק הבינלאומי ובצד העובדות והאמת, ונמשיך למלא תפקיד בונה בקידום התקררות המצב והשבת השקט האזורי".
ואנג יי אמר עוד כי "סין שומרת על המשכיות ויציבות במדיניותה כלפי ישראל, ומוכנה לחדש את החילופים בכל ההיבטים בהקדם האפשרי ככל שהמצב יוקל, כדי לקדם פיתוח בר-קיימא של השותפות החדשנית והמקיפה בין שתי המדינות. יש לקוות שהצד הישראלי ינקוט בצעדים יעילים לשמירה על ביטחון הארגונים והאזרחים הסיניים בישראל".
עם בואו לישראל פרסם השגריר הסיני החדש שיאו ג'ון-ג'נג הצהרה חיובית למדי, שבה התחייב להקדיש את מאמציו לכך שהמודרניזציה הסינית תקבל הדים נוספים ותמשוך עוד חברים בישראל. הוא הוסיף כי ינסה לפתח פרקטיקות חדשות ביחסי סין-ישראל, וציין כי הציב לעצמו דרישות להיות כן ולשמוע את דעת הקהל, תוך מירב המאמצים לשמור על הזכויות הלגיטימיות והאינטרסים שלהם. השגריר הזכיר כי לעם הסיני ולעם היהודי יש היסטוריה עתיקת יומין וציוויליזציה נהדרת. מאז 1992 סין וישראל הקימו יחסים דיפלומטיים ופתחו פרק חדש של חילופי ידידות.
"המצב האזורי הנוכחי מסובך ורגיש עם חששות גוברים של אפקט גלישה. בינתיים, מאמצים לקידום השלום לעולם אינם פוסקים והשלום יתקבל בסופו של דבר. אני רוצה לומר כמה מילים במיוחד למוסדות ולסינים שנמצאים בישראל ולכל החברים שאכפת להם מיחסי סין-ישראל: ביטחון הוא דבר בסיסי. התרחקו מאזורי קונפליקט", מסר השגריר.