שלוש שנים אחרי שנערה בת 16 התלוננה שאנסו אותה עשרות גברים במלון הים האדום באילת, הורשעו בצהריים (רביעי) 10 נאשמים בבית המשפט המחוזי בבאר שבע בעבירות שונות. הצעירה, שהתלוננה בהיותה נערה והיום בת 19, הגיעה לבית המשפט וצפתה בהכרעת הדין בשידור ישיר בחדר פרטי ונפרד. השופטים פנו בתום הדיון לצעירה: "לא נוכל לסיים את ענייננו מבלי לומר מספר מילים למתלוננת שהעידה בפנינו בכנות, באומץ רב ובאופן אותנטי. קולך, שנאלם בחדר 216, נשמע היטב והדהד בין כותלי בית המשפט".
לקריאת הכרעת הדין - לחצו כאן
בית המשפט הרשיע את הנאשמים בכל העבירות שיוחסו להם בכתב האישום, למעט עבירה של אי-מניעת פשע שיוחסה לשניים מהם. שניים מהמעורבים בפרשה מצא בית המשפט אשמים גם בעבירות שעלו מן הראיות, למרות שאלו לא יוחסו להם בכתב האישום.
ארבעה מבין הנאשמים, שני צעירים שהיו אז בני 26 ו-27 ושני נערים שהיו בני 17, נמצאו אשמים באונס בנסיבות מחמירות, של מי שהייתה אז נערה, "בהיותה במצב שמנע ממנה לתת הסכמה חופשית ותוך ניצול מצב זה". הנאשמים הנוספים, כולם קטינים, למעט אחד שהיה בן 19, שלא קיימו עם המתלוננת מגע מיני ישיר אך צפו במתרחש, בין כששהו בתוך החדר ובין כשהציצו לתוכו לאחר שהתגודדו סביבו במסדרון ואף עודדו את חבריהם, נמצאו אשמים בעבירות של סיוע לאינוס, מעשים מגונים או שידול לאינוס, כל אחד לפי חלקו, וגם עבירות אלו בוצעו בנסיבות מחמירות.
"אובדן דרך והתפרקות מכללי מוסר בסיסיים"
בית המשפט סיכם את הכרעת הדין במילים הבאות: "החשיפה לראיות בתיק זה, לתמונות מן המסדרון של הנאשמים מתגודדים סביב החדר וצובאים עליו כאילו מתרחשת שם הצגה, פותחים את הדלת בחדר לא להם, מציצים, מצחקקים, נותנים 'כיפים' זה לזה, נכנסים לחדר והכול כשמה שהם רואים לנגד עיניהם בתוך החדר הוא את המתלוננת שרועה עירומה, כגופה או כפסל ואנשים עושים בה כבשלהם, הדירה שינה מעינינו".
הרכב השופטים בראשות השופטת יעל רז לוי, גילת שלו ואהרון משניות, ציין: "העולה מצפיה בסרטונים המתעדים את המתרחש במסדרון בדקות אלו מטריד ועצוב, ומשקף אובדן דרך של נערים צעירים, והתפרקות מכללי מצפון ומוסר בסיסיים. ההתלהבות, הצחוקים וגילויי ה'כבוד' וההערכה שקיבלו שניים מהנאשמים בעת ולאחר שאנסו את המתלוננת, מלמדים על האווירה הרעילה של ביזוי, זלזול והחפצת המתלוננת, ששררה בחדר ובסביבתו".
השופטים הוסיפו: "לא לילה אחד ולא שניים, התהפכנו על משכבנו במחשבה כיצד יכול להיות שקבוצה של נערים, רובם קטינים כבני 17, תלמידי תיכון, נערים לכאורה נורמטיביים, ינהגו כפי שנהגו - חבורה מבזה, משפילה, מעודדת זה את זה.
"רבות נאמר ונכתב על הקבוצה ועל הכוח החיובי שיכול להיות בקבוצה - מנגד, הכוח של הקבוצה והחיבור בין שתי הקבוצות שהכירו קודם לכן, יצר כוח רב, משחית והרסני, שתוצאותיו הקשות ניכרו בפנינו", ציינו השופטים. "אותו כוח משחית נבנה והתעצם מתוך הלחץ הקבוצתי השלילי, והרצון של כל אחד מהנוכחים במקום להראות שהוא לא שונה, שהוא חלק מהקבוצה, וגם הוא 'גבר'".
השופטים אמרו כי הנאשמים ניסו למצוא צידוק למעשיהם וטענו כי שיש לבחון אותם במשקפיים של "אווירת אילת", "ולמעשה ביקשו שנאמץ את האקסיומה שלכאורה מובנת וברורה לכל, כי מדובר באווירת בילוי, שתייה ופריקת עול שמאפיינת ומותרת במידה מסוימת בחופשה". הם הדגישו כי "באילת לא הכול מותר, אין 'חוק אילת', ו'אווירת חופשה' אינה מהווה הגנה אקס-טריטוריאלית".
לדברי השופטים, "מה שקרה באותו מסדרון בקומה השנייה במלון 'הים האדום' באילת, זו התפרקות מוחלטת מכל הגבולות, ביזוי, החפצה, השפלה ופגיעה בכבוד ובאוטונומיה של המתלוננת. עצוב לחשוב כשרואים את התמונה בכללותה, שאם רק אחד מהנאשמים היה אותו צדיק בסדום, ניתן היה למנוע את המעשים או לפחות לקטוע אותם באיבם".
לפני הכרעת הדין הגיעו כמה עשרות מפגינות לבית המשפט בבאר שבע לתמוך בצעירה. הן קראו לעשיית צדק ונשאו שלטים: "לכל אנס יש שם" ו"מאמינות לך". "אני קוראת לכל נבחרות הציבור, ברמה המקומית והארצית, להוציא את האף מהלשכות שלהן ולגנות את הזוועה שקרתה. הזוועה הזאת מתרחשת על בסיס יומי ואנחנו לא יודעים ויודעות על רוב המקרים", קראה אחת המוחות.
האישום נגד 11 המעורבים: אנסו ונתנו רוח גבית לעבירות
בספטמבר 2020, הגישה הפרקליטות כתבי אישום נגד 11 מעורבים באונס. היא ייחסה עבירת אונס לארבעה מעורבים, בהם תאומים בני 18 שהיו קטינים בעת המעשה ושני צעירים בני 28, איסי רפאילוב ואיליאזיר מאירוב מחדרה. אושר שלמה, כיום בן 20 ממושב נוגה בדרום, הואשם במעשים מגונים ובאי מניעת פשע. בשלב מאוחר יותר הפרקליטות החמירה את כתבי האישום וייחסה לנאשמים אונס בנסיבות מחמירות בצוותא.
יתר המעורבים הואשמו בעבירות סיוע לאונס, אי מניעת פשע ועבירות נוספות. לפי הפרקליטות, בזמן שחבריהם אנסו את הצעירה בזה אחר זה, הם עמדו במקום ונתנו רוח גבית ולגיטימציה למעשה. לאלו שנכנסו לחדר יוחסו גם מעשים מגונים בנסיבות מחמירות. עם אחד הנאשמים, שהיה קטין בזמן האונס, הגיעה הפרקליטות להסדר טיעון ולפיו הוא יורשע במעשה מגונה, ודיון נוסף צפוי להתקיים בעניין הטיעונים לעונשו.
מכתב האישום עלה כי הנערה שתתה לשוכרה בחדר של מכריה, עד כדי כך שחושיה התערפלו והיא לא הייתה מסוגלת לשלוט במעשיה וברצונותיה. בשלב מסוים נכנסו לחדר רפאילוב ומאירוב, שניהם אז בני 27, לאחר שקודם לכן הבחינו בה בבריכת המלון. עוד עולה מהאישום כי הם ניצלו את מצבה ואנסו אותה, ולאחר מכן הצטרפו למתקפה המינית התאומים, שהיו אז בני 17, ואנסו אותה בזה אחר זה. בשל מצבה של הנערה, שלא זוכרת את רוב המקרה, רוב הראיות התבססו על DNA, ממצאים דיגיטליים והודאות הנאשמים.
הנערה העידה במהלך הדיונים, ובחודש מרץ האחרון התראיינה לתוכנית "עובדה". "אני יודעת שאם הם יתחילו לדבר ואני אהיה בשקט, אז מה יגידו? איפה היא בסיפור הזה? למה היא לא מדברת? ובסוף יבואו ויאמינו להם. אז עדיף קודם שיתחילו לשמוע את הצד שלי לפני שישמעו את הצד שלהם", אמרה הנערה בריאיון. על אירועי אותו היום סיפרה: "הייתי רוצה לדעת מה היה ומי היה ומה עשה, זה מעצבן שאת לא יודעת משהו שאת עברת. אבל מצד שני יכול להיות שזה טוב שאני לא יודעת את זה. הראש לא זוכר, אבל הגוף עדיין בטראומה. הגוף זוכר, הראש לא".
אחרי שידור התוכנית ביקשו סנגוריהם של הנאשמים, בהם עורכי הדין אהרון רוזה, אלון דוידוב וניר יסלוביץ, לזמן את הנערה לעדות נוספת, בטענה כי פורסמו חומרי חקירה שלא הגיעו לידיהם וכי הנערה סיפרה דברים בתוכנית שלא שיתפה בעדותה. בית המשפט דחה את בקשתם והודיע על המועד למתן הכרעת הדין.
גזר הדין של אחד הנאשמים, שהיה בן 17 בזמן האונס הקבוצתי, ניתן בחודש ינואר האחרון. שופט בית משפט השלום לנוער אחמד אבו-פריחה החליט שלא להרשיע את הנאשם, לאחר שנכח בחדר לזמן קצר והביט במעשיהם של האחרים - שאנסו את הנערה. הפרקליטות הגישה נגדו כתב אישום בגין מעשה מגונה והגיעה עם סנגורו להסדר טיעון. בית המשפט השית עליו פיצויים של 4,000 לנערה ו-250 שעות שירות למען הזולת.
"סיפור קשה על מקום שבו היו נערים רבים - אבל 0 בני אדם"
התובעת בתיק עו"ד רותם יוחנני הר ציון מפרקליטות מחוז דרום אמרה בתגובה להכרעה: "בת 16 מצאה עצמה שיכורה ועירומה בלי יכולת להסכים או להתנגד. לא היה נאשם אחד שסייע לה או העלה בדעתו לשאול אם היא מסכימה למה שמעוללים לה. הורים, מורים ומורות קחו את פסק הדין הזה ותדברו עם הילדים על מה זו הסכמה. מה אלכוהול עושה להסכמה ועל הכוח המסוכן של חבורה, תדברו איתם על החובה להושטת יד למישהי או מישהו במצוקה - ולא בגלל שהמשפט הפלילי יבוא אתכם לדין".
עו"ד יסלוביץ', שייצג את הנאשם המרכזי רפאילוב התייחס להרשעה, ואמר כי הוא "מכבד את הכרעת הדין שניתנה היום גם אם אני לא מסכים עם התוצאה אליה הגיע בית המשפט. תם ולא נשלם, התיק יגיעו לפתחו של בית המשפט העליון וכולי תקווה ששם התוצאה תהיה שונה בתכלית".
עו"ד רותם טובול, שייצגה את אחד הקטינים שהורשע בסיוע לאונס, מסרה: "מדובר בהכרעת דין תקדימית. אין ספק שיש ללמד חלקים ממנה את בני הנוער בבתי הספר בנוגע לסוגיות המוסריות שעלו מפסק הדין. לעניין שאלת האחריות הפלילית של הקטינים המסייעים, נקרא ונלמד את הכרעת הדין ונפעל בהתאם בהמשך".
אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, התייחסה גם היא להכרעת הדין: "ההרשעה המהדהדת מספרת סיפור קשה על מקום שבו היו גברים ונערים רבים, אבל 0 בני אדם. עכשיו, בית המשפט חייב לגבות את ההחלטה בענישה הולמת לחומרת המעשים. אות הקין צריך לרדוף את האנסים שנים ארוכות, כמו שמעשיהם המתועבים ירדפו את הנפגעת".
סוליציאנו הוסיפה: "אונס הוא מעשה נאלח ומזעזע גם כשהוא מבוצע על ידי אדם אחד, אבל מספר השותפים למעשה, והעובדה שלא נמצא ולו צדיק אחד בסדום שיעצור את הזוועה, היא כתם עצום על החברה הישראלית, שמחייב אותה בחשבון נפש עמוק ובמיוחד על מערכת החינוך שחייבת להתעורר ולהבין שחובתה להשקיע בחינוך למיניות בריאה ולמניעת אלימות מינית".