הסנאט של מקסיקו אישר בצהריים (יום ד') את הרפורמה המשפטית של הנשיא ואיש השמאל הפופוליסטי אנדרס מנואל לופס אוברדור, הקובעת בין השאר כי השופטים לא ימונו על-ידי הרשויות עצמן – אלא ייבחרו בהצבעה על-ידי העם. מדובר בשינוי סדרי עולם שהמבקרים חוששים כי יאיים על שלטון החוק במקסיקו ויפגע קשות בדמוקרטיה שלה ובכלכלתה.
הרפורמה המשפטית אושרה בישיבה מרתונית שנמשכה יותר מ-12 שעות ושנעצרה באמצעה כדי לסלק מאות מפגינים שפרצו לבניין הסנאט עם דגלים, צינורות ושלשלאות, וקראו לעבר המחוקקים "בוגדים" ו"מערכת המשפט לא תיפול". כמה סנאטורים מהאופוזיציה הצטרפו אליהם.
למרות המחאה, מפלגת השלטון "מורנה" ובעלות בריתה הצליחו להשיג את הרוב הדרוש לאישור הרפורמה, שני שלישים מהמחוקקים: 86 הצביעו בעד ו-41 נגד. בכך סולק המכשול העיקרי בדרך לכניסתה של הרפורמה לתוקף: בשבוע שעבר היא אושרה בבית הנבחרים, וכעת היא צריכה לקבל רק עוד את אישורם של 17 מ-32 מושלי מדינות המחוז שמהם מורכבת מקסיקו, אישור שבמפלגת השלטון מעריכים כי לא יתקשו להשיג.
המהפכה המשפטית שקידמה מפלגת השלטון עוררה הפגנות ענק במקסיקו, הובילה לשביתה של עובדים במערכת המשפט וגרמה לטלטלה בשווקים. גם אישור הרפורמה היום בא רק אחרי שעות של מתח ועצבים: את יום הדיונים המכריע החלה מפלגת השלטון כשחסר לה קול אחד להשגת הרוב המוחלט הדרוש, אבל בהמשך היום ערק מחוקק מהאופוזיציה והצביע בעד הרפורמה, ומחוקק אחר נעדר – וכך הובטח הרוב. סביב היעדרו הועלו טענות שהוא נעצר כדי למנוע ממנו להצביע.
הרפורמה היא ניצחון גדול לנשיא אוברדור, שטוען כי היא צעד חיוני כדי להחזיר את היושרה למערכת המשפט המקסיקנית ולוודא שהיא משרתת את העם ולא את האינטרסים של האליטה ושל הפושעים. אוברדור, שידוע בעוינות שלו לגופי פיקוח עצמאיים ובעבר כבר התעלם מפסיקות של בית המשפט ותקף שופטים, טוען כי תוכניתו תחסל את השחיתות משום שהיא תקל להעניש שופטים שאינם עושים את מלאכתם נאמנה.
מבקרי הרפורמה, כמו בישראל, מזהירים מנגד כי היא תרכז כוח רב מדי בידי מפלגת השלטון ועלולה להפוך את מקסיקו לדיקטטורה. לדבריהם אישורה יפגע במערכת האיזונים והבלמים המשטרית, יגרום לפוליטיזציה של מערכת המשפט וימלא אותה בשופטים המוטים לטובת מפלגת השלטון. עוד הם מזהירים כי הרפורמה תאפשר לכל אדם עם תואר ראשון להפוך לשופט ותקל על פוליטיקאים ופושעים להשפיע על השופטים ולהטות את פסקי הדין לטובתם.
הסנאטור אלחנדרו מורנו, מנהיג מפלגת האופוזיציה PRI, אמר היום אחרי אישור המהפכה כי זהו יום עצוב למקסיקו: "הרפורמה אושרה בסנאט באמצעות הטריקים הגרועים ביותר ותחת לחצים ואילוצים שאי אפשר לדמיין". הדאגה מהרפורמה ניכרה גם בשווקים, ומאז הבחירות ביוני שבהן רשמה מפלגת השלטון ניצחון מוחץ איבד המטבע המקסיקני, הפסו, כ-17% מערכו. שותפות הסחר הגדולות ביותר של מקסיקו, ארה"ב וקנדה, הזהירו אותה כי אישור המהפכה המשפטית עלול לפגוע גם בהסכם הסחר בין השלוש ולהשפיע לרעה על ההשקעות במדינה.
הרפורמה שאושרה היום כוללת שלל צעדים, והבולט שבהם הוא ההחלטה שכל השופטים, יותר מ-6,500 מספרם, ובכלל זה שופטים בבית המשפט העליון, ייבחרו בבחירות שבהן יצביע העם. נוסף על כך יופחת מספר השופטים בעליון מ-11 ל-9, כהונתם תקוצר ל-12 שנה ותבוטל הדרישה משופט להיות בן 35 לפחות כדי להתמנות לתפקיד. הוא גם לא יידרש עוד להיות בעל ניסיון של 10 שנים לפחות, אלא של 5 בלבד.
הנשיאה הנבחרת של מקסיקו קלאודיה שיינבאום, בעלת בריתו של הנשיא אוברדור שתושבע לתפקיד ב-2 באוקטובר, תצטרך להתמודד עם השלכות הרפורמה, שעשויה להיות הנושא העיקרי שילווה את חודשי כהונתה הראשונים.