ארצות הברית תעניק לאוסטרליה גישה לטכנולוגיה אמריקנית שתעזור לה לפתח שמונה צוללות גרעיניות, בצעד שעלול להיתפס כפרובוקטיבי מול סין. כך הודיע אמש (רביעי) הנשיא ג'ו ביידן במהלך הכרזה על ברית אסטרטגית וביטחונית חדשה בין ארה"ב, אוסטרליה ובריטניה - ברית AUKUS - בעודו ממשיך לפעול לבניית חזית בינלאומית מול בייג'ינג.
אף שנמנע מלהתייחס לסין בצורה ישירה במהלך נאומו, אין ספק שמדובר בצעד חדש במאבק האמריקני מול ההתעצמות הצבאית והטכנולוגית של סין. "ארה"ב, אוסטרליה ובריטניה הן כבר זמן רב שותפות נאמנות, ומהיום הן יהיו עוד יותר קרובות", אמר ביידן בנאום שנשא מהבית הלבן, בזמן שראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון וראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון הופיעו בשידור וידאו על המסכים שלצדו. "היום אנחנו עושים צעד היסטורי נוסף להעמקת שיתוף הפעולה בין המדינות. כולנו מכירים בצורך להבטיח שלום ויציבות לטווח ארוך באזור האינדו-פסיפי".
היתרון של הצוללות הגרעיניות
צוללת גרעינית היא צוללת שמונעת עם מנוע קיטור על ידי חום המופק מביקוע גרעיני מבוקר, ומשמשת בדרך כלל כצוללת צבאית שנושאת טילים בליסטיים. צוללות שאינן גרעיניות נדרשות לאספקה של חמצן אחת לפרק זמן קצר כדי לאפשר את המשך הבעירה שתפעיל את המנועים, ולשם כך עליהן לצוף ולהישאר בגובה פני הים למשך זמן ארוך יחסית ולהסתכן בחשיפתה.
בניגוד לכך, צוללת גרעינית נדרשת לאספקת חמצן רק לצורך האוויר לצוות, ולכן היא יכולה להישאר בים במשך חודשים ארוכים ואף שנים. זהו גם יתרונה הגדול. "זה יאפשר לאוסטרליה להיות שחקן הרבה יותר מרכזי, מה שיגדיל את היכולות האמריקניות באזור", אמר גורם בממשל בארה"ב.
בארה"ב הבהירו כי שיתוף הפעולה בין שלוש המדינות יסייע לאוסטרליה בפיתוח צוללות גרעיניות בלבד, וכי לאוסטרליה אין שאיפה להשיג נשק גרעיני. "אנחנו לא מדברים על צוללות בעלות נשק גרעיני", הבהיר ביידן. "מדובר בצוללות חמושות שמונעות על ידי כורים גרעיניים. הטכנולוגיה הזו מוכחת, היא בטוחה, וארה"ב ובריטניה משתמשות בה כבר שנים". שלוש המדינות כבר הודיעו לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית על כוונתן.
לפי ההערכות מאחורי המהלך עומד רצונו של ביידן לגייס את המערב ואת השותפות של ארה"ב באסיה לאחד הנושאים שמגדירים את נשיאותו אולי יותר מכל - ההתנגדות לסין, שהפכה להיבט המרכזי במדיניות החוץ שלו, בזמן שגוברים המתחים סביב ים סין הדרומי וטייוואן.
גורמים בארה"ב אמרו כי השותפות החדשה בין המדינות לא נוצרה כדי לאתגר את בייג'ינג באופן ספציפי, וכי הן יקיימו בחודשים הקרובים פגישות בנושאי סייבר, טכנולוגיות מתקדמות והגנה, במטרה להתמודד טוב יותר עם אתגרי הביטחון. "הברית הזו לא מכוונת כלפי מדינה אחת, אלא מיועדת לקידום האינטרסים האסטרטגיים שלנו, שמירה על הסדר הבינלאומי וקידום שלום ויציבות באזור האינדו-פסיפי", אמרו אותם גורמים.
סין: "זו פגיעה בשלום וביציבות. נעקוב מקרוב"
סין כמובן לא אהבה לשמוע על השותפות האסטרטגית החדשה בין המדינות. "שלוש המדינות צריכות להתנער ממנטליות המלחמה הקרה ומהדעות הקדומות שבהן הן מחזיקות", אמר דובר שגרירות סין בוושינגטון, ליו פנגיו. "הן אינן צריכות לבנות גושי הדרה שמכוונים לפגוע באינטרסים של צדדים שלישיים". ממשרד החוץ של סין נמסר: "שלוש המדינות פוגעות בשלום וביציבות האזור. נעקוב מקרוב אחרי המצב".
ביידן טען בנאומו כי הקמת ברית AUKUS הכרחית. "עלינו להיות מסוגלים להתייחס הן לסביבה האסטרטגית הנוכחית באזור והן לאופן בו היא עלולה להתפתח", אמר הנשיא האמריקני. "העתיד של כל אחת מאומותינו, כמו גם של העולם, תלוי בכך שהאזור האינדו-פסיפי יהיה חופשי ופתוח, ושימשיך לפרוח גם בעשורים הבאים. מדובר בהשקעה בכוח הגדול ביותר שלנו - בבריתות שלנו, כך שיתמודדו טוב יותר עם האיומים של היום ושל מחר".
ארה"ב ובריטניה ישלחו צוותים טכניים ואסטרטגיים לאוסטרליה, כשהמטרה היא לפתח תוך 18 חודשים שמונה צוללות גרעיניות שישמשו אותה. גורמים אמריקנים תיארו את המאמץ לסייע לאוסטרליה בפיתוח יכולת גרעינית כצעד נדיר ביותר, שנעשה רק פעם אחת בעבר. אוסטרליה תהיה בסך הכול המדינה השנייה, אחרי בריטניה ב-1958, שתקבל גישה לטכנולוגיה גרעינית אמריקנית רגישה לצורך בניית הצוללות. "העולם שלנו הופך למורכב יותר, במיוחד כאן באזור שלנו", אמר ראש ממשלת אוסטרליה מוריסון. "כדי לעמוד באתגרים אלה, וכדי להבטיח את הבטיחות והיציבות שהאזור שלנו צריך - עלינו כעת לקחת את השותפות בינינו לרמה חדשה".
לא כולם אוהבים את השותפות החדשה בין המדינות, או יותר נכון - את כוונתה של אוסטרליה לפתח צוללות גרעיניות בעזרתה של ארה"ב. ב-2016 חתמה אוסטרליה עם צרפת על עסקה לרכישת צוללות בשווי של 40 מיליארד דולר, וראש ממשלת אוסטרליה הודיע לאחר ההכרזה המשותפת כי הוא מתכוונן לבטל אותה ולהפר את ההסכם, שאושר מחדש על ידי שתי המדינות רק לפני שבועיים.
"ההחלטה לבטל את העסקה מצערת ומנוגדת לרוח שיתוף הפעולה בין המדינות", נמסר מממשלת צרפת. עם זאת, מוריסון הגן על החלטתו: "ההחלטה שקיבלנו לא להמשיך עם הצוללות הרגילות ולצאת לדרך אחרת אינה שינוי בדעה שלנו, כי אם שינוי צורך". מוריסון גם הודיע על רכישת טילי טומהוק מארה"ב - טילי שיוט מתקדמים לטווח ארוך.
שר החוץ הצרפתי: "סכין בגב מאוסטרליה"
צרפת אף העבירה ביקורת על ארה"ב, על כך שלמעשה טרפדה את העסקה. "הבחירה האמריקנית להוציא בעלת ברית ושותפה מברית מובנית עם אוסטרליה, בתקופה שבה אנחנו מתמודדים עם אתגרים חסרי תקדים באזור האינדו-פסיפי, מצביעים על חוסר קוהרנטיות שצרפת יכולה רק להצטער עליה", נכתב בהצהרה שפרסמו שר החוץ ז'אן-איב לה דריאן ושרת ההגנה פלורנס פרלי.
לה דריאן אף השווה את ביידן לקודמו בתפקיד דונלד טראמפ, ואמר בכעס כי "ההחלטה האכזרית, החד-צדדית והבלתי צפויה הזאת מזכירה לי מאוד את מה שטראמפ היה נוהג לעשות". על אוסטרליה אמר: "זה כמו סכין בגב, האמון בינינו נשבר". ביידן ומוריסון אמרו במהלך ההכרזה על הברית כי "צרפת נותרה שותפה מרכזית באזור האינדו-פסיפי".
על פי גורמים בארה"ב, מדובר בצעד הכרחי שישלח מסר של הרגעה למדינות באסיה, על רקע המתחים הגוברים בין ארה"ב לסין, כשכל אחת מהן מנסה להגביל את השפעותיה הגלובליות של האחרת. בשבוע הבא יארח ביידן פסגה של ברית ה-QUAD שבה חברות יפן, אוסטרליה והודו. גם ברית זו נתפסת כדרך של ארה"ב להציג מנהיגות אמריקנית באסיה. ביידן מעוניין לחזק את הקשרים גם עם מנהיגים אסייתים נוספים, וסגניתו קמלה האריס ביקרה בסינגפור ובווייטנאם בסוף החודש שעבר.
בשבוע שעבר קיים ביידן שיחת טלפון בת שעה וחצי עם נשיא סין שי ג'ינפינג, שיחה שהייתה התקשורת הישירה הראשונה בין השניים זה שבעה חודשים. גורמים הגדירו את השיחה "ידידותית" ו"כנה", אך אמרו כי ביידן לא דיבר בה ישירות על הברית האסטרטגית החדשה עם אוסטרליה ובריטניה.
ביידן הכחיש שלשום את הדיווחים כי שי דחה את הזמנתו להיפגש באופן אישי במהלך שיחת הטלפון ביניהם. על פי גורמים בארה"ב, שני המנהיגים עדיין מקווים להיפגש פנים מול פנים, אך הם אינם בטוחים שהיא תתרחש בשולי ועידת ה-G20 בסוף אוקטובר, בעיקר בגלל ששי טרם אישר שיגיע פיזית לפסגה, שתיערך ברומא. הפעם האחרונה שבה שי יצא מסין הייתה לפני פרוץ מגפת הקורונה, לפני יותר משנה וחצי.