חג חנוכה הפך השנה לתקופה של מעשים אנטישמיים מדאיגים ברחבי העולם. בתוך שמונה ימים בלבד התרחשו לפחות עשרה מקרים של פגיעה בקהילות יהודיות ובסמלים יהודיים, שעוררו זעזוע.
בטורונטו שבקנדה חנוכייה גדולה שהוצבה אצל הקהילה היהודית הופלה באלימות. האירוע התרחש בשעות הערב, ובשל הריכוז הגבוה של היהודים התעורר חשש בקרב הקהילה. נציגי העירייה גינו את המעשה והבטיחו לחקור את המקרה.
באוקראינה התרחשו שני מקרים בולטים: בעיר לבוב, חנוכייה ניזוקה במהלך חגיגות, ככל הנראה על-די קבוצת צעירים שנראו מסתובבים באזור. במיקולאייב, נזרק בקבוק תבערה לעבר בית הכנסת המרכזי בזמן חגיגות החנוכה, אך הושגה שליטה מהירה על האש במקום.
חנוכיות הושחתו והופלו בערים מרכזיות בארה"ב
האירועים האנטישמיים בחג הגיעו גם לארה"ב. בעיר ליטל רוק שבמדינת ארקנסו, מפגינים הפריעו להדלקת החנוכייה השנתית. האירוע, שנערך במרכז העיר, נקטע כשקבוצת מפגינים החלה לצעוק ביטויים אנטישמיים ולעורר פרובוקציות. באירוע נכח גם מייק האקבי, מושל לשעבר, כאורח כבוד, שהביע זעזוע מהמקרה.
בלוס אנג'לס, חנוכייה שהוצבה על-ידי בית חב"ד בשכונת שרמן אוקס הופלה וניזוקה. החבלה התרחשה במהלך הלילה, ותועדה במצלמות האבטחה. חברי הקהילה היהודית התאספו מחדש כדי לשקם את החנוכייה ולהמשיך בחגיגות.
גם בניו יורק תועדה חנוכייה שבורה שהושארה ברחוב. המעשה נחשד כמחאה אנטישמית, והמשטרה המקומית פתחה בחקירה. בנוסף, תושבים הביעו דאגה על העלייה במקרי ההשחתה לאחרונה.
הפגנות בלונדון נגד יהודים במהלך החג
באירוע חנוכה בלונדון, מפגין צעק לעבר המשתתפים: "יהודים חוגגים תמיכה בג'נוסייד". האירוע התרחש בזמן הדלקת נרות בכיכר מרכזית בעיר. הרשויות המקומיות נדרשו להתערב, אך לא בוצעו מעצרים במקום. בעיירה מצפון ללונדון הושמדה חנוכייה על-ידי צעירים. האירוע העלה את הצורך בהגברת האבטחה סביב סמלים יהודיים באזורים ציבוריים.
בשכונת גאנטס היל בלונדון, קבוצה של גברים ממוצא אסייתי תקפו מילולית חוגגים יהודים. בעקבות התקרית, בקהילה היהודית המקומית הבינו שיש צורך לתעד מקרים דומים בשביל להבטיח טיפול מצד הרשויות.
בקמפוס אוניברסיטת לונדון הוצבו דגלי פלסטין מאחורי חנוכייה שהונחה במקום על-ידי סטודנטים יהודים. המעשה נתפס כניסיון לעורר פרובוקציה ולפגוע בתחושת הביטחון של הסטודנטים היהודים בקמפוס. הנהלת האוניברסיטה קראה להרגעת הרוחות ולדיאלוג בין הקבוצות.
ד"ר רחלי ברץ, ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית העולמית התייחסה לאירועים. "אנו עדים לגל מדאיג של אירועים אנטישמיים, המכוונים במיוחד נגד חגיגות החנוכה. עשרה מקרים בשמונה ימים, המתפרשים על פני שלוש יבשות, מהווים תמרור אזהרה חמור. התקיפות נגד סמלי החג והטרדת מתפללים מעידות על הסלמה מסוכנת באנטישמיות הגלויה.
"אנו פועלים בשיתוף עם רשויות אכיפת החוק בכל המדינות הרלוונטיות לחקירת האירועים ומיצוי הדין עם האחראים. אנטישמיות אינה רק התקפה על הקהילה היהודית, אלא פגיעה ישירה בערכי זכויות האדם הבסיסיים וביסודות החברה הדמוקרטית. כשאנו נלחמים באנטישמיות, אנו מגינים על הזכות הבסיסית של כל אדם לחיות בכבוד, בחופש ובביטחון, ללא קשר לדתו, מוצאו או אמונותיו", אמרה.
ברץ קראה למנהיגי העולם לנקוט עמדה ברורה נגד אנטישמיות ולפעול בנחישות למיגור תופעות אלו. "זכותם של יהודים לחגוג את חגיהם בבטחה היא זכות בסיסית שאינה ניתנת לערעור. גל האירועים האנטישמיים במהלך חג החנוכה השנה מדגיש את האתגרים שעומדים בפני הקהילות היהודיות ברחבי העולם. על רקע אווירת חג המולד והעלייה במעשי הטרור בשווקים, האנטישמיות ממשיכה להוות איום ממשי שיש להילחם בו באמצעות חינוך, חקיקה ופעילות ציבורית", הדגישה.