יו"ר האופוזיציה ומשפחתו התכנסו אמש (ראשון) בביתו של הסנגור בעז בן צור ברמת גן להתייעצויות קדחתניות על הסדר הטיעון. מקורביו של בנימין נתניהו אמרו כי הפערים במשא ומתן עם היועמ"ש עדיין קיימים - אך עם רצון טוב ניתן יהיה לגשר עליהם בהקדם. מחוץ לביתו של בן צור הפגינו כמה פעילי שמאל שכרזו נגד ההסדר המתגבש: "אם לא היה כלום, למה צריך עסקת טיעון", ו"אם יש עסקה נדע שלא תפרו תיקים".
במקביל, במשרד המשפטים הבהירו כי עד כה, נתניהו עדיין לא פנה באופן רשמי ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בבקשה להיכנס למשא ומתן ולסכם את פרטי העסקה. ל-ynet נודע כי נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק, התקשר לאחרונה למנדלבליט וביקש ממנו לזרז את ההסכמות לעסקה.
עוד לפני שבני משפחת נתניהו עזבו את המקום, המשטרה הרחיקה את המפגינים ואת כלי התקשורת לצד השני של הכביש, והמאבטחים חסמו את הרכב המשפחתי. "הוא פחדן", קראו המוחים והוסיפו: "הון, שלטון, מסריח מקלון".
תום, אחד המפגינים, אמר כי "אסור שנתניהו יצא מזה ללא מחיר אישי. אנחנו יודעים שהוא ימצא את הדרך לשוב אל הפוליטיקה. אנחנו רוצים משפט צדק". מפגינה נוספת הוסיפה: "הבעיה היא שהבן אדם לא מאמין במערכת המשפט, ולא רק זה, הוא אומר שאין כלום אבל עסקת טיעון יש? יש האשמות ובית המשפט צריך לדון בהן. אם זה ימשיך, נלך לשם בכל ערב עד שזה ירד מהפרק".
המגעים להסדר - כתבות נוספות
במשרד המשפטים הבהירו שאם יו"ר האופוזיציה ומנדלבליט יבקשו לסיים את התיקים בהסדר טיעון - נותרו להם שבועיים בלבד, ומדובר בפרק זמן קצר מאוד. לעומת זאת, מקורבי נתניהו טוענים כי קיום העסקה הוא עניין מערכתי שאינו תלוי באדם אחד. למרות המגעים, במערכת המשפט מעריכים שהסדר הטיעון עוד יאותגר בבג"ץ.
בניגוד לשיחות גישוש, פתיחה במו"מ רשמי מחייבת את היועץ המשפטי לממשלה להביא את ההסכמות המסתמנות לצוות המורחב של הפרקליטות שעוסק בתיקי נתניהו, הכולל כ-20 איש ואישה שרובם היו גם שותפים לקבלת ההחלטות מלכתחילה. כל סעיף וסעיף בהסכם ילובן עד תומו, הן מתוך עמידה על עקרונות והן לצורך "הלבשתו" בתוכן משפטי מוקפד.
הצורך בכך כפול: נדרשת הלימה בין פרטי כתב האישום המתוקן שיוגש נגד נתניהו, שיספר "סיפור חדש" ויכלול עבירות מופחתות, ולא פחות מכך - אין ספק בכלל שיוגשו עתירות בבג"ץ נגד ההסדר, ועל הפרקליטות יוטל להגן עליו בבית המשפט העליון.
הבעיות המרכזיות - והסוגיות שכבר הוסכמו
על אף שנושא ההסדר נמצא על סדר היום עוד מהשבוע שעבר, נתניהו, ראוי לציין, עדיין לא הסכים לתנאי הסף שמנדלבליט הציב לצורך ניהול המשא ומתן.
מבחינת היועץ המשפטי לממשלה, על-מנת לחתום על ההסדר נתניהו יצטרך להיות מורשע בעבירות של שחיתות שלטונית. או במילים אחרות, עבירת השוחד בתיק 4000 תרד, ובמקומה יודה נתניהו בשתי עבירות שחיתות אחרות: מרמה והפרת אמונים בתיק 4000 (בזק-וואלה) ובתיק 1000 (המתנות והסיגרים). בתמורה לחתימה, הפרקליטות תוותר על ההעמדה לדין בתיק 2000 (שיחות נתניהו-מוזס).
בסוגיית העונש, מנדלבליט מתעקש על מאסר בפועל לחצי שנה לפחות, ומסכים להמיר את העונש לעבודות שירות.
ובעניין הנושא הבוער ביותר, הקלון, מי שמוסמך להחליט על הטלת קלון על איש ציבור הוא בית המשפט, והפרקליטות צפויה לבקש מהשופטים לקבוע כי במעשיו של נתניהו דבק קלון, ועל כן הוא פסול מהכונה ציבורית למשך שבע שנים כפי שהחוק מחייב. בניגוד לקריאות שנשמעו לאורך היום, אין שום אפשרות לקבוע הסדר מופחת של שנות הקלון. או שיש - או שאין.
היועץ המשפטי לממשלה עומד בינתיים על כך שהעסקה תקבע הטלת "קלון סגור" על נתניהו. פירושו הדבר הוא שנתניהו יסכים במסגרת העסקה שהפרקליטות תטען שנפל קלון במעשיו, ואילו נתניהו לא יטען אחרת. עם זאת, ההערכה היא שאם על כך יקום או ייפול ההסדר, מנדלבליט יכול להסכים שבמקביל לדרישתו להטיל על נתניהו קלון, יו"ר האופוזיציה יוכל לטעון מצדו שאין להטיל עליו קלון. במקרה שכזה, יכריע בית המשפט בין הטענות. ייתכן שבסוגיה זו הפרקליטות תצטרך "לרדת מהעץ", שכן בקרבה קיימים רבים המשוכנעים שבית המשפט יטיל עליו קלון.
וברקע ההסדר עם יו"ר ש"ס אריה דרעי, מנדלבליט מתנגד להסדר שבו נתניהו יחתום במקביל להתפטרות מהכנסת, כדי שלא ייחשב איש ציבור, ובכך יתייתר בינתיים הדיון בשאלת הקלון עד שיבקש לחזור ולהתמודד.
גם שרטוט מחודש של כתב האישום צפוי לעורר מחלוקת, שכן הפרקליטות מעוניינת לשמור על הנרטיב המחמיר שתפגין את הסלידה הציבורית ממעשיו המושחתים לכאורה של נתניהו, ואילו הוא ירצה לשרטט נרטיב מקל יותר.
פורסם לראשונה: 21:07, 16.01.22