כמעט שבוע אחרי שפתחו במתקפת הפתע הגדולה נגד צבאו של בשאר אסד, המורדים בסוריה ממשיכים במסע הכיבושים שלהם והיום (ג') דווח כי השתלטו על ארבע עיירות ליד חמה – וכעת נמצאים 10 ק"מ בלבד מהעיר הרביעית בגודלה במדינה. משטר אסד הודיע מצידו על חיזוק קווי ההגנה שלו באזור, לקראת מתקפת הנגד שהוא מתכנן נגד המורדים, ובמקביל דיווח על קרבות בחזית חדשה – כשלדבריו הכוחות הכורדיים פתחו במתקפה נגדו במחוז דיר א-זור שבצפון-מזרח סוריה.
מתקפת הפתע של המורדים, נזכיר, החלה ביום רביעי האחרון, ממש במקביל לכניסתה לתוקף של הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה בלבנון. מתנגדי אסד, ובראשם הארגון הסוני הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם", שבשנים האחרונות נדחקו למחוז אידליב בצפון-מערב סוריה, הסתערו על מחוז חלב הסמוך וכבשו בו שטחים נרחבים. צבא אסד נאלץ לסגת מעמדותיו, ולראשונה מאז פרוץ מלחמת האזרחים המורדים השתלטו לחלוטין על העיר חלב – העיר השנייה בגודלה במדינה.
המורדים ניצלו את העובדה שבעלי בריתו של אסד היו מוחלשים וטרודים בבעיותיהם שלהם – חיזבאללה הוכה קשות על-ידי ישראל וכך גם המיליציות הפרו-איראניות, וגם רוסיה טרודה במלחמה באוקראינה – והצליחו לתפוס את כוחותיו של אסד לא מוכנים. בתמונות הדרמטיות שהגיעו מסוריה הם נראו משתלטים על בסיסי צבא עם מטוסים, כטב"מים וכלי רכב צבאיים שננטשו. צבא אסד הודיע כי הוא "מתארגן מחדש" לקראת מתקפת-נגד, כשלפי דיווחים לוחמי מיליציות מעיראק כבר החלו אתמול להגיע לסוריה כדי לסייע לו.
מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם, ארגון שמזוהה עם האופוזיציה לאסד ופועל מלונדון, דיווח היום כי הצבא הסורי הצליח אמנם לכבוש מחדש כפר אחד שנפל לידי המורדים במתקפה הראשונית שלהם, באזור חלב, אבל לדבריו המורדים ממשיכים במקביל במסע הכיבושים שלהם בכיוון אחר – דרומה לעבר העיר חמה, שנחשבת לאסטרטגית בשל היותה על אמצע הדרך בין חלב לדמשק. במרכז המעקב דיווחו שהמורדים השתלטו לפנות בוקר על ארבע עיירות באזור הפרברי של חמה – חלפאיה, טייבת אל-אימאם, מרדיס וסורן – וכעת הם נמצאים למעשה 10 ק"מ בלבד מהעיר.
"עימותים אלימים מתחוללים בצפון מחוז חמה", דיווח מרכז המעקב, שנשען בדיווחיו על רשת נרחבת של מקורות בסוריה. לדבריו חילות האוויר של סוריה ורוסיה עורכים באזור עשרות הפצצות. המורדים עצמם טענו כי בקרבות שבהם נכבשו ארבע העיירות הם הרגו 50 מלוחמי המשטר, וצלם של סוכנות הידיעות AFP שנמצא בשטח דיווח כי הבחין הבוקר בעשרות טנקים ורכבים צבאיים אחרים שננטשו בדרך לחמה.
חזית חדשה, מול הכורדים
גם בתקשורת הסורית שמזוהה עם משטר אסד דווח על קרבות עזים באזור ועל הפצצות עוצמתיות. בצהריים דיווחה סוכנות הידיעות הממלכתית "סאנא" כי כוחות המשטר "מחזקים את קווי ההגנה" שלהם באזור הפרברי של חמה לקראת מתקפת הנגד שהם מתכננים. ההודעה הגיעה שעות אחדות אחרי ש"סאנא" דיווחה כי צבא אסד פועל להדוף מתקפה בחזית חדשה, במחוז דיר א-זור, שבה פתחו הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF) – מיליציה שמורכבת ברובה מלוחמים כורדים ושולטת באזורים נרחבים בצפון-מזרח המדינה.
הכוחות הכורדיים, שנתמכים על-ידי ארה"ב, טענו כי כבשו שבעה כפרים באזור, אבל התקשורת הסורית הכחישה זאת. הכפרים המדוברים נמצאים לא הרחק מבסיס שבו שוכנים כוחות צבא אמריקניים, באזור הסמוך לגבול עם עיראק. מרכז המעקב הסורי דיווח גם הוא על "קרבות עזים" בדיר א-זור, בין הכוחות הכורדיים לכוחות המשטר והמיליציות הפרו-איראניות שמסייעות לו, אבל צידד בעמדת התקשורת הסורית והדגיש כי הכורדים לא רשמו עד כה התקדמות. במרכז המעקב האשימו כי ירי ארטילרי שביצעו המיליציות הפרו-איראניות גרם למותם של ילדה קטנה ועוד שלושה אזרחים.
ההפצצות האוויריות של צבאות סוריה ורוסיה נערכות גם במעוז המורדים, באידליב, ושם דווח אתמול על שלושה אזרחים שנהרגו כתוצאה מהפצצה שפגעה בבית חולים. ב"קסדות הלבנות", ארגון של מתנדבי סיוע רפואי והצלה המזוהה עם האופוזיציה, טענו כי שניים מהאזרחים שמתו היו מטופלים ביחידה לטיפול נמרץ וכי מכשירי ההנשמה שלהם נותקו בעקבות התקיפה. באיחוד האירופי, יצוין, כבר גינו את רוסיה בעקבות התקיפות האוויריות שלה והאשימו אותה בפגיעה באזורים מאוכלסים.
רוסיה, כך לפחות לפי דיווחים בלבנון, נערכת כעת להגדיל את הסיוע לצבא אסד. בסוכנות "יוניוז" הלבנונית צוטט מקור ביטחוני סורי, שאמר כי כמה ספינות משא בליווי ספינות קרב רוסיות יצאו היום מנמל טרטוס שבסוריה לכיוון הים השחור, כדי לספק לצבא הסורי את הציוד הדרוש לו ממחסני הצבא הרוסי. זאת, לדברי הגורם הסורי, כחלק מההיערכות ל"קרב השחרור הגדול" בימים הקרובים.
על-פי מרכז המעקב הסורי, מאז תחילת מתקפת הפתע נהרגו בקרבות לפחות 514 בני אדם, בהם 92 אזרחים. האו"ם דיווח אמש כי קרוב ל-50,000 אזרחים נעקרו מבתיהם, באזורי אידליב וחלב, וכי יותר ממחציתם ילדים. אלפים מהפליטים הם כורדים שמנסים כעת לעבור לאזורים שבשליטת כוחות ה-SDF בצפון-מזרח המדינה. הרקע לכך הוא כנראה העובדה שלצד הג'יהאדיסטים מ"הייאת תחריר א-שאם" שמובילים את ההסתערות על כוחות אסד, במתקפה לוקחים חלק גם ארגוני מורדים שנתמכים על-ידי טורקיה – הרואה בכורדים איום ביטחוני.
הנוצרים בחלב חוששים: "אסד רודן, אבל לא רדף אותנו"
בינתיים, בחלב מדווחים על חשש גדול של התושבים מההפצצות הרוסיות והסוריות, וגם על אי-בהירות בכל הנוגע לגורלם תחת השלטון החדש של המורדים. "אנחנו נמצאים באי-ודאות, לא יודעים מה יקרה", סיפר ל-AFP אחד התושבים, שלא מסר את שמו. הוא הדגיש כי הם לא "הוטרדו" על-ידי המורדים, אבל לדבריו כמה מהם דרשו מהילדות שלו לעטות רעלה. "הייאת תחריר א-שאם", נזכיר, הוא ארגון סלפי שמוגדר כארגון טרור על-ידי ארה"ב והאו"ם, והוקם במקור כשלוחה של אל-קאעידה. מנהיגו, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, התנתק מאל-קאעידה ב-2016 ומאז מנסה להציג עצמו כמתון יותר וכמי ששומר לכאורה על זכויותיהם של לא-מוסלמים.
ג'ורג' מנשיאן, פרשן פוליטי יווני-ארמני שנמצא בקשר עם ארמנים בעיר חלב, אמר ל-BBC כי עד כה לא קיבל דיווחים על בעיות שאלו חווים מול הג'יהאדיסטים. "ביום הראשון, לוחם מהייאת תחריר א-שאם דפק על הדלת של שכן ארמני והבטיח לו שהם לא יפגעו בהם", סיפר. "הם אמרו שיכבדו אותם וייתנו להם את כל מה שהם צריכים, כנוצרים וכארמנים".
עם זאת, מנשיאן מדגיש כי הנוצרים בחלב שומרים על חשדנות רבה ולא סומכים על ההבטחות הללו. הוא הזכיר שגם בעבר ארגונים ג'יהאדיסטיים בסוריה ניפקו הבטחות לשמור על לא-מיעוטים, ובהמשך פגעו בהם: "יש תקדימים לכך שמיליציות איסלאמיסטיות לא פוגעות תחילה באף אחד, אבל אחר כך כן מבצעות פשעים נגד מיעוטים. אני מקווה שזה לא יהיה המקרה". הוא הוסיף כי הארמנים בחלב כבר התרגלו לשלטונו של אסד, וכי למרות שמדובר במשטר אוטוריטרי הוא לא רדף אותם.
מלחמת האזרחים בסוריה פרצה בשנת 2011, כשגל ההתקוממויות של "האביב הערבי" שטף את המזרח התיכון ומתנגדי משטרים מתוניסיה ומצרים עד תימן ובחריין יצאו להפיל את השליטים. בסוריה החלה ההתקוממות בעיר הדרומית דרעא, וכשהתפשטה משם יצא אסד למבצע דיכוי חסר תקדים. בשנת 2015 כבר איבד את השליטה ברוב שטחי ארצו ונראה כי משטרו מט לנפול, אך אז התגייסה רוסיה לעזור לו, והודות למבצע ההפצצות שלה ולסיוע של לוחמים מאיראן ומחיזבאללה השיב לעצמו אסד את השליטה ברוב חלקי סוריה.
בשנים האחרונות הצטמצמה מאוד הלחימה בסוריה: המורדים נדחקו כאמור לאזור אידליב, ולא נראה שנשקפת עוד סכנה למשטר. לפי הערכות בסך הכול נהרגו במלחמה יותר מחצי מיליון בני אדם, ומיליונים נוספים נעקרו מבתיהם, ורבים מהם ברחו לחו"ל.