על רקע המשך המלחמה בעזה וחילופי האש משני צידי גבול לבנון, כ-90 אלף מטיילים ציינו היום (שלישי) את יום העצמאות ה-76 למדינה בשמורות הטבע והגנים הלאומיים. מדובר בירידה משמעותית לעומת התקופה המקבילה בחג אשתקד, אז עמד מספר המטיילים על כ-210 אלף. ישראלים רבים נוספים בחרו לעשות "על האש" ביערות קק"ל - אך הפעם, בניגוד לשנה שעברה, כמעט ולא התפרסמו הודעות על יערות שנסגרו בגלל תפוסה מלאה.
בין האתרים הפופולריים היו הגנים הלאומיים תל אשקלון, מעיין חרוד, ירקון תל אפק, קיסריה, עין חמד, קסטל, גן השלושה, ושמורות הטבע עין גדי ועיינות צוקים. בנוסף ל-90 אלף המטיילים בשמורות הטבע והגנים, כ-55 אלף מבקרים הגיעו ל-76 אתרי המורשת הפרושים מהצפון לדרום וממזרח למערב, בפעילויות ללא תשלום שאורגנו על-ידי המועצה לשימור אתרים בשיתוף משרד המורשת.
אורית שטיינפלד, מנהלת חטיבת קהל וקהילה ברשות הטבע והגנים, אמרה כי "מטיילים רבים בחרו לצאת אל אתרי הטבע והמורשת ביום העצמאות. שמחנו לארח את אלפי המטיילות והמטיילים וכל מי שבחרו ללון בכל אחד מחניוני הלילה של רשות הטבע והגנים יום עצמאות שמח".
במקביל, החברה להגנת הטבע וארגון "העוגן" קיימו סיורים בכל הארץ למשפחות מילואימניקים, בהשתתפות מאות אנשים בחוף אלמוג שבאילת, נחל מערה, בית ספר שדה ניצנים, פלמחים, נחל שילה ועוד - במימון מלא של החברה להגנת הטבע. ליאלי מלמן, מנהלת תחום בתי ספר שדה בחברה להגנת הטבע, אמרה כי "אל מול הכיווץ ותחושת המועקה והעצבות שמלווים אותנו בחודשים האחרונים, יציאה לטבע מרחיבה ומאפשרת לחזור לנשום ואפילו רגעים של הקלה ואופטימיות".
מחדר הבקרה של איגוד ערים כינרת נמסר כי יותר מ-30 אלף נופשים בילו בחג בחופים השקטים. ריף הולנד (17), אנה אמיתי (17), מיקה זביחי (18), מאור שרעבי (18) וחבריהם יצאו אחרי 7:00 בבוקר מיבנה בדרכם לבילוי יום העצמאות בפארק המעיינות בעמק בית שאן. "אנחנו אוהבים את הפארק הזה, היינו כאן כבר כמה פעמים וזה פארק מים מדהים", סיפרה אמיתי בחיוך רחב.
מאות נופשים ומבלים הגיעו כבר בשעות הבוקר המוקדמות לבילוי בפארק שצמוד לגן השלושה, מצוידים בצידניות עמוסות אוכל, שתייה וגלגלי הצלה לבילוי באזור. משפחת פנסטר, עם שורשים עמוקים בבית שאן, ניצלה את הביקור בישראל כדי להגיע ולבלות יום כיף בנחל הקיבוצים.
אדויג פנסטר (60) סיפרה שהגיעה מברוקלין לבלות עם משפחתה למשך שבועיים, אך החליטה להאריך את החופשה בעוד שבועיים. "רצינו מאוד להיות כאן גם ביום העצמאות ולהרגיש את היום הזה כאן, כל המשפחה שלנו גרה בבית שאן ובקיבוצים מסביב, גדלנו באזור הזה ואנחנו מאוד קשורים למקום", אמרה פנסטר.
תושבת כוכב השחר, שגם היא הגיעה עם משפחתה לאזור, סיפרה: "יצאנו מוקדם מהבית, נסענו על כביש אלון ומשם ירדנו לכביש 90 והגענו לכאן, נסיעה של בערך שעה, זו המדינה שלנו ואנחנו אוהבים לבלות כאן".
מאות מבלים הגיעו לפארק אילנות מערב בשרון כדי לחגוג את יום העצמאות. הפארק היה מלא במנגלים בוערים, בשרים "על האש" ואלכוהול. בניגוד לשנים קודמות, בפארק נצפו הרבה שטחים ריקים. רודי סעדה, אחד המבלים בפארק אמר, "עם ישראל חי, באנו ליהנות אחרי חמישה חודשי מילואים בצפון. אלה החיים, זו המציאות של מדינת ישראל, בשביל זה אנחנו נלחמים".
ליאל ז'אן, נערה תושבת נתניה, אמרה: "קצת מוזר לחגוג פה היום, פשוט לא ניתן להם לנצח אותנו". אושרית בן סניור מבאר יעקב, שהגיעה לפארק אילנות עם משפחתה, אמרה: "למרות המצב, עדיין צריך לחגוג. צריך להראות שזו המדינה שלהם ושאנחנו עם חזק ונתגבר על הכול. אנחנו לא חוגגים בלב שלם, אבל עדיין חייבים להראות להם שעם כל המצב אנחנו יוצאים וחוגגים עד כמה שאפשר. כשהחטופים יחזרו אלינו, אני מאמינה שנחגוג עצמאות אמיתית".
לפארק בשרון הגיעה גם מיה עין דור מרעננה. לדבריה, "אני רוצה להגיד שעם ישראל חי, עם שלא מפחד, צריך לבוא ולחגוג ולהראות שאף אחד לא מפחד. אני מאחלת למדינה הרבה מזל טוב, תודה שאני חיה במדינה הזאת, לא הייתי מעדיפה שום מדינה אחרת".
"השנה זה מרגיש לנו כמו חצי חג"
בפארק הירקון בתל אביב פגשנו את משפחת רז שגדלה למרגלות העץ מול מגרש הכדורסל, וכבר קרוב ל-60 שנה מתייצבת במקום ל"על האש" קבוע. "פעם מי שהיה בא לתפוס את המקום זה ההורים שלנו, אבל היום זה כבר הנכד", סיפר אבי רז. "השנה זה מרגיש לנו כמו חצי חג, הלב שלנו לא שלם בלי החטופים וזה חג קשה מאוד".
ענת, אחותו של אבי, מתחברת גם כן לאותן תחושות. לדבריה, "זה לא חג בלי התפאורה, המטס השנתי, אין את השמחה וגם לא יכולה להיות שמחה בלב כשהוא חצוי וכואב. יש משפחות שלא נמצאות עם הילדים שלהן, עם אבא או אמא, אח או אחות, וגם החיילים שלנו, שרק יחזרו הביתה בשלום".
גם אצל דליה וניר ההגעה לפארק הירקון ביום העצמאות היא עניין של מסורת. "השנה אנחנו מציינים את יום העצמאות, לא חוגגים אותו", הסביר ניר. "היה לנו קשה להחליט להמשיך השנה במסורת, אז בחרנו לציין ולא לחגוג. זה לא מובן מאליו שיש לנו מדינה ושאנחנו יכולים לציין עצמאות, אז אם לא נעשה את זה זה עוד ניצחון לאויבים שלנו".
דליה עלתה לארץ לפני עשור, וסיפרה שלא חוותה עד כה חגים לאומיים בצורה כזאת: "בעיניי זאת זכות גדולה להיות חלק מהמדינה, מהעצמאות שלנו והסיפור של עם ישראל. יום הזיכרון הרגיש השנה ממש אישי, אמנם לא הייתי בצבא אבל בקום המדינה המשפחה שלי הייתה פה ואיבדה אנשים אז זה לא זר לי, ועדיין והשנה אני מרגישה עוד יותר את הכאב והקושי".
עבור ורוניקה מבת ים, שהגיעה למקום עם בן זוגה ובנם דוד, זה הביקור הראשון בפארק. גם ורוניקה סיפרה על אווירת חג שונה מהרגיל. לדבריה, "הגענו לפארק כי חמותי גרה פה ונעים לנו בטבע, אבל זה מרגיש יום אחר - פחות הופעות ושואו, משהו יותר רגוע. גם אני בנשמה שלי מרגישה עצב ופחות שמחת חיים מימי עצמאות קודמים כשיצאתי לבלות עם הילד עד שעות הערב המאוחרות. אני רק מקווה שיהיה לנו אור בקצה המנהרה, שיהיה למדינה שלנו טוב בקרוב".