אחרי שהנשיא גבריאל בוריץ' דחה את קבלת כתב האמנה של השגריר הישראלי החדש גיל ארציאלי במחאה על הריגתו של מחבל בן 17, שירה לעבר כוחות צה"ל בזמן שמיפו את בית המחבל שהרג את רב-סרן בר פלח ז"ל, משרד החוץ בצ'ילה התנצל במהלך הלילה (בין חמישי לשישי) בפני השגריר על המבוכה הדיפלומטית שנוצרה.
הנשיא - שידוע בדעותיו האנטי-ישראליות - זעם אתמול על "הרג של נער פלסטיני", ובשל כך הודיעו לשגריר הנכנס שהמתין להגשת כתב ההאמנה שהאירוע לא יתאפשר בשל "כעס הנשיא על הרג ילדים בעזה".
הממשלה בצ'ילה מיהרה לטעון שלא מדובר בענישה נגד ישראל, והוחלט לדחות את המועד לאוקטובר. עם זאת, מדובר בצעד חסר תקדים. במקביל, משרד החוץ של צ'ילה זימן לשיחה את השגריר הנכנס, שהגיע לצ'ילה כבר בחודש יולי. "יש עכשיו מהומה עצומה בממשלה ובמשרד החוץ, צריך לראות איך מתקנים את הבעיה הזאת", אמר דיפלומט צ'יליאני לתקשורת המקומית.
השגריר ארציאלי אמר לאחר הפגישה בסנטיאגו כי שרת החוץ הצ'יליאנית, אנטוניה אורגולה, ובכיר נוסף במשרדה, התנצלו בפניו ובפני ישראל על התקרית. "הוזמנתי על ידי השרה והייתה לנו פגישה ארוכה של יותר משעה שבה התנצלו שוב ושוב בפניי ובפני מדינת ישראל. אנחנו פותחים דף חדש וכעת אנחנו נתמקד בחיזוק היחסים הבילטרליים", אמר השגריר.
"בשבילי זאת הייתה תקרית לא נעימה בהיותי ישראלי ויהודי", הוסיף ארציאלי. "עמי עבר דברים גרועים יותר ב-4,000 השנים האחרונות ואנחנו הולכים להתגבר על התקרית לטובת צ'ילה, ישראל והיחסים הדו-צדדיים שלנו. קיבלתי את ההתנצלות ואנחנו הופכים את הדף".
השגריר שחזר כי כשהגיע ללשכתו של הנשיא אסרו עליו להיכנס, והוסיף כי ההסברים על דחיית הפגישה יינתנו על-ידי משרד החוץ בצ'ילה. "בנוגע לסיבה שנחשפה לביטול המינוי, מותו של קטין בגדה המערבית, במזרח התיכון יש סכסוך שנמשך 100 שנים, וישנם קורבנות משני הצדדים. המזרח התיכון החדש נמצא בעידן של שלום". ארציאלי לא שלל להפעיל אמצעים נוספים, בנוסף למחאה שהתעוררה מצד משרד החוץ הישראלי. "רק יצאתי ועוד לא דיברתי עם ירושלים", הוסיף.
עבור בוריץ', מהמחנה השמאלי של המפה הפוליטית בצ'ילה, לא מדובר בתקרית ראשונה עם ישראל. הנשיא כינה בעבר את ישראל מדינה "רצחנית", ותמך בחרם על מוצרים מהתנחלויות. ב-2019 הקהילה היהודית בצ'ילה שלחה לבוריץ' צנצנת דבש לכבוד ראש השנה.
בוריץ' כתב בטוויטר: "אני מעריך את המחווה, אבל הם היו יכולים לבקש מישראל להחזיר את השטחים הפלסטיניים שכבשו בניגוד לחוק". בצ'ילה נמצאת הקהילה הפלסטינית הגדולה מחוץ למזרח התיכון, שמונה יותר מ-350 אלף איש. ראש הקהילה היהודית בצ'ילה לשעבר, גבריאל זאליאסניק, תיאר את התקרית כ"ביטוי החמור ביותר של עוינות לישראל מצד הנשיא".