ה"פיינשל טיימס" הבריטי חשף כי ממשל טראמפ מקדם בחשאי, ביחד עם מוסקבה, את פתיחתו של צינור "נורד סטרים 2" שנועד להוביל גז טבעי מרוסיה לגרמניה ולשכנותיה באירופה.
הצינור שעובר מרוסיה לגרמניה, דרך מעמקי הים הבלטי, נועד להבטיח אספקה של גז טבעי רוסי זול. הוא אמור היה להתווסף לצינור גז טבעי נוסף, "נורד סטרים 1", שכבר היה בשימוש מ-2011. לקראת סוף 2021, חודשים לפני הפלישה הרוסית ופתיחת המלחמה באוקראינה, הושלם פרויקט "נורד סטרים 2". תחילת הפעילות של צינור הגז חיכתה לאישור רגולטורי סופי בגרמניה, אך הפלישה הרוסית גרמה לברלין להקפיא את התוכניות והאישורים, כדי למנוע מרוסיה את האפשרות להרוויח מייצוא גז טבעי לגרמניה - רווחים שיסייעו לה לממן את המלחמה, והצינור, החדש לחלוטין, לא נכנס לשימוש.
3 צפייה בגלריה


פוטין וטראמפ. כחלק משיקום היחסים, רוסיה וארה"ב רוצות להעמיק את הקשרים הכלכליים בין המדינות
(צילום: AFP)
הכותרת
למה טראמפ התהפך על זלנסקי ולאן הולכת המלחמה באוקראינה?
30:18
עקבו אחר הפודקאסט
בחודש ספטמבר 2022 נפגעו תשתיות ההולכה של הצינור במעמקי הים הבלטי כתוצאה מפיצוץ מסתורי, ונגרם להן נזק משמעותי. ההנחה כיום היא שאוקראינה עמדה מאחורי הפיצוץ, שפגע בצינור הגז שסימל במידה רבה את התלות האירופית באנרגיה רוסית.
כעת נחשף ב"פייננשל טיימס" שבשבועות האחרונות ניהל ממש טראמפ משא ומתן חשאי עם הקרמלין במטרה לחדש את הפעילות בצינור הגז, ככל הנראה באמצעות מימון אמריקני. לפי הדיווח מי שקידם את הנושא היה מתיאס וורינג, קצין "שטאזי" לשעבר (שירות הביטחון במזרח גרמניה) וידידו של פוטין עוד מימי שירותו של הנשיא הרוסי ב-KGB בדרזדן.
וורינג ניהל עד 2023 את פרויקט "נורד סטרים 2" עבור תאגיד הגז הממלכתי הרוסי "גזפרום". לפי הדיווח תוכניתו של וורינג כללה פנייה לצוות של טראמפ באמצעות מספר אנשי עסקים אמריקנים, כחלק מהמאמצים מאחורי הקלעים לתווך לסיום המלחמה באוקראינה - תוך העמקת הקשרים הכלכליים בין ארה"ב לרוסיה.
גורמים רשמיים בוושינגטון אמרו שבכירים בממשל טראמפ מודעים ליוזמה להביא משקיעים אמריקנים, ורואים בכך חלק מהמאמצים לשקם את היחסים עם מוסקבה. במהלך הקדנציה הראשונה שלו בבית הלבן טראמפ דווקא ניסה לבטל את הפרויקט, ולחץ על ברלין לרכוש במקום הגז הרוסי גז טבעי נוזלי מארה"ב. אלא שמאז ששב לבית הלבן נראה שהוא שינה את דעתו בסוגייה, ומקדם כעת עסקה שבמסגרתה משקיעים אמריקנים יצילו את "נורד סטרים 2" מפשיטת רגל באמצעות בעלות חלקית על הפרויקט. אם יעשו כן הם יוכלו, תיאורטית, להרוויח במקרה שהזרמת הגז הרוסי לגרמניה ולשכנותיה במרכז אירופה תתחדש אם הסנקציות המערביות יוסרו לאחר הסכם הפסקת האש באוקראינה. בעלות אמריקנית חלקית גם תעניק לארה"ב השפעה מהותית על אספקת האנרגיה הגרמנית.
כעת אפשר להבין טוב יותר את השאיפה האמריקנית לקדם הפסקת אש, שתאפשר, תיאורטית לפחות, להסיר את הסנקציות מרוסיה. ברור לחלוטין שגם את רוסיה המהלך משרת היטב. בפועל המהלך מאוד מורכב, והמכשולים בדרך ליישומו מהותיים – ארה"ב תצטרך להסיר סנקציות מרוסיה, וזו תצטרך לחדש את הזרמת הגז שהיא עצרה לחלוטין בתחילת המלחמה. מכשול משמעותי פה הוא כמובן גרמניה עצמה – היא תצטרך לאשר את הזרמת הגז לשטחה ומשם לרוכשים אפשריים באירופה, אבל הסיכוי שממשלה גרמנית תעשה כן כל עוד אין הסכם הפסקת אש בטוח ויציב באוקראינה – נמוך ביותר. הקנצלר המיועד פרידריך מרץ יסרב בכל תוקף, קרוב לוודאי, לקדם במהירות מהלך כזה.