"אם זה היה תלוי בממשלה - החקיקה נגד אונר"א פשוט לא הייתה באה לעולם. הממשלה ניסתה לעכב לי את החוק, ובכל פעם שעברתי שלב, אמרו לי שזה לא יקרה. איימו עליי שיגרשו את ישראל מהאו"ם, האשימו שאני עושה פיגוע ופוגעת במדינה". כך אמרה ל-ynet ח"כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו, מי שחתומה על הצעת החוק לניתוק ישראל מאונר"א שנמצאת בעין הסערה העולמית.
2 צפייה בגלריה
יוליה מלינובסקי
יוליה מלינובסקי
ח"כ יוליה מלינובסקי. ההצעה המקורית הייתה הכרזה על אונר"א כארגון טרור
(צילום: נועם מושקוביץ / דוברות הכנסת)
מלינובסקי הביאה לכנסת הצעת חוק שעברה ברוב עצום - 87 בעד מול 9 מתנגדים, וגררה גינויים בכל רחבי העולם. ההצעה נגד אונר"א החלה בכלל בריאיון בטלוויזיה בחודש פברואר. אחד הפאנליסטים הזכיר את אונר"א, והיא בכלל לא הכירה את הארגון. "יצאתי מהאולפן ושאלתי את הדובר שלי מה זה אונר"א ומשם זה כבר היסטוריה. התחלתי לחקור, אנשים פנו אליי עם מידע והצטברו חומרים. נסענו לסיור בכרם שלום והדובר שלי זרק חצי בצחוק חצי ברצינות בוא נעשה חוק שאונר"א זה ארגון טרור. הרמתי טלפון לאביגדור ליברמן ושאלתי מה אתה אומר, והוא אומר 'יאללה קדימה'. ההצעה המקורית שלי הייתה הכרזה על אונר"א כארגון טרור".
לידי מלינובסקי הגיעו עדויות שהוצגו בדיונים בכנסת, לפיהן 40% עד 60% מעובדי אונר"א בעזה הם פעילים או תומכי חמאס. "1,200 הם ממש טרוריסטים, פעילי חמאס מובהקים. היועץ המשפטי לשעבר של אונר"א אמר בשימוע בקונגרס שההנהלה סירבה לעשות מבחני כניסה לעובדים. מה שאנחנו יודעים שמסרנו לאו"ם 106 שמות של עובדי אונר"א שמעורבים בטרור והם לא עשו כלום", אמרה מלינובסקי.
2 צפייה בגלריה
חברון משרדים של אונר"א
חברון משרדים של אונר"א
(צילום: HAZEM BADER / AFP)
החוק, לפי חברת הכנסת מישראל ביתנו, מנטרל באמצעות הסעיף המרכזי בו את המגע בין ישראל לאונר"א. "מצאתי איגרות מ-1967, הן הבסיס המשפטי. החלטתי לבטל את הבסיס וכך לנטרל אותן. הסעיף הבא מדבר על זה ששר החוץ צריך להודיע לאו"ם שביטלנו את האיגרות. חשבתי איך אני סוגרת פרצות שלא ירמו אותי. בממשלה חשבו שאנו משחקים ושזה לא יקרה. הם לא הבינו את כוונת המחוקק. יש עוד סעיף מאוד חשוב - סיפור העמדה לדין של מחבלים. היום יש נרטיב בעולם להגיד שיש לעובדי אונר"א חסינות מוחלטת וטוטאלית. אני אמרתי לא: מי שהיה מעורב בטרור אין לו חסינות ואפשר להעמיד אותו לדין", היא סיפרה.
מלינובסקי טוענת כי במסגרת החקירות שלה, צללה לדוחות חסויים של אונר"א וגילתה דברים שלדעתה היו צריכים להדליק נורות אדומות גם אצלנו ברשויות המודיעין. "מצאתי שאונר"א קיבלה תרומה אנונימית של 12.5 מיליון דולר. אחרי שעשיתי מהומות הכסף נעלם מדוחות אונר"א עד כדי כך שאני חושדת שזה כסף של מדינת ישראל. היו ישראלים שהיה להם אינטרס שאונר"א תישאר, היא הכניסה לישראל 60 מיליון דולר במכרזים. מה שהכי עצבן אותי - זה נמשך אחרי 7 באוקטובר. מה שאני עשיתי עכשיו – הוצאתי אותנו מאזור הנוחות, כמו הכסף הקטארי".
מלינובסקי אומרת שבניגוד לרושם, אונר"א הוא כבר מזמן לא ארגון הומניטרי אלא ארגון שבונה תשתית לזהות לאומית של הפלסטינים, כחלק מקידום פתרון שתי המדינות. "שרי החוץ האירופים כתבו את זה במכתב – שפגיעה באונר"א פוגעת בתוכנית שתי מדינות לשני עמים. הם בעצם מקדשים את זכות השיבה", היא אמרה.
למה ירדת לבסוף מההכרזה על אונר"א כארגון טרור? "יש רצוי ויש מצוי. אני מאמינה בזה וזה נכון, אבל לא תמיד מה שנכון אפשר לעשות. הכרזה על ארגון טרור אומרת שאסור להיות איתם במגע והם לא קיימים מבחינת מדינת ישראל. בפועל בחוק זה בדיוק מה שעשיתי".
דובר אונר"א בריאיון ל-ynet ביולי האחרון
(צילום: אסף חן)

את יכולה לתאר את הלחצים שהופעלו? נתניהו התנגד? "בהתחלה קיבלתי טלפונים מראש המל"ל צחי הנגבי שלא צריך. אמרו לי שנכון, אונר"א הם מחבלים, אבל מה נעשה ומה העולם יגיד. ואם הארגון הזה - כמו ששב"כ אמר לי - מהווה סכנה לביטחון המדינה – שם זה נגמר. מה עוד צריך? הצלחתי כי לביבי לא הייתה שום נגיעה. הפעילו עליי לחצים כבדים, ביבי לחץ על אופיר כ"ץ (יו"ר הקואליציה - א"א). גם אם היה אומר בקולו - הייתי מעבירה את החוק. האמריקנים היו בהיסטריה מטורפת. היה ניסיון להציע לי לדחות את החוק לאחרי הבחירות לנשיאות, אבל לא ראיתי בעיניים". לדברי מלינובסקי, אנשי משרד החוץ תדרכו את השגרירים הזרים נגד החוק: "זה הדהים אותי".
מה יקרה בעוד שלושה חודשים? "ננתק כל קשר עם אונר"א. הם לא יוכלו להתקיים פה כי לא יוכלו לקבל שום אישור רשמי מישראל, לא יוכלו להעביר סחורות מנמל אשדוד, לא יוכלו לקבל אישורי כניסה כדיפלומטים, או לקבל מסמך רשמי ממדינת ישראל. אונר"א יוכלו לעבוד ביו"ש דרך הרשות הפלסטינית, בעזה דרך מצרים. אני רוצה שהעולם ידאג לעזה. המצרים לא יוכלו לברוח מהאירוע ההומניטרי בעזה. זה לא יביא לסילוק ישראל מהאו"ם, אף אחד לא יעז לעשות את זה".
היא ציינה כי הצעת החוק שלה מחזקת את מעמד הכנסת, ודחתה את הכוונות של גורמים ממשלתיים לתת פרשנות מקלה לחקיקה. "לא אתן להם למסמס את זה בפרשנות מקלה. המחוקק בישראל חי, נושם ובועט", היא אמרה. "אני לא מצפה לפעולות אגרסיביות. טרקטורים לא יעלו על מטה אונר"א בירושלים, אבל הם לא יוכלו להתקיים פה כי לא יוכלו לקבל שום אישור, שום מסמך. הם ילכו וייעלמו בצורה אלגנטית".