חברת הגז הממשלתית של רוסיה "גזפרום" עצרה אתמול (שישי) לחלוטין את הזרמת הגז לגרמניה דרך צינור הגז "נורד סטרים 1". החברה הודיעה כי זיהתה דליפות נפט באחת הטורבינות בצינור בזמן עבודות תחזוקה בו, והחליטה להשבית את ההזרמה עד שתתוקן הדליפה. ההחלטה הרוסית הגיעה שעות בודדות אחרי שמדינות ה-G7 הסכימו על הגבלת המחיר שבו ירכשו נפט מרוסיה, בניסיון לעצור את זרימת הכספים למימון המלחמה באוקראינה.
הבוקר הודיעה "גזפרום" כי חברת "סימנס אנרג'י", שמבצעת את עבודות התחזוקה בצינור הגז, הסכימה לתקן את הדליפה – אולם לדברי חברת הגז הרוסית, אין מקום שבו תוכל חברת התחזוקה לעשות זאת. רוסיה טוענת שהבעיות הטכניות לכאורה בצינור הגז נגרמות בשל הסנקציות עליה, אולם במערב דוחים את ההסבר הזה – וסבורים שמדובר במהלך מכוון של הקרמלין, שמטרתו לא רק לנקום על הסנקציות אלא גם להגביר את התסכול הפנימי בתוך מדינות אירופה מהשלכות המלחמה, שהביאה לזינוק במחירי הגז והנפט ולהחמרה באינפלציה שמשתוללת ברחבי העולם. בסבב התחזוקה האחרון הודיעה "גזפרום" שתקצץ את הגז שזורם בצינור ל-20% מכמות הגז שיכול הצינור להכיל.
בהודעה שפרסמה "גזפרום" נטען כי חברת התחזוקה מוכנה לתקן את התקלה בהתאם לחוזה החתום איתה, תקלה שחייבה אותה לעצור את אספקת הגז לגרמניה. אלא שחברת "סימנס אנרג'י" הודיעה בצהריים שהיא לא יכולה לאשר את הטענות הרוסיות. "נכון לשעה 22:00 אמש, לא היינו מעורבים בשום עבודות תחזוקה ולא קיבלנו דרישה לכאלה", מסר דובר מטעם "סימנס אנרג'י".
אמש הודיעה "גזפרום" כי זיהתה דליפת נפט בטורבינה, וגם פרסמה תמונה שבה נראים כבלים מכוסים בנוזל חום. החברה הרוסית טענה כי את התקלה ניתן לתקן אך ורק בבית מלאכה מותאם במיוחד – ועד שזה לא ייעשה, לא יוכל הגז לעבור דרך הצינור.
אירופה מאשימה את רוסיה בכך שהיא משתמשת באספקת הגז בתור נשק, כחלק ממה שמגדירה מוסקבה "מלחמה כלכלית" של המערב עליה בעקבות הפלישה לאוקראינה. פאולו ג'נטילוני, נציב האיחוד האירופי לענייני כלכלה, אמר היום כי האיחוד מצפה מרוסיה לכבד את חוזי האנרגיה שעליהם הסכימו הצדדים. הוא הוסיף כי אירופה מוכנה להתמודד עם האתגר, אם מוסקבה תסרב.
רק בשבוע שעבר דווח ב-BBC כי רוסיה החלה בחודשים האחרונים לשרוף כמויות עצומות של גז במתקן סמוך לגבול שלה עם פינלנד. מומחים העריכו כי אותו גז היה מיועד במקור עבור גרמניה, בין היתר בהתבסס על העובדה שהמתקן שבו נשרף הגז, באזור פורטוביה, צפונית-מערבית לסנט פטרבורג, שוכן סמוך לנקודת המוצא של צינור הגז "נורד סטרים 1".
מהבוקר אזרחים עמדו במוסקבה בתור כדי לחלוף ליד ארונו של מנהיג ברית המועצות האחרון, מיכאיל גורבצ'וב, שהלך לעולמו ביום שלישי בגיל 91. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כבר הודיע כי עקב "לוח זמנים עמוס" - כך לטענתו - הוא לא ישתתף בהלוויה, שאליה הגיעו בין היתר נשיא רוסיה לשעבר דמיטרי מדבדב וראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן. כוחות משטרה וצבא רבים נראו היום במרכז מוסקבה לפני ההלוויה בבית הקברות נובדביצ'י.
גורבצ'וב, שהוביל את הגלאסנוסט והפרסטריוקה והיה אחד מהאחראים לסיומה של המלחמה הקרה, הוא המנהיג הרוסי הראשון מאז ניקיטה חרושצ'וב שלא זוכה להלוויה ממלכתית מלאה.
"הוא היה אדם היסטורי, מגיע לו שהאזרחים יכבדו אותו כך", אמרה לרויטרס תושבת מוסקבה סבטלנה מלינובסקאיה, בעת שחיכתה בתור לחלוף ליד ארונו. "הוא עשה הרבה. אני חושבת שהוא עשה יותר טוב, יש כאלה שחושבים שהוא עשה יותר רע". מוסקבאי אחר, אנדריי אלטשצנקי, אמר: "הוא אדם שהחל את הדמוקרטיזציה במדינה שלנו, פתח אותה לעולם. הוא החל את הרפורמות הכלכליות".
"לא כל יום מת אדם שכל כך משמעותי להיסטוריה, הוא נתן לנו חירות", אמרו אחרים והוסיפו, תוך רמיזה ברורה למלחמה באוקראינה: "בזמנים הללו, זה סימבולי להיות כאן. זה שיש כאן כל כך הרבה אנשים - זה אומר משהו".
בינתיים, בגזרת המלחמה, נמשכת מתקפת הנגד האוקראינית בדרום. בתדרוך היומי שלו, המודיעין הבריטי העריך הבוקר כי את הפעולה האוקראינית ניתן להגדיר בתור "הפתעה טקטית". לפי המודיעין הבריטי, האוקראינים הצליחו לנצל את המצב הלוגיסטי הרעוע של הצבא הרוסי, כמו גם את הקשיים בשרשרת הפיקוד שם. האוקראינים מצידם טוענים כי הכוחות הרוסיים כבר ספגו "אבידות משמעותיות" במתקפת הנגד, שלפי דובר הפיקוד האוקראיני הביאה "הצלחות די משכנעות", כלשונו. הוא הוסיף כי הוא צופה חדשות חיוביות נוספות "בקרוב מאוד".
גורמים במערב אמרו כי צבא אוקראינה הצליח להדוף את הכוחות הרוסיים סביב העיר הכבושה חרסון, שם נמצאים כ-20 אלף מחייליה של מוסקבה. לצד זאת, במערב הזהירו כי לפי שעה מוקדם לדעת אם מתקפת הנגד האוקראינית אכן מצליחה.
הלחימה בין הצדדים נמשכת גם סביב מתקן הגרעין בזפוריז'יה, כשתי יממות אחרי שפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם הגיעו אל המקום בצל הלחימה העזה. לפנות בוקר אמרו גורמים רוסיים באזור כי התחנה נותקה שוב מרשת החשמל, לטענתם בעקבות הפגזות של האוקראינים.
במקביל, לשכתו של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הודיעה כי הוא שוחח היום עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. לפי לשכתו של ארדואן, הנשיא הטורקי הציע לסייע בכל הנוגע למתקן הגרעין בזפוריז'יה. בהודעה מטעם לשכתו של ארדואן נמסר עוד כי השניים שוחחו גם על ייצוא התבואה מאוקראינה וסיכמו לשוחח שוב כשייפגשו בעיר סמרקנד באוזבקיסטן בהמשך החודש.
בהמשך החודש גם יתקיים הכינוס השנתי של העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק. אלא שנציגיה של רוסיה, כך נראה, עדיין לא קיבלו ויזות שיאפשרו להם להשתתף בכינוס. השגריר הרוסי באו"ם וסילי נבנזיה פנה היום למזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש במכתב שבו כתב כי מדובר במצב "מדאיג", כלשונו. "אף אחד מ-56 הנציגים מהצוות הראשי ומצוות החלוץ לא קיבל ויזות לארה"ב", כתב נבנזיה. את המשלחת הרוסית לעצרת השנה אמור להוביל שר החוץ סרגיי לברוב.