שיחות ההידברות בבית הנשיא התחדשו אתמול (שלישי) והאופוזיציה דרשה התחייבות שהקואליציה לא תבצע פעולות חד-צדדיות לאחר אישור התקציב. אחת ההצעות שנדונו, אחרי שהשר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר אמר כי הוא "מבין את האופוזיציה", היא אי-קידום של החקיקה בחצי השנה הקרובה מצד הקואליציה - ולצד זאת הודעה על הסכמות בעניין צמצום עילת הסבירות (ללא התגברות על פסילת מינויים כמו השר דרעי), וקידום הסעיף הנוגע ליועצים המשפטיים.
במסגרת ההצעה, שעדיין נמצאת בשלבים ראשוניים ולא הבשילה, הוחלט כי לא תהיה התייחסות לוועדה לבחירת שופטים. צמצום עילת הסבירות נוגעת בהחלטות ממשלה, אך לא אלה הנוגעות למינויי שרים. בכל הנוגע ליועצים המשפטיים, הוצע כי שרים יוכלו לייצג את עצמם בבתי משפט, אך עמדת הייעוץ המשפטי תהיה מחייבת.
במחנה הממלכתי אמרו כי "אין כל הסכמות בבית הנשיא. ישנו מרחק בכל הנושאים. כך או כך, לא יהיו כל הסכמות עד שיוצג פתרון לוועדה לבחירת שופטים שיבטיח שלא תהיה פוליטיזציה במינוי השופטים ובמערכת המשפט בכללותה. מציעים לכולם לחדול את התדרוכים ההיסטריים, ואת הניסיון להניח בסיס להאשמות עתידיות, ולהתמקד במציאת פתרונות שישמרו על הדמוקרטיה הישראלית".
מיש עתיד נמסר כי "התחייבנו לשמור על הדמוקרטיה ועל עצמאות בית המשפט העליון ולא נוותר על כך בשום מחיר. עד שלא תכונס הוועדה לבחירת שופטים ותובטח עצמאות בית המשפט כל השמועות על ויתורים והסכמות הן הדלפות מגמתיות ומיותרות. נשמור על ישראל יהודית, דמוקרטית וחזקה, על פי ערכי מגילת העצמאות".
ממובילי המחאה נגד המהפכה המשפטית נמסר: "זו לא פשרה, זו מכירת חיסול של הדמוקרטיה. במקום הכרעה בסוגיה המרכזית - ועדה עצמאית ובלתי תלויה לבחירת שופטים - גנץ ולפיד נותנים יד להחלשת הביקורת השיפוטית ושומרי הסף בתמורה לכלום ושום דבר. אנו קוראים לגנץ ולפיד לא ליפול למלכודת הדיקטטורה. חוץ מהלבנת הדיקטטור אין פה שום הבטחה ליציבות הדמוקרטיה. המהלכים של ביבי לקוחים ישירות מפולין, ועצוב שהנשיא מעודד זאת. גנץ ולפיד, אין לכם סמכות למכור את הדמוקרטיה!".
בית הנשיא מסר הערב כי הוא קורא "להתאזר בסבלנות ולהמתין לעדכונים מסודרים ובעיקר מדויקים", כלשון ההודעה. "נציגי הקואליציה והאופוזיציה השותפים למשא ומתן מעוניינים להמשיך את ההידברות הפתוחה והעניינית, כך שתביא להסכמות רחבות וארוכות טווח. האחריות המוטלת עליהם גדולה במיוחד", נאמר עוד בהודעה. "קל מאוד לפוצץ את ההידברות ואת השאיפה המשותפת להסכמה, אבל המחיר שמדינת ישראל ואזרחיה ישלמו יהיה כבד מנשוא ובלתי נסבל. הרבה יותר מורכב להגיע להסכמות. אבל הרווח למדינת ישראל ואזרחיה יבנה אותנו לדורות קדימה".
עוד נאמר בהודעה כי "זה רגע של ניסיון אמיתי להגיע להסכמות חיוניות לקיומנו כחברה וכמדינה. יש להניח בצד את השמועות הלא מבוססות ואת ההערכות הלא מדוייקות ולאפשר לצדדים לשבת, לדון, ולהגיע להסכמות".
השיחות אתמול נמשכו שש שעות, ובהן נציגי האופוזיציה דרשו כאמור לקבל התחייבות שהקואליציה לא תבצע פעולות חד-צדדיות בנושא המשפטי במהלך מושב הכנסת הנוכחי לאחר אישור התקציב. גורמים שמעורים בשיחות אמרו כי מדובר בדרישה לגיטימית וכי הדיון היה משמעותי במטרה לראות איך מייצרים את הביטחונות שהדרישה תקוים. אולם, גורמים מטעם האופוזיציה תדרכו לאחר השיחות כי נמאס להם "מהקייטנה הזו". לדברי הגורמים, "נציגי יש עתיד היו מאוד מיליטנטים בשיח. הם התקשו להבין לאן השיחות הולכות ומה מסגרת הזמנים".
עם זאת, גורמים שמעורים במשא ומתן אמרו כי האמירות התקיפות לא משקפות את מה שהיה בחדר: "סיימנו שישה שבועות של הידברות שאפשרה לצדדים לדון בכל הנושאים - בלי לפוצץ". הגורמים הוסיפו כי "בתוך התהליך הזה הושגו גם הסכמות - בסוגיות שקשורות ל"חוק יסוד: החקיקה", צמצום הביקורת השיפוטית, יחסי היועצים המשפטיים עם הדרג הנבחר. גם בנוגע לעילת הסבירות יש התקדמות". אולם, הגורמים הודו כי "עוד לא התכנסנו לשלב של גיבוש ההסכמות - היום רק נכנסנו לשלב הזה".
עוד אמרו הגורמים כי הקואליציה החליטה להקים את הוועדה לבחירת שופטים במבנה הנוכחי שלה, ולא לחכות לשינוי המבנה בחקיקה - זאת על אף בקשה לדחייה בהקמה מצד שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן. לפי הגורמים, ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה את בקשת לוין ורוטמן, והוא "מתנהל בשבועות האחרונים כמי שהחליט שלא לאפשר לרפורמה להמשיך באופן חד-צדדי - המחירים למדינת ישראל ולימין גדולים". הם ציינו כי נתניהו "פועל כדי לייצר תשתית ומסגרת זמן על מנת לאפשר לצדדים להגיע להסכמות".
השיחות כללו אתמול מפגשים נפרדים של נציג הנשיא למו"מ עובד יחזקאל עם שני הצדדים, וגם הרצאה משותפת של ד"ר מיכה גודמן, שציין בפני הקואליציה והאופוזיציה שרוב העם רוצה לראות הסכמות מהחדר הזה. בשלב מסוים, נכנס הנשיא יצחק הרצוג לחדר המשא ומתן ושוחח עם הצדדים, שציינו בפניו: "אנחנו חייבים לייצר הסכמות, אסור שהשיחות ייפסקו".
הרצוג אמר לצדדים כי הוא "מבין שיש קשיים, אבל העם רוצה הסכמות - האתגר הוא להישאר בשיחות". עוד ציין הנשיא כי הוא "מבין שיש לחצים, אבל זה רגע של מנהיגות - והמנהיגות יושבת בחדר הזה. רוב הציבור רוצה שמכאן תצא בשורה, אבל בשורה זה תהליך שלוקח זמן". עם זאת, הוא אמר לאופוזיציה ולקואליציה כי הוא "מבקש לעודד אתכם לעשות את זה בקרוב - יש פה נושאים הרי גורל וחשובים. אני מבקש מכם לעשות את המאמץ - יש כאן שעת רצון ואנחנו חייבים לתת לאזרחי ישראל ביטחון מכל הצדדים".