"לא יהיה לזה רוב בכנסת": שרים וחברי כנסת בליכוד מתקוממים נגד היוזמה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לקדם חקיקת בזק להקמת ועדת חקירה פוליטית לטבח 7 באוקטובר, שתחליף את ועדת החקירה הממלכתית. חלק מחברי הכנסת הודיעו אתמול (חמישי) כי הם מתנגדים לשינוי חוקי המשחק באמצעות חוק שיאסור על ועדת חקירה ממלכתית לחקור את כשלי 7 באוקטובר.
על פי ההצעה, במקום ועדה בראשות שופט, כמקובל היום בחוק, תוקם ועדה שתורכב מנציג קואליציה ואופוזיציה, ויחד עם גורמים נוספים, בהם דמויות ביטחוניות מוכרות, יחקרו את הכשלים. ההצעה אף קובעת שאת האירועים הקשורים לטבח לא ניתן יהיה לחקור באף דרך אחרת מלבד זו שקבועה בהצעה. "כל עניין הנוגע לטבח שמיני עצרת תשפ"ד לא ייחקר אלא על-פי חוק זה בלבד", נכתב בהצעת החוק.
בסביבת ראש הממשלה חיפשו ח"כ שיוכל לקדם את ההצעה הפרטית ולגייס לה רוב, והגיעו לח"כ בועז ביסמוט שהביע הסכמה. אך בהצעה המתגבשת נכתב כי כדי לאשר את החוק נדרש בכנסת רוב של 80 חברי כנסת, ולאורך היום הבהירו חברי כנסת ושרים כי הם לא מתכוונים לתמוך בה.
גם באופוזיציה נשמעו במהלך היום קולות התנגדות, אולם בליכוד הבהירו כי אם לא יהיה שיתוף פעולה - הם ינסו לחוקק אותו בלעדיה. ראש האופוזיציה יאיר לפיד הבהיר כי יתנגד בתוקף להצעה, וגם במפלגת העבודה יצאו נגד והודיעו שהטיוח לא יתאפשר. משפחות התצפיתניות יצאו גם הם אתמול נגד החוק המתגבש, ובסביבתם הבהירו שהדבר לא יעבור לסדר היום אם יוחלט בכל זאת לקדם אותו.
סוגיית החקירה של אירועי טבח 7 באוקטובר, המחדל העצום שקדם לו וכל שאר אירועי המלחמה שמתחוללת מאז נמצאת תחת מחלוקת גדולה כבר חודשים ארוכים. נתניהו ואנשיו מתנגדים לקריאות להקים ועדה ממלכתית, בעיקר בשל העובדה שאת חברי הוועדה הזו ממנה נשיא בית המשפט העליון – תפקיד שממלא המקום שלו כיום הוא השופט יצחק עמית.
לבג"ץ כבר הוגשו עתירות בדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית, והיועמ"שית גלי בהרב-מיארה כבר הודיעה כי הקמתה נדרשת בדחיפות – וכי לא תייצג את נתניהו בתגובה לעתירות בבג"ץ. גם ח"כ יואב גלנט טען שדרישתו להקמת ועדה ממלכתית הייתה אחת מהסיבות להחלטת נתניהו לפטרו מתפקיד שר הביטחון.
פורסם לראשונה: 22:52, 21.11.24