כחודש לאחר שהפסקת האש בלבנון נכנסה לתוקף, תחקיר של ה"ניו יורק טיימס" חושף כיצד ישראל חדרה לאורך השנים לתוך הארגון חיזבאללה ועקבה מקרוב אחר מפקדיו. התחקיר, שמבוסס על ראיונות עם עשרות בכירים בהווה ובעבר בממשלות ובסוכנויות הביון באירופה, ארצות הברית וישראל, חושף את ההיקף הרחב של החדירה על-ידי ישראל.
ממש עד רגעיו האחרונים של חסן נסראללה, הוא לא האמין שישראל תחסל אותו. בסוף ספטמבר הוא עבר לשהות בתוך בונקר שממוקם 12 מטר מתחת לאדמה, עוזריו דחקו בו לנקוט אמצעי זהירות קיצוניים יותר כדי להגן על חייו, אך על-פי מידע מודיעיני שנאסף על-ידי ישראל, שאותו שיתפה עם בעלות בריתה במערב - הוא לא הקשיב להם. הוא חשב שישראל לא מעוניינת במלחמה בקנה מידה מלא. נסראללה גם לא הבין שסוכנויות הריגול הישראליות עוקבות אחר כל תנועה שלו, ועשו זאת במשך שנים. זה היה גם תוצאה של שני עשורים של עבודת מודיעין שיטתית לקראת מלחמה כוללת שרבים בישראל ידעו שיום אחד עוד תגיע.
בניית רשת מקורות
מלחמת לבנון השנייה ב-2006 הסתיימה מבחינת ישראל במבוי סתום. אבל פעולות במהלך אותה מלחמה היוו את הבסיס לגישה העכשווית. באחד המבצעים, לפי מידע שמסרה ישראל לארצות הברית, הוטמנו מכשירי מעקב על טילי פג'ר של חיזבאללה - שסיפקו לישראל מידע על אמצעי לחימה שהוסתרו בתוך בסיסים צבאיים סודיים, מתקני אחסון אזרחיים ובתים פרטיים. במלחמה ב-2006 הפציץ חיל האוויר את האתרים והשמיד את הטילים.
10 גורמים אמריקנים וישראלים, בעבר ובהווה, אמרו ל"טיימס" כי עם בנייתו מחדש של חיזבאללה - המוסד הרחיב את רשת המקורות האנושיים בתוך ארגון הטרור. כך, למשל, המוסד גייס בלבנון אנשים שעזרו לחיזבאללה בהקמת מערך המתקנים הסודיים שלו וידעו היכן הם נמצאים. אותם מקורות הזינו את המוסד במידע על מיקומי הבסיסים והמתקנים, וסייעו לאמ"ן במעקב אחר הנעשה באותם מתקנים. ישראל חלקה בדרך כלל את המידע המודיעיני על אודות חיזבאללה עם ארה"ב ובעלות בריתה באירופה.
חמישה גורמים בכירים בסוכנויות ביון אירופיות ואמריקניות, אמרו בהתבסס על תדריך שקיבלו מישראל כי רגע משמעותי הגיע ב-2012, כאשר יחידה 8200 הצליחה להשיג מידע רב על מקום הימצאם המדויק של מנהיגי חיזבאללה, על מקומות המסתור שלהם ועל סוללות הטילים והרקטות של הארגון. מבצע זה העלה את האמון בקרב סוכנויות המודיעין הישראליות, בכך שאם נתניהו יממש את איומיו לתקוף את מתקני הגרעין של איראן - צה"ל יוכל לסייע ב"סירוס" יכולתו של חיזבאללה להגיב.
זמן קצר לאחר אותו מבצע, נתניהו ביקר במטה של יחידה 8200 בתל אביב, ובמהלך הביקור הדפיס מפקד היחידה את סך המידע שנאסף על-ידי אמ"ן אודות חיזבאללה, והציג את הערימה העצומה לנתניהו. "עכשיו אתה יכול לתקוף את איראן", הוא אמר לנתניהו בזמן שעמד ליד הערימה. כוונתו הייתה כי מאותה עת ישראל תוכל לתקוף את חיזבאללה ללא חשש שהארגון יגיב בתקיפת נקמה כלפי ישראלי. ישראל, כידוע, לא תקפה בסופו של דבר, לפחות עד עתה.
במהלך השנים הבאות פעלו סוכנויות הריגול הישראליות כדי לשכלל את המודיעין שנאסף מהמבצע הקודם ולייצר מידע שיוכל להיעשות בו שימוש במקרה של מלחמה עם חיזבאללה. לדברי בכיר ביטחוני בישראל, כשמלחמת לבנון השנייה הסתיימה ב-2006 היו לישראל "תיקי יעד" לקצת פחות מ-200 מנהיגי חיזבאללה, פעילים, מחסני נשק ומיקומי טילים. עד שישראל פתחה במבצע הגדול שלה נגד חיזבאללה בספטמבר השנה - גדל בנק המטרות של ישראל לכ-30 אלף.
להפוך ביפרים למכשירים קטלניים
בסופו של דבר, כדי להשיג יתרון במלחמה שעתידה לפרוץ עם חיזבאללה, ישראל פיתחה גם תוכניות לחבל בארגון מבפנים - ולספק לו מכשירים ממולכדים. היה זה מבצע משותף למוסד ולאמ"ן, במיוחד ליחידה 8200, בגלל שדובר על תוכנית שאמורה להיכלל בתוך תוכנית המלחמה של ישראל, נדבך קריטי בתוך החישובים של צה"ל לקראת עימות אפשרי, בין אם כתוצאה מתקיפה מתוכננת של ישראל או במענה למתקפת פתע של חיזבאללה.
בתוך קהילת המודיעין הישראלית, המכשירים היו ידועים כ"כפתורים" שניתן להפעיל מתי שישראל תבחר לעשות זאת. לטובת עיצוב וייצור הכפתורים מהנדסים ישראלים התמחו בהנחת חומרי נפץ מסוג PETN בתוך הסוללות של מכשירים אלקטרוניים, והפכו אותן לפצצות קטנות. החלק המורכב ביותר של המבצע בוצע על-ידי המוסד, שבמשך כמעט עשור הונה את חיזבאללה לרכוש ציוד צבאי ומכשירי תקשורת מחברות קש ישראליות.
בשנת 2014, ישראל ניצלה הזדמנות כאשר חברת הטכנולוגיה היפנית iCOM הפסיקה לייצר מכשירי קשר פופולריים מסוג IC-V82. המכשירים, שהורכבו במקור באוסקה שביפן, היו כל כך פופולריים עד כדי כך שהעתקים כבר יוצרו ברחבי אסיה ונמכרו בפורומים מקוונים ובעסקאות בשוק השחור. שבעה גורמים אמריקנים, ישראלים ואירופים אמרו ל"טיימס" כי יחידה 8200 גילתה שבחיזבאללה חיפשו באופן ספציפי את אותו מכשיר כדי לצייד את כל הכוחות הקדמיים של הארגון, ואפילו עיצבו אפוד מיוחד לאנשיהם עם כיס על החזה שמותאם למכשיר.
ישראל החלה לייצר העתקים משלה של מכשירי קשר מסוג IC-V82 עם שינויים קטנים, כולל אריזה של חומר נפץ לתוך הסוללות. ההעתקים הראשונים מתוצרת ישראל הגיעו ללבנון ב-2015 - ויותר מ-15,000 נשלחו לשם בסופו של דבר. בשנת 2018, קצינת מודיעין ישראלית של המוסד ניסחה תוכנית שתשתמש בטכניקה דומה כדי להשתיל חומר נפץ לתוך סוללת ביפר. ראשי המודיעין בישראל בחנו את התוכנית, אך לפי שלושה גורמים רשמיים - קבעו כי השימוש של חיזבאללה בביפרים אינו נרחב מספיק, והתוכנית נגנזה.
במהלך שלוש השנים הבאות השתפרה עוד יותר היכולת של ישראל לפרוץ לטלפונים סלולריים, מה שגרם לחיזבאללה, איראן ובעלות בריתם לנקוט משנה זהירות בכל הקשור לשימוש בסמארטפונים. בעקבות החשש, החליטה הנהגת חיזבאללה להרחיב את השימוש בביפרים. מכשירים כאלה אפשרו להם לשלוח הודעות לכוחות בשטח, אך לא חשפו נתוני מיקום ולא היו להם מצלמות ומיקרופונים שעלולים להיפרץ. קציני המודיעין בישראל שקלו מחדש את מבצע הביפרים, ופעלו לבניית רשת של חברות קש במטרה להסתיר את זהותן הישראלית ולמכור את המוצרים לחיזבאללה.
קציני מודיעין ישראלים "התבייתו" על המותג הטייוואני "גולד אפולו", שידוע בזכות הביפרים שהוא מייצר. במאי 2022 נרשמה בבודפשט חברה בשם BAC Consulting, חודש לאחר מכן, בסופיה שבבולגריה, נרשמה חברה בשם Norta Global Ltd. על שם אזרח נורבגי בשם רינסון ז'וסה. הייתה זו יחידה 8200 שזיהתה את הצורך של חיזבאללה במוצר החדש, המוסד פיקח על ייצור הביפרים בישראל, ובאמצעות מתווכים החלו סוכני הארגון לשווק אותם לרוכשים מטעם חיזבאללה - והציעו מחיר מוזל לרכישה בכמות גדולה.
במהלך פגישה במרץ 2023, המוסד הציג לנתניהו את הגאדג'ט, כשהוא ללא חומר נפץ מוסתר. ראש הממשלה היה סקפטי לגבי העמידות של הביפרים, ושאל את ראש המוסד דדי ברנע באיזו קלות הם עלולים להישבר. ברנע הבטיח לו שהם חזקים. ראש הממשלה לא השתכנע, קם בפתאומיות מהכיסא - והשליך את המכשיר על קיר משרדו. הקיר נסדק, אבל הביפר לא. חברת הקש של המוסד שלחה את קבוצת הביפרים הראשונה לחיזבאללה בסתיו 2023.
ניהול משחקי מלחמה
מבצע הביפרים לא הושלם במלואו עד אוקטובר 2023, אז פרצה המלחמה בעקבות מתקפת הפתע של חמאס. גם כשישראל התמקדה בחמאס, גורמי צבא ומודיעין המשיכו לעבוד על התוכניות למלחמה עם חיזבאללה. אנליסטים במודיעין הישראלי שעקבו כל העת אחר השימוש של חיזבאללה במכשירים גילו בעיה אפשרית במבצע במהלך השנה האחרונה. לפי דיווח שמסרה ישראל לארצות הברית, לפחות טכנאי חיזבאללה אחד החל לחשוד שמכשירי הקשר עשויים להכיל חומרי נפץ חבויים. ישראל טיפלה בכך במהירות וחיסלה את הטכנאי בתקיפה אווירית.
לאורך הדרך, ישראל אספה פרטים שגרתיים ואינטימיים על מפקדי חיזבאללה, לרבות זהות ארבע מאהבותיו של "חאג' מוחסיין", כינויו של פואד שוכר, שנחשב למפקד הצבאי הבכיר ביותר בחיזבאללה וחוסל ביולי האחרון. בשלב מסוים השנה, ככל הנראה בגלל שחש חוסר נוחות באשר למצבו, שוכר ביקש סיוע מאיש הדת הבכיר ביותר של חיזבאללה בנוגע לנישואים עם כל ארבע הנשים, כך לפי שני גורמים ישראלים וגורם אירופי. איש הדת, האשם ספי א-דין, שחוסל גם הוא אחר כך, ארגן עבור שוכר ארבעה טקסי חתונה נפרדים ומהירים, וכך הפך את היחסים ל"כשרים".
בינתיים, מידע מודיעיני חדש שיבש את התכנון: פעילי חיזבאללה חשדו כי מישהו "טיפל" בביפרים שבהם הם משתמשים. ב-11 בספטמבר עלה החשד כי מומחים עשויים לבדוק את המכשירים, ובישראל ידעו שזה רק עניין של זמן עד שהמבצע החשאי יתפוצץ.
ב-16 בספטמבר נתניהו נפגש עם ראשי מערכת הביטחון הבכירים כדי לשקול האם לפוצץ את הביפרים. "תשתמש בזה או תאבד את זה" - הם אמרו לו. חלקם התנגדו לכך, ואמרו שזה עשוי לעורר מתקפת נגד מלאה של חיזבאללה - ואולי אף להוביל למתקפה של איראן. נתניהו קיבל את ההמלצה לפעול, ולמחרת, בשעה 15:30 שעון מקומי, המוסד ואמ"ן הפעילו את המערך להפעלת המכשירים והוצאת הודעה מוצפנת לאלפי הביפרים. שניות לאחר מכן הם התפוצצו.
גורמי מודיעין אמריקנים סיכמו את אירוע הביפרים בכך שברור שהוא נעשה בבהילות, שכן - כפי שישראל עדכנה את ארצות הברית - אותו רינסון ז'וסה, שעמד בראש אחת מחברות הקש של המוסד, הופתע לקבל אזהרה כי הוא בסכנה בעת שהשתתף בכנס טכנולוגי בבוסטון. ז'וסה נחשף בכתבות חדשותיות כמי שהשתתף במבצע, וממשלת נורבגיה הודיעה שהיא דורשת שיחזור למדינה לצורך חקירה. בישראל לחצו בחשאי על ממשל ביידן להבטיח שז'וסה יוכל לעזוב את ארה"ב מבלי לחזור לנורבגיה, והגורמים המעורים לא חשפו את מקום הימצאו אלא אמרו רק שהוא ב"מקום בטוח".
אישור התנקשות
במשך כמעט שנה, אמ"ן, 8200 וחיל האוויר ניהלו כ-40 "משחקי מלחמה" שנבנו סביב חיסולו של נסראללה ושל מנהיגים בכירים אחרים בחיזבאללה, כך לפי שני גורמים ישראלים. הם רצו להיות מסוגלים לתקוף אותם באותו זמן, גם אם הם לא נמצאים באותו מקום.
ההחלטה המשמעותית ביותר הייתה אם לחסל את נסראללה או לא. בעוד בכירים ישראלים התלבטו, סוכנויות המודיעין קיבלו מידע חדש ולפיו נסראללה מתכנן לעבור לבונקר אחר, כזה שיהיה הרבה יותר קשה לפגוע בו.
ב-26 בספטמבר, כמה שעות לפני שנתניהו אמור לטוס לניו יורק לעצרת הכללית של האו"ם, התכנס ראש הממשלה עם יועציו המדיניים, המודיעיניים והצבאיים הבכירים כדי לדון באישור החיסול. הם גם היו צריכים להחליט אם לספר לאמריקנים מראש. נתניהו ויועצים בכירים נוספים התנגדו לכך שישראל תודיע לממשל ביידן על החיסול, שכן הם האמינו שהאמריקנים ילחצו עליה לא לבצע זאת, אבל שלמרות זאת - ארה"ב תבוא להגנתה במקרה שאיראן תנקום על החיסול. הם סיכמו לשמור את האמריקנים באפלה.