שר החוץ של מצרים, בדר עבד אל-עאטי, אמר הבוקר (שבת) במסיבת עיתונאים, לאחר הפסגה בקטאר ולקראת חידוש השיחות בקהיר, כי "אם יהיה רצון מדיני, ניתן יהיה להגיע להפסקת אש בעזה. יש כמה פערים במשא ומתן, ואנו עובדים על סגירתם. נמשכים המאמצים לחדש את השיחות ולהגיע להסכם".
3 צפייה בגלריה
תקיפה ברפיח
תקיפה ברפיח
תקיפה ברפיח, ארכיון
(צילום: AP /Ramez Habboub)
דובר חמאס סאמי אבו זוהרי טען מנגד כי כי "אנחנו לא עומדים בפני הסכם משא ומתן אמיתי, אלא מול הטלת תכתיבים אמריקנים". הוא הוסיף כי "דיבור על 'הפסקת אש קרובה' הוא אשליה", וציין: "מה ששמענו מהמתווכות מעיד על נסיגה גדולה מההסכם מתחילת יולי". הוא האשים את ארה"ב כמי ש"מאמצת באופן מלא את עמדת ישראל, שנסוגה מהתחייבויות קודמות".
בתוך כך, חבר במשלחת המצרית לדוחא אמר היום לעיתון "אל-אחבאר" הלבנוני, שמזוהה עם חיזבאללה, כי "ישראל עדיין פועלת להציב מכשולים כדי לסכל את סבב המשא ומתן". לדבריו, "ארה"ב לוחצת יותר מתמיד לעצור את המלחמה", בתקווה שהפסקת האש תיכנס לתוקף עד סוף שבוע הבא. עוד הוא אמר כי קהיר סומכת על יכולתה של וושינגטון להפעיל לחץ גדול יותר בשני צירים - המצב ברצועת הגבול ושמות האסירים שחמאס דורש את שחרורם.
בנוסף, נכתב בדיווח כי בקהיר סבורים ש"ההזדמנות להגיע להסכם תהיה גדולה יותר אם תהיה מחויבות ברורה מצד ישראל, ולא תהיה הסלמה צבאית עד חידוש המשא ומתן בקהיר ביום שלישי". כמו כן, מצרים חוששת מ"פעולות ישראליות חסרות אחריות" וממה שעלול לקרות בימים הקרובים בעזה ובמזרח התיכון, לפי הדיווח.
3 צפייה בגלריה
סינוואר, א-סיסי ונתניהו. במצרים מאמינים שאפשר להגיע להסכם
סינוואר, א-סיסי ונתניהו. במצרים מאמינים שאפשר להגיע להסכם
סינוואר, א-סיסי ונתניהו. במצרים מאמינים שאפשר להגיע להסכם
(צילום: אלכס קולומויסקי, רויטרס)
הלילה, שעות לאחר תום הפסגה בקטאר, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס להתקדמות במו"מ מול חמאס, ואמר כי "הנחיתי את צוות המו"מ האמריקני בדוחא להעלות את הצעת הגישור המקיפה שהוצגה היום, המציעה את הבסיס להסכמה סופית על הסכם הפסקת אש ושחרור החטופים״. על רקע הכוננות למתקפות נקם מצד איראן וחיזבאללה על חיסוליהם של איסמעיל הנייה ופואד שוכר, ביידן הדגיש כי "הפסקת האש ושחרור החטופים נראים כעת באופק - אף אחד באזור לא צריך לערער את התהליך הזה".
בהצהרה שמסר מעט אחרי חצות, ביידן התייחס לביקורו הצפוי של מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, שיטוס היום לישראל, ואמר כי שלח אותו לארץ "כדי לאשר מחדש את תמיכתי הבלתי מעורערת בביטחון ישראל, להמשיך את המאמצים האינטנסיביים שלנו להשלים את ההסכם הזה, ולהדגיש שעם הפסקת האש המקיפה ושחרור החטופים כעת באופק - אף אחד באזור לא צריך לנקוט בפעולות כדי לערער את התהליך הזה״.
הצהרתו של ביידן הגיע לאחר שהוא הביע אמש אופטימיות ואמר ש"העסקה קרובה מתמיד", אבל אחרי חודשים של משא ומתן נראה כי הוא כבר למוד ניסיון, והדגיש כי יש עוד כברת דרך לעשות. "אני לא רוצה לעשות מזל רע, אבל כפי שסבא שלי היה אומר, עם חסדו של האל יש המון מזל - אולי יש לנו משהו. אנחנו לא שם עדיין. אנחנו הרבה יותר קרובים מאשר מלפני שלושה ימים. אז תחזיקו אצבעות", אמר הנשיא לכתבים בחדר הסגלגל בבית הלבן.
3 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן
ג'ו ביידן
"הפסקת האש באופק - שאף אחד לא יערער את התהליך הזה". ביידן
(צילום: REUTERS/Elizabeth Frantz)
לפני הצהרתו של ביידן, בכיר בבית הלבן שהשתתף בשיחות בדוחא אמר לעיתונאים כי אם תתקוף את ישראל בתגובה לחיסול הנייה, איראן תפגע במומנטום להשגת הפסקת האש - ןתתמודד עם השלכות ״הרות אסון״. הבכיר אמר כי ארה"ב "תעודד את האיראנים לא לנוע בנתיב הזה, כי ההשלכות עלולות להיות די הרסניות, במיוחד עבור איראן עצמה", אמר.
משלחת המו"מ הישראלית חזרה אמש לארץ, אבל כבר בקרוב צפויים חבריה לצאת להמשך המגעים שהתנהלו בדוחא - שאותם הגדירו המתווכות כ"שיחות כטובות, רציניות ובונות". גורם ישראלי שבקיא בפרטי המו"מ אמר כי בפסגה הייתה התקדמות מול המתווכות בנושאים משמעותיים שהיו פתוחים - וכעת, כשיש מתווה סגור, המתווכות ילכו איתו לחמאס. בינתיים, השיחות בדרגי העבודה יימשכו, כשצוות אחד נשאר בדוחא - וצוות אחר של המוסד, שב"כ וצה"ל ייצא לקהיר מחר. בהמשך, לקראת סוף השבוע, תתקיים פסגה נוספת בקהיר.
ההערכה בישראל היא שבסופו של דבר, חרף סירובו הפומבי, לחמאס אין הרבה ברירות אלא לקבל את העסקה, לנוכח הלחץ הכבד שמופעל עליו. בכל יום שעובר נהרגים עוד מאנשיו, בזמן שהאוכלוסייה העזתית סובלת מאוד. עם זאת, אין עדיין אינדיקציה לאיזה חלק במתווה החדש חמאס יסכים, ולאיזה לא - אבל יש ככל הנראה צמצום פערים בכל הנוגע לציר פילדלפי. מזכיר המדינה בלינקן, שצפוי להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום שני, יטפל מולו בנושא מנגנון מניעת חזרת החמושים לצפון הרצועה.