ראש הממשלה יאיר לפיד האשים הבוקר (שני) את ראש האופוזיציה בנימין נתניהו ואת חברי המחנה שלו ב"התקפה על העולם המשפטי, שמטרתה להרוס אותו", כלשונו. "בעבר ממשלות נפלו כשטנקים הסתערו על שלושה מקומות: הפרלמנט, הטלוויזיה ובית המשפט. היום דמוקרטיות לא נופלות, הן מורעלות", אמר לפיד בוועידת המשפט של לשכת עורכי הדין. "אנחנו נגן על מערכת המשפט. אנחנו לא עיוורים לפגמיה, אבל קודם נוודא שהיא בטוחה ממבקשי רעתה. השינוי הזה צריך לשרת את המדינה, לא את מי שמנסה להרוס אותה מסיבות אישיות".
ראש הממשלה אמר כי הוא סבור שיש להטיל עונשי מינימום בעבירות מסוימות, ובהן אונס, אלימות במשפחה והתפרעות לאומנית - והוסיף לתקוף את ראש האופוזיציה נתניהו ואת חברי המחנה שלו. "יש מקום לרפורמות במערכת המשפט, אבל לא שהחבורה הזו תעשה אותה. לא עם הכוונות האלה, לא מהסיבות האלה. אנחנו מדחיקים את העובדה שכל הדברים האלה נאמרים ברצינות גמורה. זו לא רק בריונות, זה לא רק נאשם שמנסה לחמוק מאשמתו – זו תוכנית עבודה", הוסיף לפיד.
עוד אמר כי "האמת הגרעינית היא שמערכת המשפט זקוקה לרפורמה. הרפורמה הזו צריכה להיות זהירה, חכמה, יסודית, אחראית ורצינית. היא צריכה להתבצע בדיאלוג בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת".
בליכוד הגיבו לדבריו: "אנו מגנים את ההשתלחות השקרית של לפיד, שאין לה שום קשר למציאות. אין שום מקום להיסטריה שלפיד מנסה לייצר. כל אזרח מבין שמערכת אכיפת החוק זקוקה לרפורמות, והן תעשנה רק בשיקול דעת ובאחריות מירבית".
גם שר המשפטים גדעון סער ניצל את נאומו בוועידה למתקפה על נתניהו, ואמר שמטרת ראש האופוזיציה היא "פירוק יסודות השיטה, מערכת משפט כנועה". סער הוסיף כי "יש פה הכשרת הלבבות למעבר למשטר אחר ואת זה אסור לאפשר. המדינה שבה גדלנו יכולה להשתנות כהרף עין אם לא נדע להגן על היסודות. לנתניהו, לסמוטריץ', לבן גביר ולאמסלם יש את אותה מטרה - פירוק יסודות השיטה והמרתה במערכת משפט כנועה, מסורסת ומשותקת".
לדברי סער, "היום יש איום גלוי על היועמ"שית בכל נושא. פוליטיקאים מסוימים מודיעים לה מה היא אמורה להחליט, מה מצופה ממנה להחליט ואיך תודח על ידי הממשלה הבאה אם תחליט החלטה שלא מצופה ממנה להחליט. מודיעים לבית המשפט - אני מגיש עתירה, אני מצפה להחלטה מסוימת. זה דבר מאוד מסוכן כי אף פעם לא נוכל לזהות את הרגע שהדברים האלה יחלו להשפיע".
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, אמרה בוועידה כי "בשנים האחרונות הולכות ומתגברות המתקפות על הרשות השופטת, והן מתעצמות בתקופת הבחירות והופכות קרדום לחפור בו לשם השגת רווח פוליטי. אנו עדים בהקשר זה לתהליך כלל-עולמי מדאיג שניתן להגדירו כתופעה של 'שינוי האקלים' הדמוקרטי. תהליך זה לא פסח גם על מדינת ישראל והוא בא לידי ביטוי בניסיונות מסוכנים להביא לפוליטיזציה של מערכת המשפט ולשחיקת האמון הציבורי בה", אמרה חיות.
לדבריה, "ברשות השופטת אין שופטים 'של ימין' ואין שופטים 'של שמאל'; אין שופטים 'מטעם' ואין שופטים 'שלנו'. יש נבחרת מצוינת של שופטות ושופטים מקצועיים ומסורים, אשר פוסקים בכל מקרה על פי נסיבותיו, ללא מורא וללא משוא פנים, ובהתאם לעקרונות היסוד של משפטנו ובראשם שלטון החוק וזכויות האדם. העקרונות הללו עשויים אמנם להוביל לעיתים לתוצאה שיש לה השלכות פוליטיות, שאינן לרוחה של קבוצה פוליטית כזו או אחרת, אך ההכרעה השיפוטית עצמה מבוססת על הדין ועליו בלבד.
"והא ראיה - פסקי הדין שניתנים בבית המשפט העליון 'זוכים' לא אחת לקיתונות של ביקורת מכל קצות הקשת הפוליטית – כך מימין ולא פחות מכך גם משמאל", היא הוסיפה. "בעיניי, אין הוכחה טובה מזו לכך שבית המשפט היה ונותר עצמאי וא-פוליטי, ולכך שהחלטותיו ניתנות לגופו של עניין ועל פי העקרונות שמנחים את שיטת המשפט הישראלית מאז קום המדינה ועד היום".
גם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה נשאה דברים בוועידה. היא הסבירה את המינויים שאישרה - ובהם מינוי הרמטכ"ל - שספגו ביקורות מצד האופוזיציה. "ממשלה שמכהנת בזמן בחירות אמורה להתמקד בניהול השוטף, החיוני והדחוף של המדינה, ולא לכבול את ידי הממשלה הבאה. רציפות שלטונית - כן. איפוק וריסון - כן. שיתוק? לא. אני לא חוששת מביקורת, לא באתי לשאת חן", אמרה. "אני באתי למלא את תפקידי בצורה עצמאית, מקצועית ועניינית. הדין קובע שבעת בחירות יתבצעו מינויים במגבלות של איפוק וריסון, רק כשיש חיוניות ודחיפות בביצועם בעת הזו. לכן אישרתי את מינוי הרמטכ"ל, ולא את מינוי מפקד תחנת הרדיו לגלי צה"ל".
מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יעקב שבתאי, אמר בנאומו בוועידה כי "יותר מ-60 חיסולים סוכלו בשנה האחרונה. זו מהפכה שהציבור הנורמטיבי לא חש אותה או ער לה, אבל העבריינים מרגישים אותה מאוד". הוא הוסיף: "אנחנו מקדמים עם משרדי ממשלה כמה הצעות חקיקה שיחזקו את ביטחונן של נשים מאוימות. הגדרתי את פעילות המשטרה כחירום יומיומי. שוטרי משטרת ישראל הראשונים לכל תחלואות החברה, אבל הם חייבים להיות מתוגמלים כראוי לפועלם".
יו"ר לשכת עורכי הדין, אבי חימי, אמר בפתח הוועידה כי "אני שומע אמירות מתלהמות ממי שכבר שנים פועלים בזירה הפוליטית, מי שמדבר על 'רפורמות' במערכת המשפט, והתיקון לכאורה. מה שאינו דורש תיקון נושא עיניו להרס כל חלקה טובה והכפפה של הדרג המשפטי לדרג הפוליטי. כך בדיוק מתחיל הכרסום בדמוקרטיה. הניסיונות לפגיעה בעצמאות השופטים מטרידים וגם החתירה לשינוי בחירתם".
ועידת המשפט ה-11 של לשכת עורכי הדין נערכת בסימן מדינה יהודית-דמוקרטית-שוויונית, יום לפני סיום פגרת הקיץ בבתי המשפט. בוועידה משתתפים גם שר האוצר ויו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, שרת התחבורה ויו"ר העבודה מרב מיכאלי, שרת הפנים ויו"ר הרוח הציונית איילת שקד ויו"ר רע"מ מנסור עבאס.